lauantai 16. maaliskuuta 2013

Julian Barnes: Kuin jokin päättyisi

Barnesin Kuin jokin päättyisi -kirjaa (kappas! valoitus onkin osunut kehnosti ja kirjan nimi sai uuden merkityksen :D miksen huomannut tätä kuvatessa?) on ylistetty kirjablogeissa niin valtavasti, etten voinut olla tarttumatta tähän. 

Kuin jokin päättyisi kertoo eläköityneen Tony Webterin elämästä muistoineen ja ensirakkauden kipinöineen. Tony saa yllättävän perinnön (rahallisesti perintö ei ole merkittävä, mutta sisältää myös päiväkirjan) ja ihmettelee kovasti vainajan motiiveja testamentata nämä asiat juuri hänelle. Tony palaa ajassa taaksepäin muistoissaan ja kohtaa menneisyyden tunteensa uudelleen. Millaista olikaan pitää ystäviä lähellään ja säilyttää tyttöystävänsä koskemattomuus? Miten asiat menivät niinkuin ne menivät?

Tässäpä on tiivis kirja täyttä tavaraa! Luulin tämän olevan helppolukuinen ja nopsa paketti alle 200 sivun muodossa, mutta pieleen meni! Luin tätä kirjaa varmasti yli kuukauden päivät, sillä tämä vaati täysin oikeanlaisia hetkiä ja keskittymistä. Näin hienoa tarinaa ei olisi sopinut päästää ohi silmien. Aluksi tuntui, että kesti jopa liian kauan ennen kuin tarina lähti vetämään, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna ei. Luin tätä ensin vain väärinä hetkinä, sillä luulin kirjan olevan kevyempi. 
Jokainen sivu, lause ja sana oli tarpeellinen ja kauniisti kirjoitettu. Seuraavalla lukukerralla tahdon ehdottomasti alleviivata jotain huippukohtia ja muistaa ne elämänohjeina. Sillä kirjaan on myös helppo samaistua. Barnes kuvailee miten jokainen joskus nykyhetkessä törmää johonkin menneisyyden tekoon, jota häpeilee tai katuu. Voisin melkein vannoa, että tämä kirja kohottaa omaa tunneälykkyyttä!

Aivan viimeiset sivut paljastavat Tonylle ja lukijalle arvoituksen vastauksen ja varmasti jokainen kirjan lukenut on tuijottanut loppuratkaisua typertyneenä. Itse suuntasin oitis googlettelemaan, että ymmärsinkö asian oikeasti oikein! Shokista huolimatta loppu ei ollut huono, vaan sopivan järkyttävä täydentämään näin kaunista kirjaa. Se sai minut ymmärtämään Tonyn ensimmäisen tyttöystävän raivostuttavuuden, vaikka olisinkin halunnut inhota häntä.

 Huolimatta kovista kehuistani annan kirjalle nyt vain vajaat 4 pusua, koska niissä annan enemmän huomiota itse lukukokemukselle kuin kirjalle.


8 kommenttia:

 1. Hyvä kiteytys teoksesta, postaan tästä 21.4, tai bloggaus tulee silloin ulos, luin kirjan muutamia viikkoja sitten. Kirjassa oli oma viehätyksensä, ja myönnän sen nerokkuuden eräissä kohdin.

  VastaaPoista
 2. Voi voi kun olis aikaa lukea enemmän! :( Tai en lähinnä ois joka ilta niin väsynyt, että simahdan parin sivun jälkeen, oli kirja miten hyvä vaan...höh.

  VastaaPoista
 3. Oi, tämä oli ihana! Minustakin kirja lähti vetämään kohtuu hitaasti, mutta tykästyin erityisesti loppuratkaisuun.

  VastaaPoista
 4. Kuin joki päättyisi - voisi vaikka toimiakin ;)
  Minä rakastin tätä kirjaa!

  VastaaPoista
 5. Minulla tämä onkin vielä lukematta, mutta ehdottomasti pitää lukea. Rakastan kirjoja, joita tekisi mieli alleviivata, joten kuvittelisin tämän olevan minun kirjani :)

  VastaaPoista
 6. Minulla tämä odottaa lukuvuoroaan kirjapinossa ja olen itse asiassa sen pariin kertaan jo aloittanutkin. Jostain syystä en ole päässyt vielä sopivaan lukuvireeseen ja ajattelin jättää kirjan odottamaan parempaa hetkeä. Turha pilata lukukokemusta hätiköimällä. Ennakkoon olen tähän kirjaan nimen perusteella jo ihastunut...

  VastaaPoista
 7. Kuulun siihen minimaaliseen prosenttiin kirjabloggareista jotka eivät ole lukeneet tätä :D Kiinnostaisi kyllä törkeän paljon (siitäkin huolimatta että normaalisti kaihdan vaikealukuisia/hitaita kirjoja), mutta jostain syystä en koskaan törmää tähän missään enkä muista myöskään varta vasten kirjaa etsiä...

  VastaaPoista
 8. Jokke, Miksi vasta silloin? Jäänkin odottelemaan arviotasi :)

  Kissis, Mullakin on vähän sama ongelma.. Töiden jälkeen jaksaa avata telkkarin ja sitten kömpiä sänkyyn..

  Annika K, Niin minäkin!

  Tuulia, Muistan kyllä hehkutuksesi ;) Olihan tämä hyvä!

  Katri, Suosittelen kyllä tarttumaan :) Tai sanotaanhan sitä myöskin, että täydellisestä kirjasta ei tarvitse alleviivata mitään. Pyh ja pah.

  Villasukka, Ennakkoihastuminen on ihanaa. Kannattaa tosiaan odotella oikeaa hetkeä.

  Jami, Pistäpä heti varaukseen nyt kirjastosta :p

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)