maanantai 23. joulukuuta 2013

Carol Shields: Rakkauden tasavalta

Luin Rakkauden tasavaltaa kauan. Niin kauan, että unohdin kirjan yli vuodeksi hyllyyn pölyttymään, ennen kuin jaksoin taas tarttua siihen. Nyt ensimmäinen Shieldsini on kuitenkin luettu!
Fay McLeod on reilu kolmekymppinen hiljattain miesystävästään eronnut merenneitojen tutkija.
Tom Avery on nelissäkymmenissä oleva radiotoimittaja, joka juontaa suositun ohjelmansa öisin. Tom on ollut kolmesti naimisissa, ja odottaa vielä sitä oikeaa.
Tom ja Fay ovat itseasiassa olleet jo kaksi vuotta naapureita kummankaan huomaamatta. Kuin sattumalta he kuitenkin kohtaavat (vasta kirjan puolessa välissä, josta olen vähän näreissäni) lasten syntymäpäivillä ja alkavat tuntea välittömästi mieletöntä vetoa toisiinsa.

Rakkauden tasavalta ei missään nimessä ole perinteisen siirappinen höttöromaani, vaan älykäs ja hienotunteinen. Kirja ei ärsytä tai käy päälle rakkauden hehkutuksineen, vaan tekstiä voi todentotta nauttia vähän tai paljon kerrallaan. Pidin lukutavastani lukea tätä vähän kerrallaan (lähinnä bussissa), pystyin fiilistelemään Shieldsin upeaa kirjoitustapaa aivan rauhassa ja makustellen. En välttämättä muistanut mitä edellisellä bussimatkallani oli kirjassa tapahtunut, mutta teos antaa sen aika helposti anteeksi. Tässä kirjassa jokainen tapahtuma ei ollut niin tärkeä, vaan se tunnelma.

Uskomatonta, mutta minä huomasin tuntevani jonkinlaista vetoa Tom Averyyn! Useimmiten vain pidän henkilöistä, mutta tämä lienee jo jonkinlaista ihastumista :D Tomissa oli hyvin inhimillisiä puolia (hän ei ollut missään nimessä mikään prinssi Uljas!), mutta samalla hän oli charmikas, älykäs ja ihana.
Kirja tuntui rakkaustarinaksi kuitenkin aika pitkältä, kuten aiemmin sanoin, päähenkilömme kohtasivatkin vasta kirjan puolivälissä. Oli toki hienoa, että Shields näytti lukijalle heidän yksinäistä arkeaan, mutta ei nyt 200 sivun verran sentään! Kaiken kaikkiaan kuitenkin positiivinen lukukokemus, seuraavaksi aion kokeilla Shieldsilta novelleja!

Kustantamo: Otava
Sivumäärä: 433
Suomentanut: Hanna Tarkka
Kansi: Fennopress
 

6 kommenttia:

 1. Olen lukenut Shieldsiltä yhden romaanin, enkä toista lue. Niin paljon vei aikaa se hidas eteneminen eikä minkään tapahtuminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkä luit? Hidas tämäkin oli, mutta kun löysin oikean tavan lukea tätä se ei enää haitannut.

   Poista
 2. Kivipäiväkirjat ja Larryn juhlat ovat omat Shields-suosikkini toistaiseksi. En tiedä auttaako, että lukijakin on jo tukevasti keski-iässä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ei siitä haittaakaan voi olla! Vaikka harvemmin sitä tulee kiinnitettyä päähenkilöjen ikään huomiota, pidän kaikenikäisistä ihmisistä kertovista kirjoista :)

   Poista
 3. Shields on suosikkikirjailijani! Keski-ikää voi kai sitten syyttää siitä... Kivipäiväkirjat on tähän mennessä hienoin, Sattumankauppaa kakkosena, mutta eivät tämäkään tai Larryn juhlat kauas jää. Paljon on vielä lukamattakin. Tunnelma on todellakin se juttu. Shieldsin kerronnassa on jotain taikaa, elämän hämmästelyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan keski-ikä! ;)
   Nimenomaan! Tavallista arjen kerrontaa yksityiskohtineen.

   Poista

Kiitos kommentista! :)