tiistai 27. toukokuuta 2014

Miniarvio x 5

Miniarvioita matkalla läpi kahlatuista kirjoista! En ole ihan varma millaisiin mittoihin tämä postaus venyy, mutta katsotaan...
Katon kokoinen tähtitaivas on nuortenkirja, joka kertoo 13-vuotiaasta Jennasta. Jennalla on omien ulkonäkökriisien ja ihastumiskuvioiden lisäksi yksi isompikin murhe. Äidin rintasyöpä. Jenna auttaa äitiä kotona, mutta samalla yrittää työntää surunsa pois juhlimalla yläkerrassa asuvan Ulliksen kanssa. Hän nauraa mieluummin muiden kanssa kuin kertoo kenelläkään miten raskasta hänellä todellisuudessa on.

Nopeasti luettava kirja todella raskaasta aiheesta. Päähenkilön Jennan ailahtelevat ja ristiriitaiset tunteet ovat todella ymmärrettäviä ja kirja ei tunnu naiivilta. Sen sijaan olisin kaivannut vähemmän koulussa tapahtuvia kokemuksia ihastumisesta ja parhaan ystävän kanssa käytyjä keskusteluja. Välillä minusta tuntui, että kirjailija olisi puoliksi unohtanut mistä oli kirjoittamassa. Uskon kuitenkin, että tämä olisi ollut minulle yläasteikäisenä todella vaikuttava lukukokemus.

Kustantamo: Otava
Sivumäärä: 239
Suomentanut: Nora Schuurman
Kansi: Robert Daly


Lukiolaistyttö Nora Greyn elämä on normaalia. Kunnes biologian kurssin opettaja vaihtaa istumajärjestystä ja Noran pariksi tulee ilkikurinen ja tummasilmäinen Patch. Patch on Noralle täysin vieras ja kaiken lisäksi tyyppihän on röyhkeä. Kankean alun jälkeen Nora ja Patch tutustuvat toisiinsa ja Nora huomaa Patchin tietävän hänestä aika paljonkin asioita. Ihan kuin poika pääsisi hänen mieleensä... Nora ei tiedä voiko olla Patchin seurassa turvassa.

Langennut enkeli noudattaa paranormaalin romantiikan tuttua kaavaa. Joillekin riittää aiheesta yksi kirja, jotkut nauttivat uusien kirjailijoiden eri versioista. Sanotaan nyt vaikka näin, että jos olisin tiennyt kirjan sisältävän näin paljon romanttisia elementtejä ja niin vähän yliluonnollisuuksia, olisin jättänyt tämän viime kesänä kirpparille ja pitänyt euroni. Kirjasta löytyvät langenneet enkelit ovat minulle myyttinä täysin vieras, joten olisi ollut kiva lukea vähän enemmän aiheesta. Kirja oli kuitenkin viihdyttävä ja välillä jopa jokseenkin jännittävä. Kirja on kirjoitettu etenemään nopeatempoisesti, mutta silti loppuratkaisu tuli vähän liian myöhään.. Jatko-osien lukemisesta en näe omalla kohdallani toivoa, muttei sitä koskaan tiedä. Eihän tämänkään lukemiseen tuhraantunut kuin kaksi päivää, sen verran koukkuja kirjaan oli piilotettu :)

Kustantamo: Wsoy
Sivumäärä: 379
Suomentanut: Pirjo Ruti
Kansi: Lucy Ruth Cummins / James PortoKahdeksanvuotiaan Thomaksen kesät kuluvat ihanasti. Hän viettää kesiään äitinsä Isabellan ja isänsä Kajuksen kanssa meren rannalla olevassa paratiisissa. 1960-luvun lapsuudessaan hän viettää aikaa muiden kesäparatiisissa asuvien lasten kanssa. Varsinkin uusista naapureista Enkeleistä, löytyy tyttö Renée Thomaksen seuraksi. Enkeleistä löytyy myös isä Gabriel ja äiti Rosa, jotka ovat muuttaneet Amerikasta. Rosasta ja Isabellasta tulee erottamattomat, suorastaan ihanat naiset rannalla.

