sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

F. Scott Fitzgerald: Kultahattu (100. postaus!)


Kultahattu oli lukupiirissä kuukauden kirjamme. En ollut oikeastaan aiemmin kuullutkaan kyseisestä kirjasta, joten oli hyvä, että lukupiirin kautta tutustuin tähänkin. 

Kultahattu kertoo Nick Carrawayn naapurista Jay Gatsbysta. Gatsby on ökyrikas mies, joka järjestää valtavia juhlia 1920-luvun New Yorkissa. Yllättäen kirjan kertoja Nick saa kutsun Gatsbyn juhliin (mikä on erikoista, sillä useimmiten kaikki tulevat kutsumatta) ja tutustuu paremmin salaperäiseen naapuriinsa. 
Nickin pikkuserkku Daisy asuu myöskin lähiseudulla aviomiehensä Tomin kanssa. Yllättäen Gatsby ja Daisy kohtaavat taas monen vuoden jälkeen ja Gatsby yrittää herätellä vanhoja rakkauden liekkejä taas eloon. 

Kultahattu on varmasti helppolukuisimpia klassikoita, mitä olen lukenut. Itse pääsin helposti sisälle tarinaan ja sivut kääntyilivät toisensa jälkeen. Vaikka tarinan punainen lanka selviää vasta kirjan viime metreillä, minua ei häirinnyt kamalasti sen puuttuminenkaan. Minulle riitti 1920 -luvun ihanat juhlat ja hillitty puhetyyli pinnan alla. Loppu oli aika dramaattinen kaikessa traagisuudessaan, mutta uskon sen toimivan kuitenkin erinomaisesti kirjasta tehtävässä elokuvassa (elokuva tulee ensi-iltaan muistaakseni vasta loppukeväästä). 

Olihan toki kirjassa puuduttaviakin kohtia paikoitellen jumittavan kerronnan vuoksi ja turhilta tuntuvia kohtauksia, mutta mielestäni niiden yli pääsi aika äkkiä. Olisin toivonut myös lopun avaavan enemmän Gatsbyn salaperäisiä bisneksiä ja menneisyyden saloja, mutta arvoitukseksi moni asia jäi. 
Henkilöhahmoista suosikkini oli itse Jay Gatsby. Hän oli todella upea, omahyväinen ja charmikas. Leonardo DiCaprio varmasti loistaa tässä roolissa :)


9 kommenttia:

 1. Taidat olla neljäs bloggaaja vuorokauden sisällä joka kirjoittaa Kultahatusta lukupiirin kirjana. En tiennytkään, että oon vahingossa alkanut seurata tällaista "porukkaa" :D No, kivä ollut lueskella näitä arvioita, koska itsekin harkitsen kirjan lukemista.

  VastaaPoista
 2. Aiemmin en ollut hirveän innostunut koko kirjasta, en edes oikeastaan tiennyt siitä mitään, mutta nyt kun näitä (kehuvia) arvosteluja on alkanut ponnahdella pinnalle, olen minäkin alkanut kaivata kirjan lukemista. Ja elokuva täytyy ihan ehdottomasti nähdä! :)

  VastaaPoista
 3. Minusta kirjan arvoituksellisuus oli oikeastaan aika kiva. Olihan päähenkilökin yksi suuri arvoitus, niin sopi hyvin kirjaan, että sekin jätti jälkeensä vielä kysymyksiä.

  VastaaPoista
 4. Reta, Joo oon pari vuotta ollut sellaisessa viiden hengen lukupiirissä, mutta nyt tosiaan meitä on kuuden bloggaajan porukka :)

  Tiina, Tämän kyllä lukee nopsaan! Elokuva on must!

  Katri, Olihan se tietyllä tapaa joo, mutta Gatsby oli kuitenkin niin upea henkilö, että mielelläni olisin hänestä vielä selvää ottanut.

  VastaaPoista
 5. Minäkin jo lukiessani kuvittelin Gatsbya DiCaprion näköiseksi :D.

  VastaaPoista
 6. Olen myös kuullut paljon kehuja kyseisestä kirjasta ja hehkutusta Gatsbyn hahmosta, mutta en ole tiennyt millaisesta teoksesta on kyse. Täytyypä siis ilmeisesti lukea, kun vaikuttaa mielenkiintoiselta :D

  VastaaPoista
 7. Hieno kirja, joka tulee luettua tasaisin väliajoin! Ei ole muuten vanhakaan elokuvaversio hullumpi. Pääosissa Gatsbyna Robert Redford, Daisyna Mia Farrow ja Nickinä Kovasta laista tuttu Sam Waterston. Kannattaa etsiä ja verrata uuteen versioon. Mielenkiintoista nähdä miten tulkinta on muuttunut 40 vuodessa.

  VastaaPoista
 8. Sanna, Heh, oon nyt yhtäkkiä jotenkin tosi ihastunut DiCaprioon (johtuu varmaan siitä Django -elokuvasta, missä hän oli tositositosi hyvä), joten kelpaa kuvitella :D

  Anna Maria, Kirja ja Gatsby ovat tosiaan mielenkiintoisia :)

  Markus, Minä löysin tämän kirpparilta englanniksi eurolla, joten minäkin voin jatkossa palata tähän :) Vanhan elokuvaversion voisi katsoa myös! Ainakin Mia Farrow kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
 9. Hei blogissani on sinulle pieni haaste!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)