keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Toni Karonen, Harri Honkala: Karim-sarjakuvat


Nyt olen innoissani. Toni Karosen suunnittelema ja kirjoittama ja Harri Honkalan piirtämä Karim-sarjakuvasarja (luin kolme ensimmäistä ja ilmestynyttä: Saalis ja saalistaja, Tarkoitus pyhittää keinot ja Rikos ja rangaistus) on kertomus 1990-luvun Turusta ja sen järjestäytyneestä rikollisuudesta. Lama jyllää koko Suomessa ja niin myös Varissuolla. Nuori maahanmuuttajataustainen Karim on liittynyt yhteen Turun suurimmasta jengeistä, Ulkopuolisiin. Ulkopuoliset on jengi niin sanotusti yhteiskuntansa ulkopuolisille, vainoon ja halveksuntaan kyllästyneille. Kun Karim tapaa Ulkopuolisten perustajan Eko Bombatan ensimmäisessä sarjakuvassa, lähtee tarina vyöryämään eteenpäin vauhdilla. Samaan aikaan kotonaan Karim yrittää vakuuttaa isäänsä rikkaiden ahneudesta ja itsekkyydestä, jottei hänen tarvitsisi mennä takaisin kouluun tai hakea töihin. Karimin isä ei kuitenkaan poikansa syöttämää kapinahenkeä niele. Enempää en uskallakaan näistä kertoa, etten vahingossa spoilaa ketään :)

Toni Karonen on rakentanut todella mielenkiintoisen maahanmuuttajaperheen ja heidän tarinansa kaikille turkulaisille tuttuun ympäristöön. Tai no, itse en ole suurempaa tuttavuutta Vakken kanssa tehnyt, mutta kyseisestä lähiöstä on yleensä aina jollain jotain sanottavaa. Nautinkin suunnattomasti Honkalan kynän jäljestä, sillä kuvista tuli läpi osa Turun henkeä ja ympäristö näytti aidolta.
Taitavan kuvituksen rinnalla on sitten tämä melkein henkeäsalpaava tarina. En ehkä aiemmin ole lukenut kuin huumorityyppisiä ja muumisarjakuvia, mutta en silti olisi uskonut että sarjakuva voi olla näin jännä! Uskomatonta, ettei tarinan imuun pääsemiseksi tarvita todellakaan 300 sivua tekstiä, vaan ketterä dialogi kuvineen riittää mainiosti. Karonen on kehitellyt aika raakojakin käänteitä, mutta ne ennemminkin koskettavat lukijan tunteita kuin saavat aikaan kuvotusta. Pidin myös paljon syvyydestä, joka Karimin hahmossa on esillä. Hän pohtii omaa moraaliaan ja punnitsee oikeaa ja väärää kaiken väkivallan ja kaaoksen keskellä. 
Miinuksia minulla on myös pari annettavana: Rikos ja rangaistus-sarjakuvassa oli loppupuolella mielestäni turhan pitkä uutiskatsaus televisiosta kaiken sen toiminnan keskelle. Tai ehkä sen oli tarkoitus viestiä jotain tulevista numeroista, mitä minä en ottanut ymmärtääkseni... Yksi kirja on kuitenkin vain n. 20-30 sivuinen, joten olisin toivonut niistä hieman pidempiä ja ehkä juuri tästä syystä mainitsemani uutiskohtaus tuntui tosi pitkältä. 

Luetutin nämä eilisessä huumassani myös puolisolla ja hänkin piti kovasti! Ja minun laillani odottelee pian ilmestyvää seuraavaa osaa, joka ilmestyykin jo ensi viikolla! Lisätietoa Karimista ja sarjakuvista löytyy täältä.


4 kommenttia:

 1. Ohops, ollaan oltu samoilla asioilla tänään :D Turkulaisena näitä oli tosiaan erityisen mieluista lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näköjään! :D Turkujutut on munkin lemppareita :)

   Poista
 2. Kiva lukea näitä ihmisten mielipiteitä Karimista. Itseäni ei kyseinen sarjakuva ehkä muuten kiinnostaisi, mutta täytyyhän sitä isoveljensä kuvitustyöhön tutustua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään :) Kuvitus sopii hyvin tarinaan.

   Poista

Kiitos kommentista! :)