Ihana kesän makuinen ja meren hajuinen kirja. Omalla tavallaan. Ihanat naiset rannalla ottaa hyvinkin paljon aikansa, jotta sen sisään pääsee imeytymään. Ja vielä kirjan viimeisilläkin sivuilla koin pientä hämmennystä. Mutta kirjan tunnelma on niin mielettömän aito! Myönnän, etten ole täysin varma mikä kirjan punainen lanka oli, mutta tätä lukiessa mieleen tulvi omia muistoja, haaveita ja aivan ihanan tyyni olotila. Mietin kirjaa lukiessani, että teksti on niin tajunnan virtaavaa, että haluaisin lukea sitä ääneen. Pitäisikö Fagerholmin alkaa kirjoittaa runoja?

Kustantamo: Otava
Sivumäärä: 334
Suomentanut: Arja Tuomari
Kansi: Valokuva elokuvasta Ihanat naiset rannalla


Mma Ramotswe perii isältään valtavan karjan, myy sen ja hankkii rahoillaan itsellen talon ja perustaa Botswanaan etsivätoimiston. Mma Ramotswe on ylpeä Botswanan ensimmäisestä ja ainoasta etsivätoimistostaan, joten hän antaa sen nimeksi Naisten etsivätoimisto nro 1. Ensimmäisiä asiakkaita hän saa hetken odotella sihteerinsä Mma Makutsin kanssa, mutta pian tuleekin jo ensimmäinen tapaus ratkaistavaksi. Mma Ramotswe toimii aina harkitusti, juo paljon rooibos-teetä ja sisukkaalla luonteellaan keksii mitä ovelampia tapoja auttaa asiakkaitaan.

Olipas ihana kirja! Mma Ramotswe on upean iloinen ja päättäväinen nainen, joka ei tunnu pelkäävän mitään. Hänen asenteensa elämään tuntuu suorastaan tarttuvan. En tiedä odotinko varsinaisesti tältä kirjalta jännitystä, mutta sitä ei ainakaan ollut luvassa. Mma Ramostwe auttaa ihmisiä heidän arkisissa ongelmissaan, mikä onkin hyvin virkistävää tässä kirjassa. Aion ehdottomasti lukea lisää näitä hyvän mielen kirjoja :)
Tätä lukiessa alkoi muuten ihan järkyttävästi tehdä mieli teetä....

Kustantamo: Otava
Sivumäärä: 302
Suomentanut: Jaakko Kankaanpää
Kansi: ?


Rebecca Bloomwood rakastaa shoppausta. Valitettavasti jopa niin paljon, että tuhlaaminen menee yli varojen. Reilusti. Lukuisat maksumuistutukset ja pankin johtajien henkilökohtaiset kirjeet Rebeccalle eivät naista hetkauta. Velan kasvaessa Becky näkee parhaaksi vain hävittää kirjeet niitä avaamatta. Kunnes päätös säästämisestä syntyy ja hän kaipaa lisätienestiä talouslehdessä toimittajana työskentelylle. Vaatekaupassa työskentely lauantaisin kuulostaa unelmaduunilta, tai miten olisi kehysten taittelu iltaisin telkkaria katsellessa?

Rebeccan lannistumaton ja helposti innostuva asenne on ihailtava. Vaikka onhan siinä ilmiselvästi kääntöpuolensa. Hahmo on vedetty överiksi, mutta silti teki mieli karjua Beckylle, että hae nyt jotain tolkkua siihen rahan käyttöön. Vaikken siinä itsekään ole mestari, niin toistaiseksi asiat eivät ole noin huonosti olleet :D Hauska tarina (nauratti ihan ääneen) joka tapauksessa, olin iloinen että kirja poikkesi näin paljon siitä tehdystä elokuvasta! Mietityttää jo, miten Rebeccan tarina mahtaa jatkua :)

Kustantamo: Wsoy
Sivumäärä: 334
Suomentanut: Leena Tamminen
Kansi: Valokuva elokuvasta Himoshoppaajan salaiset unelmat

12 kommenttia:

 1. Himoshoppaajan eka osa on ihan hauska ja viihdyttävä, mutta rehellisesti sanottuna en suosittele sarjan lukemista pidemmälle. :D Beckyn kehitystarina tuossa ensimmäisessä osassa on loppujen lopuksi aika vaikuttava, mutta kun aloitin kakkososaa, hommassa oli menty takapakkia suoraan samaan pisteeseen, mistä ykkösosa alkoi. Aika nopeasti lähti kirja takaisin kirjastoon... Vaikka hahmo onkin tarkoituksella tuollainen hömelö ja juurikin överiksi vedetty, niin paikallaan junnaaminen ärsyttää ja vitsi vanhenee nopeasti.

