torstai 7. helmikuuta 2013

Ideoita ja ajatuksia ystävänpäivään

Monet pitävät ystävänpäivää (joulun tavoin) merkityksensä menettäneenä kaupallisena päivänä. Kauppoihin kärrätään vaaleanpunaista tavaraa mielinmäärin ja jokaista maitotölkin ostajaa kehoitetaan ostamaan ystävälle tai rakkaalle sydämen muotoinen konvehtirasia.
Omasta mielestäni lahjojen ostamisessa ei ole mitään väärää, kunhan lahja tulee aidosti ostajan sydämestä. On kurja saada lahjaksi pinkki sulkakynä (okei en ole saanut :D), jos tietää lahjan antajan vain ajatelleen "pakko ostaa jotain, otan tämän". Itse aloitan usein juuri tästä syystä lahjojen pohdinnan ajoissa. En valehtele ollenkaan, jos sanon, että äidille ja poikaystävälle löytäisi jokaisesta kaupasta jotain kivaa, mutta esimerkiksi isä tuottaa aina päänvaivaa.
Ystävänpäivä on siitä mukava juhlapäivä, että silloin ei ole "välttämätöntä" muistaa ketään edes kortilla, mutta ei ole yhtään yliampuvaakaan antaa ihanalle ystävälle mieluinen lahja. Minulla ei ole kovin laajaa ystäväpiiriä, mutta muutama tyttö on sitäkin tärkeämpi :) Minulle jokainen päivä on ystävänpäivä ja haluan kertoa aina tarpeen tullen ystävilleni, ettei ilman heitä pärjäisi. Silti virallinen ystävänpäivä on joka vuosi mielessäni niin hyvässä kuin pahassa. Kenen kanssa sinä aiot viettää ystävänpäivää ja missä merkeissä? 

Jos pohdit kirjannälkäiselle ystävällesi jotain lahjaa, voin vinkata muutamasta alapuolelle :)

-Sofi Oksanen: Puhdistus. Tämän voi myös katsoa elokuvana ystävän kanssa! (Jos kestää nähdä kamalat asiat visuaalisesti). Puhdistus on rankka, mutta sitäkin parempi lahja ystävänpäiväksi, koska sitä lukiessa pohtii väistämättäkin omia arvoja ja mihin asti on valmis menemään perheensä tähden.

-John Boyne: Poika raidallisessa pyjamassa. Koskettava kirja (tämäkin löytyy elokuvana!) kahden pienen pojan ystävyydestä.

-Tuomas Kyrö: Kerjäläinen ja jänis. Haluan lukea tämän(kin) pian uudelleen kirjassa esiintyvän kanin vuoksi! Miten läheisiksi ihminen ja eläin voivat tulla?

-Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina. Kaunis teos kolmen nuoren ystävyydestä, joita yhdistää tulevaisuudessa häämöttävä kurja kohtalo, joka pitää vain hyväksyä. (Tästäkin on elokuva, mutta siitä en pitänyt)

6 kommenttia:

 1. Ystävänpäivää on harvemmin tullut vietettyä ystävänpäivänä, koska se on myös syntymäpäiväni ja luultavasti ensi viikollakin se tulee vietettyä jollakin tapaa vain syntymäpäivänä :D

  Hyviä kirjavinkkejä! En ole lukenut niistä vielä yhtäkään, mutta lukisin mielelläni kaikki. Tosin Boynen ja Ishiguron kirjat olen nähnyt elokuvina, joten niiden lukeminen siirtynee jälleen hamaan tulevaisuuteen vaikka elokuvien näkemisestäkin on jo aikaa.

  VastaaPoista
 2. Mä en muista koskaan viettäneeni ystävänpäivää. Joskus pienenä väännettiin koulussa kortteja ja kuskattiin niitä luokkien edessä lviin ystävänpäiväpostilaatikoihin :D Mutta siihen se sitten taitaakin jäädä. Tänä vuonna penkkarit sattuu samalle päivälle eli sääntöön saattaa tulla jonkinmoinen poikkeus :D

  Mainitsemistasi kirjoista en ole lukenut krhm yhtäkään :D Vaikka kolme viimeistä äärimmäisen paljon kiinnostavatkin.

  VastaaPoista
 3. Minäkään en ole tainnut koskaan varsinaisesti viettää ystävänpäivää. Joskus ala-asteella lähetin kortteja ja saatoin ostaa pari lahjaa, mutta näin aikuisempana jäänyt se vallan.

  Puhdistus ja Ole luonani aina ovat ihania! Poika raidallisessa pyjamassakin ihan hyvä. Sen sijaan Kyrön kirjaa en ole lukenut, ehkä pitäisi!

  VastaaPoista
 4. Tämä virkkeesi kiteyttää minusta olennaisen:

  "Minulle jokainen päivä on ystävänpäivä ja haluan kertoa aina tarpeen tullen ystävilleni, ettei ilman heitä pärjäisi."

  Samoin se seuraava, koska olen huono toimimaan tiettyjen päivien mukaan. Muistan ystäviäni paketeilla ja korteilla, miten sattuu eli skippaan joulut ja synttärit ihan huolella, mutta sitten yhtäkkiä keskellä "ei mitään juhlia" lähetän kortin, kirjeen, paketin tmv.

  Näin ei tule paineita muuten ystävillekään, että pitäisi tollekin nyt jotain hommata vaikkapa ystävänpäiväksi. :)

  Näitä kirjoista olen lukenut kaksi, Sofin ja Ishiguron. Opin muuten vasta hiljattain, että Tuomas Kyröllä on muitakin kirjoja kuin Mielensäpahoittaja!

  VastaaPoista
 5. Moi! Käypä kurkkaamassa mun blogi, siellä on sulle haaste :) Siis jos intoa ja voimia vastailuun piisaa.

  http://paljoniloakirjoista.blogspot.se/

  VastaaPoista
 6. Laura, Oi! Onneksi olkoon jo etukäteen <3

  Jami, Niin ja vanhojen tanssitkin taitavat olla ystävänpäivänä siis :) Hauska sattuma :)

  Katri, Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Kyrön kirja luentaan :)

  Elegia, Ihanaa! Satunnaiset lahjat ovat kyllä huikeita.

  Valpuri, Moikka! Kiitos, teen haasteen varmasti :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)