torstai 6. maaliskuuta 2014

Jasmin Darznik: Iranilainen tytär

Kirpputorilta euron hintaan ostettu Iranilainen tytär tuli luettua lukupiirin merkeissä. Ihan virkistävää, kun ottaa huomioon milloin viimeksi olisin lukenut kirjan, johon olisin ollut näin tyytymätön (vastaus: loppukesällä). Ihan roskalavalle tämäkään ei kuulu, mutta luultavasti tämä löytää itsensä pian kirpparilta euron hintalappu kyljestään. Sori vaan Darznik.

Tositarinasta kertova Iranilainen tytär on Jasmin Darznikin ensimmäinen romaani. Amerikassa lähes koko ikänsä asunut Jasmin löytää äitinsä Lilin kätköistä valokuvan hääparista, jossa toinen on hänen äitinsä ja toinen henkilö aivan vieras mies. Aihe on Lilille arka, mutta kirja alkaa siitä, kun Jasmin saa äidiltään ensimmäisen kasetin, jossa hän kertoo menneisyydestään. Tarina jatkuu kymmenenteen kasettiin asti ja Jasmin saa tietää äitinsä uhrauksista elämässään. Millaista on ottaa avioero iranilaisessa kulttuurissa, vaikka mies olisikin väkivaltainen? Millaista on olla iranilainen nainen 1950-luvun Saksassa? Millainen on iranilainen hyvä tytär?

Eri kulttuureista kertovat tarinat ovat minusta kiinnostavia. Vaikka niitä on paljon, niin jokaisesta kirjasta oppii aina jotain uutta. Toki luen myös mielelläni oman kulttuurini tarinoita, mutta niissä huomioni kiinnittyy eri asioihin. Omalla ja erilaisella elinympäristöllään ja arvoillaan Iranilainen tytär saa minulta kaksi pusua. Olin myös iloinen Lilin ammatillisista saavutuksista ja niiden lukeminen oli mielestäni kirjan parasta antia. 
Darznikin tyyli kirjoittaa on vain luetella asioita siten kun ne tapahtuivat, hän ei saanut minua yhtään innostumaan äitinsä traagisesta tarinasta! Jotkut omat kommentit/mielipiteet tapahtuneesta olisivat saaneet sivuihin potkua. Minulle tuli olo, että tämä on kirjoitettu Darznikille itselleen, jotta hän saisi käytyä asian läpi päässään ja hyväksyttyä sen. 
En myöskään pitänyt siitä, että asiat sivuutettiin parilla lauseella ja jo porskutettiin eteenpäin uuden surkean käänteen kanssa. Esimerkiksi Lilin kokema väkivalta vain 13-vuotiaana ensimmäisen aviomiehen kanssa. Miksi mies löi? Lili oli oman lukemani perusteella hyvä ja kiltti vaimo, joten mikä sai miehen lyömään? Toki jotkut vain yksinkertaisesti ovat luonteeltaan umpihulluja sadisteja, mutta ilman selitystä koko tapahtuneen pointti tuntuu katoavan. 
En suoraan sanottuna tiedä kenelle tätä suosittelisin, mutta jos toteavat ja traagiset kirjat ovat mieleesi niin ota vinkistä koppi!

Kustantamo: Like
Sivumäärä: 336
Suomentanut: Anu Nyyssönen
Kansi: Unna Kettunen


Olen koulumatkoilla lukenut viime päivinä innokkaasti Anna-Leena Härkösen Ei kiitosta. Minulta uupuu vielä kirjasta nelisen kymmentä sivua, jotka aion tänään hotkaista ja painua iltanäytökseen samaista tarinaa katsomaan. Leffa on pyörinyt jo pari kuukautta teattereissa, joten en uskalla jättää kirjan lopun lukemista ja elokuvan näkemistä viikon päähän, jolloin seuraavaksi istun bussissa matkalla kimppakyytipaikalle. Viikon opetukseton aika ei kuitenkaan taaskaan ole koulutonta. Tenttikirjat auki ja hoitotyön kirjaamisen projektia työstämään!

8 kommenttia:

 1. Huomasin tämän goodreadsista ja laitoin lukulistalle, sillä vaikutti kiinnostavalta. Nyt tämän luettuani en olekaan enää niin varma haluanko tähän tarttua, maailmassa kun on niin paljon hyviä kirjoja! Varsinkin tuo mainitsemasi toteavuus, eli asiat vain todetaan eikä avata enempää, ei herätä intoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielipiteitä on kuitenkin onneksi erilaisia, Maikin tuossa alemmassa kommentissa kertoi antaneensa tälle neljä tähteä! Voihan sitä kokeilla, mutta jätä kesken jos siltä tuntuu, ei se siitä parane :D

   Poista
 2. Tämä kirja oli aihepiiriltään rankka...muistaakseni ensimmäinen mies oli mielisairas, mutta sehän ei selitä sitä miksi lyödään. Tuskinpa 13v. pystyi käsittelemään niin rankkaa kokemusta, kun elämä oli kauhua täynnä.

  Kirja oli tarinaltaan ja kerronnaltaan hyvä ja annoin neljä tähteä viidestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta mitä Jasmin mahtoi olla mieltä äitinsä kokemista vääryyksistä? Sellaisia "kommentteja" olisin kaivannut, kun kuitenkin hän sai kuulla tarinaa samassa tahdissa kuin lukijakin..
   Kiva kuitenkin kuulla, että pidit tästä!

   Poista
 3. Hei minä sain tämän jopa eilen luettua loppuun! Haha! Mutta loppu oli minusta itseasiassa parempi kuin alku.

  Minäkin tuumin, että väkivalta johtui miehen mielenterveydellisistä ongelmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei hahaa, hyvä sinä! Odottelinkin sitten, että millaista arviota sieltä pukkaa :p

   Poista
 4. Minäkin kaipailin jotenkin enemmän jasminin kommentteja kaikesta tapahtuneesta. Etenkin siis aikuisen Jasminin omia ajatuksia kaipasin. Pettymys oli mullekin :/.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Aloin miettiä, että tuskin hän kuitenkaan olisi kirjoittanut kirjaa ja omistanut sitä äidilleen, jollei ilmassa olisi ainakin kunnioitusta?

   Poista

Kiitos kommentista! :)