maanantai 23. joulukuuta 2013

Mauri Kunnas: Suomalainen tonttukirja

 Joulutunnelmaa kohottaakseni päätin tänään lukea Mauri Kunnaksen Suomalaisen tonttukirjan. Monia Kunnaksen kirjoja olen lukenut, mutta tämä oli vielä korkkaamaton.
Suomalainen tonttukirja on nimensä mukaisesti kirja suomalaisista tontuista ajalla, jolloin (Mauri Kunnasta siteeratakseni) " kun mummon isoisän äiti oli vielä pikkuinen tytöntyllerö". Kirja koostuu muutaman sivun mittaisista kertomuksista ja kuvauksista erilaisista tontuista, minkä kylkeen Kunnas on taiteillut kuvan tai kaksi. Kunnas kertoo miten tontut auttelevat öisin isäntäväkeä askareissaan, kimpaantuvat jos jokaviikkoista puuroa ei joskus tulekaan ja tekevät kieroja (mutta oikeutettuja) kostoja. On myllytonttua, tallitonttua, saunatonttua ja riihitonttua... Kyseessä ei siis ole mikään joulukirja, vaikka oma joulufiilikseni pilviin nousikin.

En voi muuta kuin ylistää Kunnasta tämän kirjan tiimoilta (toki muutenkin, mutta tämä on minulle paras kirja häneltä)! Kirja on lyhyydestään huolimatta hyvinkin aiheeseen paneutunut, tarkka ja hauska. Mielenkiinto pysyy varmasti yllä pienemmälläkin lukijalla, vaikkei tämä nyt varsinainen satu olekaan. Tarinat eivät toistaneet toisiaan, vaikka kertomuksia oli kokonaista neljätoista. Kunnaksella on ihanan sukkela tapa kertoa tarinoitaan, sukelsin täysin tonttujen maailmaan pari vuosisataa taaksepäin.
Aivan mahtava kirja, joka antoi minulle ihanan tunnelman tähän aatonaattoon sateesta huolimatta. Vaikea kuvitella lukijaa, joka tästä ei nauttisi.
Kaiken kruunaa upea kuvitus.

Kustantamo: Otava
Sivumäärä: 48
Kansi: Mauri Kunnas


P.S. Laitan vielä illemmalla oman joulutoivotus-postaukseni, yrittäkää jaksaa vielä kolmas bloggaus tämän päivän sisään.

4 kommenttia:

 1. Hih, tuo on hyvä kirja. Päiviksessä vedettiin joulukalenteri tuon mukaan. Meillä oli sellainen "hirsinen" mökki ja pieniä tonttuja yms. lavastetta ja sitten aina esitettiin pienten nukkejen avulla lapsille nuo tarinat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, ihan huippu idea! Pitää muistaa tuo tulevaisuudessa :)

   Poista
 2. Ihana Mauri Kunnas! Tänä jouluna minäkin olen lukenut paljon Kunnasta. Tästä kirjasta on hyviä muistoja, mummillani oli aina tapana lukea tätä minulle ja siskolleni kun olimme pieniä. Tämä oli ihan ykkönen :)

  Kurjaa että sataa vettä (täällä tulee ihan kaatamalla), mutta kyllä tässä alkaa silti jo joulufiilis olla, sateesta huolimatta! :)

  Ihanaa joulua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iäkkäämmän ihmisen ääneen lukemana tästä tulee varmasti ihana fiilis..:) Ihan kadehdin!
   Niinpä, hyvä kun lähikauppaan uskalsin äkkiä juosta sateen keskellä :D
   Hyvää joulua vielä kerran ♥

   Poista

Kiitos kommentista! :)