sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Lene Kaaberbøl ja Agnete Friis: Poika matkalaukussa

Sairaanhoitaja Nina Borg saa vanhalta ystävältään Karinilta hätäisen puhelun, jossa hän pyytää Ninaa noutamaan matkalaukun Kööpenhaminan päärautatieaseman säilytyslokerosta. Nina suostuu ja avaa matkalaukun parkkihallissa ja järkytyksekseen löytää laukusta pienen alastoman pojan. Vaalea poika on tajuton, mutta elossa. Miksi poika oli taitettuna matkalaukkuun kuin vaate? Onko hänet siepattu vai onko hän kauppatavaraa? Nina päätyy suojelemaan poikaa itse, vaikka asettaakin sillä itsensä vaaraan. Pojan toimittanut korsto nimittäin näki Ninan rautatieasemalla, mutta ei palkkiotaan..
Liettuassa Sigita-niminen äiti on kuolla huolesta poikansa Mikasin puolesta. Poliisi ei tunnu saavan mitään aikaiseksi, joten Sigita päättää ottaa itse selvää mihin hänen poikansa on voinut kadota.

Mielenkiintoinen ja piinaava romaani monesta näkökulmasta. Ninasta kertovat osuudet olivat kaikkein hektisimpiä ja parhaimpia , tottakai Mikas-pojan takia. Kun Sigita mietti poikansa kohtaloa, oli lohduttavaa että edes itse tiesi, että pojalla oli kaikki hyvin. En kuitenkaan täysin saanut Sigitasta irti sitä raastavaa äidin tuskaa ja huolta, mitä hän varmasti tunsi. Pidin henkilöstä, mutten ole varma puuttuiko minulta vain "samaistumisen kyky", koska itselläni ei ole lapsia. Toisaalta ei sillä ole väliä, koska pidin kirjasta muuten niin valtavasti.
Poika matkalaukussa voitti Vuoden paras tanskalainen dekkari -palkinnon ilmestyttyään. Ja olihan tämä vetävä! Aluksi tuntui, että henkilöitä on liikaa ja en pysy heidän osuuksissaan perässä, mutta hyvin nopeasti kirjasta tuli jännittävä. Melkein jokaisen luvun loppuun jätettiin jokin koukku, eikä olisi millään halunnut siirtyä esimerkiksi Ninan luvusta Sigitaan...  Täytyy myöntää, etten edes halunnut lukea tätä niinä iltoina jolloin olin yksin kotona :D
Masennuin tosin vähän lopusta, koska ehdin jo fiilistellä, että Nina sai kaikesta salailusta ja pakoilustaan pojan kanssa pelastettua perhe-elämänsä. Kirjan viimeisellä sivulla annetaan kuitenkin ymmärtää, että Nina pääsee taas uuteen rikosvyyhtiin. Kirjassa raotettiin vähän myös tanskalaista prostituutiota, olen varma että Kaaberbøl ja Friis saisivat siitäkin hyvän Nina Borg -dekkarin. Jään odottamaan suurella innolla seuraavaa suomennosta ja miten Ninan tarina jatkuu.

Kustantamo: Siltala
Sivumäärä: 339
Suomentanut: Aino Ahonen
Kansi: Mika Tuominen


4 kommenttia:

 1. Tämä oli oikea dekkarinautinto, lapsikaappausaiheesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Ei moni asia hyvää dekkaria voita.

   Poista
 2. Tämä oli yllättävän hyvä eli aion lukea kaikki jatkotkin!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)