tiistai 18. helmikuuta 2014

Ferninand von Schirach: Syyllisyys


Tämä 15 lyhyttä kertomusta sisällään pitävä kirja on saksalaisen asianajaja Von Schirachin toinen. Omalta uraltaan poimimistaan tarinoista löytyy toinen toistaan epäreilumpia ja järkyttävimpiä kohtaloita. Muuan koulupoika joutuu luokkatovereidensa veljeskunnan vuoksi kärsimään järkyttäviä henkisiä ja fyysisiä kipuja, nuori nainen kestää aviomiehensä pieksemisen vuosi toisensa jälkeen suojellakseen tytärtään ja eräs kidutuskammiota nuorelle naiselle rakentanut mies päätyykin itse uhriksi.

Von Schirachilta on ilmestynyt tätä ennen myös Rikoksia-niminen teos, joka on hyvin samantyylinen. Senkin voisi lukea, vaikka nyt olenkin uppoutunut rikosten maailmaan tarpeeksi taas hetkeksi... Pakko myöntää, että kertomuksia lukee suurella mielenkiinnolla, mutta olen kuitenkin niin herkkis, että muutamasta tarinasta sain vähän pahan mielen. On kuitenkin suorastaan kiehtovaa, miten vain muutaman sivun mittaisesta tarinasta ei voi arvata kuka on syyllinen. 
Von Schirachin kirjoitustyyli on kuitenkin melko suorasukaista, suorastaan raporttityylistä. Hän ei kuvaile tai pohdi tapahtunutta vaan vie tarinaa eteenpäin asiallisella tyylillä. Oliko tämä sittenkään kaunokirja?

Suosikkikertomukseni oli yksi pisimmistä tarinoista 26 sivuinen Avain, jossa huumeet ja rahat liikkuvat. Tai liikkuisivat, jollei tanskandoggi Buddy olisi nielaissut tärkeää avainta. Koko juttu oli käänteissään aika koominen ja jännittäväkin! Suosittelen kokeilemaan tätä, yksi rikos iltalukemiseksi on ihan hyvä idea :)

Kustantamo: Atena
Sivumäärä: 161
Suomentanut: Raija Nylander
Kansi: Timo Mänttäri


Tämä oli ensimmäinen kirja-arvioni koulun alkamisen jälkeen ja täytyy myöntää, että hirvittää. Olen saanut koulutehtävistä jo sen verran otetta, että nyt tunnen vähän paineita tämän blogin suhteen. Tämä on minulle rakas harrastus, ja haluan pitää sen sellaisena. Joten älkää ihmetelkö jos postausten pituudet lyhenevät tai tekstin tyyli muuttuu kevyemmäksi. En missään nimessä halua, että päässäni pyörii ajatus miten hyviä tai pitkiä  tekstieni tulisi olla.. Mutta palailen pian sarjisarvion kanssa! :)

2 kommenttia:

  1. Ei mitään paineita blogin tai postausten suhteen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! :) Täytyy vain muistaa, että blogini ei kuulu noudattaa koulutehtävien raameja.

      Poista

Kiitos kommentista! :)