keskiviikko 28. joulukuuta 2011

Sapphire: Precious - Harlemilaistytön tarina16-vuotias harlemilainen Precious on taas raskaana. Isälleen. Koulussa hän ei opi millään lukemaan eikä kirjoittamaan. Kaiken lisäksi hän saa potkut koulusta, koska isä on taas raiskannut tyttärensä ikävin seurauksin. Lukija ja Precious ymmärtävät asian epäreiluuden, toisin kuin Preciousin äiti. Nyt on lisää syitä hakata tyttöä. Preciousin äidin mielestä on sopivaa mäiskiä lastaan päivittäin päähän paistinpannulla ja potkia kasvoihin tarvittaessa, "veihän" oma tytär hänen miehensä.
Precious kyllästyy olemaan äitinsä ainainen nyrkkeilysäkki ja oman ja erityisesti syntymättömän lapsensa vuoksi lähtee pois kotoa. Hän löytää entisen opettajansa avulla vaihtoehtoisen koulun, paikka niille, jotka eivät Preciousin tavoin ole oppineet lukemaan ja kirjoittamaan vielä teini-iässä.
Koulussa Precious kuulee muilta tytöiltä, ettei ole ainoa hyväksikäytetty ja pahoinpidelty ja saa voimaa muiden tyttöjen tarinoista. Suurin tuen lähde Preciousilla on kuitenkin opettaja Blue Rain. Precious alkaa myös kaivata ensimmäistä lastaan, Pikku Mongoa, jolla on Downin syndrooma. 4-vuotias Mongo asuu Preciousin isoäidin luona, eikä Precious ole nähnyt lastaan aikoihin. Silti kaikki nämä vuodet hänen äitinsä on ominut tukimaksut Mongosta lykäten vammaisen lapsen omalle äidilleen.
Toisen lapsen synnyttyä Precious oppii pikkuhiljaa ymmärtämään maailmaa lisää.

Olen nähnyt tästä kertovan elokuvan noin vuosi sitten ja osasin arvata kuinka rankkaa tekstiä oli tulossa. Ei se silti hirveästi auttanut. Teksti on niin armotonta ja kaunistelematonta, että se varmasti shokeeraa jokaisen lukijan. Pidin kuitenkin kirjasta valtavasti. Precious ja hänen luokkatoverinsa kertovat elämästään todella henkilökohtaisia ja rumia asioita ja välillä tuntui kuin olisin ollut heidän kanssaan luokkahuoneessa ja haluaisin itsekin kertoa oman tarinani.
Tunsin suurta riemua, kun kirjan loppua kohden Precious tunsi itsekin olevansa upea, eikä hävennyt olevansa, musta, iso ja raiskattu. Noin sen kuuluukin mennä, ei itseään pidä hävetä! (paitsi tietty jos on joku karsee ;))

Aluksi Preciousin luokkatoverit jäivät vähän etäisiksi, mutta loppuun oli kirjoitettu jokaisen oma kertomus, mikä oli mielestäni hieno lopetus kirjalle. Puuttumaan jäi mielestäni tosin opettaja Rainin tarina, millainen menneisyys rastatukkaisella tummaihoisella homoseksuaalilla voi olla?
Välillä minun teki mieli taputtaa lukiessani opettaja Rainin hyvätahtoisuudelle ja jämäkkyydelle opetettaessa ja toisaalta halata Preciousta, kun hän oivalsi jotain uutta ja kaunista. Raivon kohteena minulla oli ehdottomasti Preciousin äiti ja koko sosiaalihuolto. Miten joku voi olla päästään niin sairas, ettei ymmärrä/ halua ymmärtää raiskauksen ja vikittelyn eroa? Millainen äiti jatkaa yhdessäoloa miehensä kanssa, vaikka tietää tämän olevan pedofiili? Miksei äiti välitä lapsestaan? Ja miksi tyhmä sosiaalihuolto antoi tyhmälle äidille kaikki rahat?

Kirja on melko ohut ja helppolukuinen, mutta sitä ei pidä vähätellä. Jokainen sivu on samaan aikaan ahdistava, oksettava, kaunis, julma ja arvokas. Tämä kirja on ensimmäinen, joka ansaitsee blogissani kokonaiset viisi pusua.


Mille kirjalle sinä olet antanut ensimmäisenä täydet pisteet?

4 kommenttia:

 1. Olen myös nähnyt tästä tehdyn elokuvan, mutta kirjaa en ole lukenut. Ehkä voisi joskus tarttua siihenkin! Minä en ole antanut blogissa vielä millekkään kirjalle viittä tähteä (eipä siellä vielä kovin montaa kirjaa olekaan), tosin nyt minulla on käsissäni sellainen aarre, joka voi jopa sen ehkä ansaita! Sen sijaan kun selailen vanhaa lukupäiväkirjaa, olen antanut useammallekkin viisi tähteä, mutta ennen arvosteluasteikkoni oli selvästi löyhempi :)

  VastaaPoista
 2. Tuulia, mulla on sama olo, että ennen annoin kauhean helposti tähtiä, mutta nyt kirjan on oltava oikeasti tosi hyvä, jos se saa neljä.. Ehkä se viikkojen takainen jälkimaku muuttaa arviointia hiukan..?

  VastaaPoista
 3. Kiitti arvostelusta, tää tais just päästä mun TBR 100 -listalle! ;) Yllättävän vaikeeta keksiä niin montaa...

  VastaaPoista
 4. Elina, oi noniin hienoa! Tämä kirja kuuluu sellaiselle listalle :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)