sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Kimmo Miettinen: Sukuviha


Kolmekymppinen Markus Imatra saa yllättäen tiedon, että hänen 20 vuotta sitten kadonnut isänsä julistetaan kuolleeksi.  Perinnöksi Markukselle viitataan helsinkinläinen huoneisto, jonne miehen yllätykseksi ilmaantuu Ukki Laine. Markuksen arvoituksellinen isoisä alkaa varoen paljastaa heidän sukunsa historiaa muutaman vuosikymmenen takaa kirjan nykyaikaan 1980-luvulle saakka.
Markuksen suvulla tuntuu olevan vihanpitoa muiden vihollissukujen kanssa ja siihen alamaailmaan Markuskin kietoutuu tahtomattaan. Imatra ei ole puhdas nimi kantaa.
Sukuviha on Imatra-sarjan ensimmäinen osa, joka on vielä alkua Markuksen, legendaariseksi gangsteriksi paljastuneen Ukki Laineen ja kahden Oton bisneksille.

Odotin Sukuvihalta kovan luokan gangstereita Kummisedän tyyliin (johon oli viitattu takakannessa), väkivaltaista ja julmaa menoa, jossa ketään ei säästetä. Täytyy sanoa, että olen pettynyt. Ensimmäiset 100 sivua jaksoin lukea hyvin mielin ja odottaa vielä tapahtumarikasta juonta, mutta mikään kirjassa ei minua yllättänyt loppujen lopuksi. Pari kertaa Markus sai turpaansa ja loppukaan ei säästynyt vereltä, mutta siinä odottamani vihainen väkivalta. Kaipasin joko kunnon arvoitusta (en kokenut Markuksen isän mysteeriä tarpeeksi kiinnostavaksi arvoitukseksi) tai kunnon mafiameininkiä.

Ymmärsin idean tehdä Ukista, gangsteriveteraanista, salaperäinen ja tyylikäs hahmo, mutta koko Ukin voimin ei yhtä kirjaa kanneta. Haluan lisää! Markus oli hahmona sympaattisen noviisi alamaailma-asioissa, mutta silti jotenkin vaisuksi jäi hänkin. Iso-Otosta ja Pikku-Otosta pidin eniten, Markuksen tukena olevasta parivaljakosta, jolta ei puutu rohkeutta mutta kuitenkin valmiina pysymään Laineen suvun puolella tilanteessa kuin tilanteessa.

Kirjasta löytyy ehkä enemmän iloa miespuolisille, vaikken pidäkään kirjojen suosittelusta sukupuolen mukaan. Luulisin myös, että vanhemmat jaksavat enemmän pysyä perässä Miettisen ripottelemien kulttuuriviittausten perässä.

Kustantamo: Like
Sivumäärä: 331
Kansi: ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)