perjantai 9. toukokuuta 2014

Stephen King: Carrie

Tällä kertaa lukupiirimme päätti kokeilla osalle vierasta, osalle hyvinkin läheistä Kingia. Carrie oli ohuin ja vähiten kammottava, mutta kuitenkin hyvin kuuluisa kirja, joten valinta oli aika selvä.

Carrie on 16-vuotias lukiolainen, jolla ei tunnu pyyhkivän kovin hyvin. Hän on kokenut karmivaa ja julmaa kiusaamista koko ikänsä, eikä tukiverkostot kotonakaan ole kovin vahvat. Hänen äitinsä Margaretin uskovaisuus on vienyt Carrielta normaalin äiti-tytär-suhteen. Joko kotona rukoillaan intohimoisesti anteeksiantoa tyttären saastaisuudesta tai Carrie tulee teljetyksi komeroon tunneiksi. 
Carriella on kuitenkin salaperäinen treenattava taito... Ja harjoiteltuaan vihan kanssa voimaansa, hän voi viimein kostaa kaikille.

Olen vähän pelännyt tarttua Kingin teoksiin, hänellähän on hyppysissään hyvin kamalan kauhun kuninkaan titteli. Pelkäsin etten nukkuisi kuukauteen, jos lukisin yhdenkin Kingin. Kaikki meni kuitenkin Carrien kanssa tosi hyvin, en tainnut kuin yhtenä iltana kurkata kylppäriin ettei siellä ole ketään ylimääräistä ;) Yritin pitää mielessäni lukemisen ajan, että kirja on kirjoitettu 1974 ja kyseessä on esikoisteos. 

Pidin Carriesta! Täytyy myöntää, että olisin antanut tälle jopa neljä pusua, jollen olisi kokenut lopun menevän jo vähän överiksi. Kirjasta ei kuitenkaan välittynyt yliluonnollisuus niin vahvasti kuin olisin halunnut. Mielessäni lensi vain veri, joten luulen tämän olevan karmivampi valkokankaalla. Sitten onkin pohdinta minkä version katsoisi... En ole vanhojen elokuvien ystävä, mutta uudesta versiosta on kantautunut korviini aika paljon haukkuja. 
King kirjoittaa uskomattoman kuvottavia henkilöhahmoja! Carrien luokkakaverit olivat aivan sikamaisia, puhumattakaan ahdistavasta äidistä, joka teki mieli tappaa siihen paikkaan. Carriekin oli jotenkin niin alistettu raasu, ettei hänkään suosikikseni noussut. Koin tässä kirjassa Kingin tavan kirjoittaa jotenkin todella raskaaksi. Kirja on tiivis ja ohut ja luin sitä mielelläni. Silti luin sitä jostain syystä aivan tajuttoman hitaasti! Olen hidas lukija, mutta tässä kulutin reilusti yli tunnin 30 sivun parissa! Tekstihän on toki todella tiivistä, eihän kirjassa ole kuin kolme lukua mutta silti....

Tiesin tarinasta muutaman pääpiirteen entuudestaan, joten Carrie ei varsinaisesti yllättänyt. Silti koin sen kaikessa julmuudessaan hyvin kiinnostavaksi. Suosittelen ekaksi Kingiksi :)

Kustantamo: Tammi
Sivumäärä: 206
Suomentanut: Tuula Saarikoski
Kansi: Juri Patrikainen

P.S. Kiitos kaikille edelliseen postaukseen tulleista matkakirjasuosituksista! <3

14 kommenttia:

 1. Tykkäsit tästä kyllä enemmän kuin minä. Hyvä niin! Mä petyin tuohon yliluonnollisuuteen ja siihen, ettei tämä ollut niin kauhea ja pelottava kuin odotin. Mutta aion lukea ainakin Hohdon vielä joskus. Jos sen kanssa saisi jo oikeasti pelätä ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hohto olisi kyllä mainio kokea vielä! Siitä en ole kovin perillä juonen kanssa, joten ainakin tulisi yllätyksiä ;)

