sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Anna-Leena Härkönen: Takana puhumisen taito

Kuten moni muukin kirjabloggaaja, minäkin kävin kirjan ja ruusun päivänä kirjaostoksilla ja sain kylkiäisenä Anna-Leena Härkösen Takana puhumisen taidon. Ennen matkaani (kaikki meni muuten hienosti! Kirjoittelen vielä tänään tai huomenna reissussa lukemistani kirjoista ja lomasta) halusin vielä lukea jotain nopeaa ja kevyttäkin, mutta en aloittaa matkalaukussa odottavia kirjoja. Härkönen sopi siihen hetkeen kuin nakutettu.

Kirjaan mahtuu reilut 30 Härkösen kirjoittamaa tekstiä hänen mielipiteistään, kokemuksistaan ja jopa Niksi-Sirkan ohjeita. Härkönen kirjoittaa miten ärsyttäviä ovat lomamatkoilla hotellin asukkaat, jotka varaavat jo aamukuudelta pyyhkeellä itselleen rantatuolin, millainen helpotus ero voi olla, puolustuspuheen lääkkeiden syömiselle ja siitä miten some ei olekaan henkilö.

Takana puhumisen taito on taattua Härköstä. Hän ihmettelee ääneen, valaisee meitä muita, on raikas ja ironinen yhtä aikaa. Härkönen kertoo lohdullisesti hänelle tapahtuneista sattumuksista. Kyllä sitä terävä kynäniekkakin tulee möläyttäneeksi jotain mikä nolottaa, tai kokeilleeksi useampaan kertaan kivuliaita kauneushoitoja kirjansa tähden.
Koin helpotusta, kun Härkönen totesi ettei hänen mielestää alle kaksikymppisenä tehtyjä mokia lasketa. Jatkan lausetta, ettei välttämättä onneksi vanhempanakaan :) Takana puhumisen taitoa lukiessani tunsin taas, että on ihan normaalia olla inhimillinen. Tuntuu, että nykypäivä someineen sallii vain kaiken positiivisen hehkutuksen ihanasta aamulenkistä, upeasta säästä tai mielettömistä alelöydöistä. (Mietinkin tässä joku päivä saako facebookiin kirjoittaa, että nyt ärsyttää? Miksei saisi? Mutta miksi vain positiiviset päivitykset tuntuvat keräävän peukkuja ja sydämiä? Olenko huono ihminen, jos joka päivä ei naurata? En halua olla somessa lukemassa ihmisten silotellusta elämästä, haluan tietää mitä heille oikeasti kuuluu.) Onneksi Härkönen muistutti, että elämä sallii vähän ankeita päiviä ja vitutustakin ilman että on ihan karsea tyyppi. Takana puhumisen taito jää hyllyyn odottamaan olotilaa, jolloin taas vain Härkönen voi ymmärtää.

Kustantamo: Kirjakauppaliitto
Sivumäärä: 156
Kansi: Eevaliina Rusanen


5 kommenttia:

 1. Saako näitä Kirjan ja ruusun päivän kirjoja lainattua esim. kirjastoista, tiedätkö yhtään? Nyt vähän harmittaa, etten mennyt kyseisenä päivänä ostoksille, Härkösen kirja kuulostaa aika mahtavalta ainakin tämän ja muutaman muun arvostelun perusteella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjastoista näitä ei ainakaan pitäisi saada, mutta äitini hankki aikoinaan Kyrön kirjan ja ruusun päivän kirjan antikvariaatista :) Tsekkaa ainakin Omituiset opukset, hyväksi todettu liike!

   Poista
  2. Kiitos vinkistä, pitääpä käydä sieltä joskus etsimässä :)

   Poista
  3. :) Toivottavasti tärppää!

   Poista
  4. Moikka, kyllä ainakin täällä Tampereella on kirjastossa tuota kirjaa :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)