tiistai 20. joulukuuta 2011

Anthony Burgess: Kellopeli appelsiiniOlin kuullut paljon ristiriitaisia ja ahdistuneita kommetteja Kellopeli Appelsiinista (jonka googlettelun perusteella voi kirjoittaa joko erikseen tai yhteen), joten päätin lukea tämän melko ohuen teoksen (155 sivua) ennen kahden keskeneräisen tiiliskiven loppuunlukua.
Teinipojat Alex (meidän kertojamme), Pim, George ja Pete pitävät vähän rajumman puoleisesta keppostelusta. Milloin vanhuksen kirjat revitään silpuksi ja tekohampaat murskataan paskaksi saappaiden alla, milloin kotivaimon kohtaloksi päätyy raiskaus ja jopa kuolema...
Kirjan alussa kerrotaan tätä kaverusten elämäntapaa, kunnes ystävät pettävät johtajansa Alexin ja Alex joutuu vankilaan vanhan naisen kuoleman tuottamuksesta. Minusta kuulosti aivan pöyristyttävältä, että 15-vuotias pojannulikka saa istuttavakseen melkein tähän asti kertyneiden elinvuosiensa verran vuosia tuomiota.
Parin vuoden jälkeen Alex "onneksi" pääsee kokeilemaan uutta menetelmää "kaksi viikkoa hoitoa ja hyvä ihminen koko loppuelämän", mutta pian Alex ymmärtää ettei uusi hoitomenetelmä ole todellakaan sen arvoista, kaksi viikkoa tuntuu todella ikuisuudelta puhumattakaan elämästä hoidon jälkeen..

Ennen kuin aloitin kirjan, huomasin onneksi viimeisillä sivuilla olevan slangisanaston, jossa osa oli Burgessin omaa mielikuvituksen tuotetta, osa venäläistä alkuperää olevia sanoja. Ensimmäisellä sivulla taisin kurkata taakse kymmenisen kertaa, vaikka osan sanoista tiesinkin ja pystyin päättelemään. Kätevä lisä kirjaan, en olisi osannut kuvitella mitä lukemisesta olisi tullut ilman sitä! :D
Odotin tältä kirjalta aika paljon, tuntui että se on saanut hirveän määrän kohuja aikaan maailmalla. Tietenkin kirjan ilmestymisvuosi on ollut varhainen (1962) ja maailma on silloin näyttänyt toiselta. Ahdistava se olikin. Minusta tuntui erittäin pahalta lukiessani viattomien vanhusten pahoinpitelykohtauksia. Miten puolustuskyvyttömiä he olivatkaan näiden kauhukakaroiden käsissä! Suurimmat ahdistuskohtaukset aiheutti tosin ehdottomasti hoitomenetelmien kuvaus valkoisen värisessä rakennuksessa, jonne Alex niin hinkui.
Olen kuullut, että kirja kuvaa tulevaisuutta (en tosin tiedä mitä vuosikymmentä tarkkaan ottaen, jollain aavistus?), mutta toivon todellakin ettei maailma tällaiseen kielenkäyttöön ja vihamielisyyteen ole menossa. Vai hakkaavatko tulevaisuuden englantilaiset poliisit tosiaan muita kansalaisia raivon vallassa?
Kirja oli ihan mukaansa tempaava, kun sitä jaksoi lukea ja keskittyä. Lopun hallitustutkinnot ja vaaliasiat olisi tosin mielestäni voinut jättää kernaasti pois. Kuka sellaisia jaksaa lukea?
Erityisesti kirjan muutamat viimeiset sivut olivat minusta tietyllä tapaa huvittavia, mutta idea oli herttainen ja olen tyytyväinen siihen :)

8 kommenttia:

 1. Olen nähnyt vain filmiä, jossain Kubrick maratoonissa kun tuli tv:stä usemapia filmejä nippuun.

  En tiennyt, että on kirjakin.

  VastaaPoista
 2. Jokke, joo mä vähän tässä pohdiskelinkin, että uskaltaisiko elokuvankin katsella.. :) Ilman, että saisi hirveitä paskatraumoja..

  VastaaPoista
 3. Mäkin olen nähnyt elokuvan ja se oli vähän outo mutta ainakin mieleenpainuva. Mulla on myös tämä kirja hyllyssä ja tarkoitus olisi kyllä joskus se lukea;)

  VastaaPoista
 4. Kirjaa en ole lukenut, mutta elokuvan olen nähnyt useammankin kerran. Aika... tuota... noh... erikoinen. Sanotaanko näin :) Melkoinen kulttileffa kuitenkin, ei ihan herkimpien katsottavaa.

  VastaaPoista
 5. Se leffa on kyllä aika hirveä, hyvällä tavalla tosin, mutta kuitenkin. Näen varmaan loppuikäni painajaisia siitä kohdasta, kun Alexin silmään tungetaan neula. :s

  Muistan, että pidin tästä kirjasta suuresti lukioikäisenä. Voisi näin vanhemmalla iällä kokeilla, josko tämä uppoisi edelleen samalla tavalla.

  VastaaPoista
 6. Sanna, Googlen kuvat elokuvasta olivat tosiaan vähintäänkin outoja...

  Villasukka, elokuvan useamman kerran katsominen kuulostaa kyllä ihan lupaavalta :) Tosin myönnän olevani melko herkkis.

  Riina, hyi! Miksi sen silmään neula tungetaan?? Ei kirjassa sellaista tainnut olla.. Niissä filmikohdissako?

  VastaaPoista
 7. Anni, leffassa joo. En oo ihan varma mihin se liittyy, koska oon tosiaan nähnyt siitä vaan trailerin ja valikoituja (kuten toi silmäjutut) paloja youtubessa. Varmaan johonkin siihen kohtaan tosin, kun siihen niitä aineita pumpataan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)