  Naisten etsivätoimisto on ollut minulla pitkään lukulistalla, se vaikuttaa niin hyväntuuliselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei Iida! Miten se Becky ei nyt opi.. :D Vaikka toisaalta eihän se mikään himoshoppaaja-sarja olisikaan, jos kakkososassa olisi jo taloudellinen puoli elämästä hanskassa.. :) Minulla on omana sarjan toinen ja kolmas osa, ehkä luen ne tahtia yksi kesässä? Palataan asiaan siis ensi vuonna :D

   Naisten etsivätoimistoa suosittelen <3

   Poista
  2. Kuulostaa hyvältä ajatukselta! :D Onhan Himoshoppaaja kuitenkin aika hyvää aivojennollauslukemista ja juuri sopivaa lomalle!

   Poista
  3. Niin :) Ja olihan Kinsellan kirja yksi hauskimpia taas hetkeen :)

   Poista
 2. Kivoja arvioita! Tykkään erityisesti, kun olet kuvannut kirjat ilmeisesti siellä missä niitä olet lukenut, lomatunnelma välittyy :) Olen Iidan kanssa samaa mieltä siitä, että Himoshoppaaja jää vähän junnaamaan paikoilleen ja samaan teemaan. Olen kuitenkin viimeistä osaa vaille sarjan lukenut, että kyllä se joka tapauksessa viihdyttää vaikka sama vitsi jatkuukin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tohveli, lukupaikkojen mukaan kuvat on tosiaan nappailtu :)

   Eiköhän se jaksa viihdyttää, kun pitää kirjojen lukemisvälit tarpeeksi pitkinä :D

   Poista
 3. Kiinnostavia miniarviota. Langennut enkeli jäi minullakin sarjan ainoaksi luetuksi - ei vaan pysty tai kykene. Ihanat naiset rannalla kiinnostaa ja tuon ensimmäisen olen katsonut leffana, mutta sen nimi oli muistaakseni Kattona tähtitaivas. En edes tiennyt, että siitä on kirja, mutta nyt palautui kaikki se mieleen kun luin yläkerran Ulliksesta ja muusta.

  Ja ihana kuva tuosta Ihanista naisista rannalla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, Langennut enkeli... Ihan kiva idea, muttei ehkä sittenkään ;)

   Oli kiva tosiaan huomata, että kaikista muista paitsi tuosta Langenneesta enkelistä on tehty jokin elokuvasovitus! Katsoinkin heti koneelle päästyäni tuon Katon kokoisen tähtitaivaan trailerin, mutta ehkei se ole minua varten.. Vaikutti liian ahdistavalta :D

   Valitse Ihanat naiset rannalla johonkin kiireettömään kesäiseen päivään :) Tätä ei missään nimessä voi lukea aamun ruuhkabussissa tai kaveria odotellessa..

   Poista
 4. Kiva, kevyt postaus! Kesäinen jotenkin :) Ehkä ne on nuo kuvatkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos HeidiBee! Niin, eiköhän kuvilla pieni osuus ole asiaan.. Tai kesäisellä lukutahdilla ;)

   Poista
 5. Ihana aina huomata, etten ole ainut, joka on turhautunut toiseen Himoshoppaajaan. Juuri sellaisten kommenttien takia käyn kurkkimassa Himoshoppaaja-postausten kommentit :D

  Ensimmäinen kirja oli toisaalta ihan viihdyttävä, mutta siinä vaiheessa kun avasi toisen kirjan ja kaikki ensimmäisessä kirjassa tapahtunut hahmon kehitys oli pyyhitty pois, niin ei paljon enää naurattanut. Mikä on kyllä tosi harmi, koska tuota sarjaa on kuitenkin niin monta kirjaa, että niiden parissa saisi kulutettua useammankin kesäpäivän parvekkeella tai rannalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijjaa :D Niin eikö niitä viisi peräti ole? Monta sataa sivua samassa suossa on kyllä aika erikoinen valinta kirjailijalta, vaikka kai niissä jotain uusia juttuja tulee :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)