   Poista
 2. Minä puolestani en pidä tästä teoksesta lainkaan. Muistan kun joskus kesälomalla luin tätä ja jälkeenpäin olen miettinyt, että miksi tuhrasin kallisarvoista vapauttani kirjaan, joka ei tosiaan yhtään vienyt mukanaan. Kai ajattelin, että luen tämän vaikka mikä olisi, kun kyseessä on kuitenkin aika lyhyt teos. En tiedä vaikuttiko kokemukseeni se, että tämä ei ollut eka (vaan toka) Kingini. Uinu uinu lemmikkini oli mielestäni huikea ja olin pitänyt siitä kovasti, joten ehkä sen takia olin hieman pettynyt Carrieen: olin odottanut jotain erilaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Ehkä tosiaan se vaikutti, ettei tämä ollut ensimmäisesi. Olen nimittäin kuullut, että Uinu uinu lemmikkini on aika karmiva...

   No luettuja tuntejahan ei takaisin voi saada, mutta onneksi on vastapainona ne tosi sävähdyttävät kirjat <3

   Poista
 3. Minulla on tämä parhaillaan kesken! Katsoin sen uusimman elokuvan joku viikko sitten, joten lukiessa näen elokuvan kirkkaana mielessä, mutta eipä tuo haittaa, minusta se remake oli ihan jees.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, lue pian loppuun niin tulen lukemaan arviosi!! :)

   Uusi versio voi olla ihan kiva, mutta mitä näyttelijöitä katsoin niin olin aika yllättynyt! Varsinkin Carrien äidistä.

   Poista
 4. Kivaa, että olette lukeneet Kingiäni! Ööh, siis anteeksi, ihan vaan kaikkien Kingiä, ei hän pelkästään minun ole. =D Carrien olen itse lukenut kauan sitten, varmaan ehkä kahdeksantoista vuotta sitten (my god, milloin minusta tuli näin vanha?!), ja en voi väittää, että muistaisin lukukokemuksen mitenkään hyvin, vaikka kirjan yleiskuva ja tarina on toki tuttu. Jotenkin minulla on sellainen kuva, että luin kirjan ihan mielelläni, mutta se ei tehnyt kovin suurta vaikutusta teini-ikäiseen minääni.

  Vanhan leffankin olen nähnyt pariin kertaan, uutta en ole vielä, mutta haluan sen toki nähdä joskus. Carrie ei mielestäni ole kovin pelottava (onko minun mielestäni yksikään King-kirja pelottava, ei! =D ), joten se tosiaan sopii monille. Ihana tuo "hyvin kamalan kauhun kuningas"! =D Aion lukea kirjan joskus uudestaan. Totta kai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinunpa Kingiasi hyvinkin! ;)

   Ei tämä tosiaan maatamullistava lukukokemus ollut, aloin itseasiassa miettiä olisiko tästä pitänyt tajuta jotain enemmänkin. Lukupiirissä pohdimme ottiko kirja kantaa koulukiusaamiseen.

   Carrie ei kirjana ollut kovin pelottava, mutta luulen kun lisätään jotain dramaattista musiikkia olen jo aivan kalpeana ;)

   Kiitos ihanasta kommentistasi Irene :)

   Poista
 5. Taisit tosiaan tykätät Riinan kanssa tästä eniten. Ja suosittelen edelleen sitä vanhinta versiota ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, ei minusta vielä sentään uutta King-tyttöä ole leivottu :p

   Poista
 6. Tämä on kyllä hyvä kirja ensi Kingiksi. Loppu oli melko verinen, mutta hyvä tämä oli ihan. Elokuvana en uskaltaisi katsoa, tai jos ehkä tyynyn takaa? O_o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinäkin tykkäsit! ¨

   Katsottiin puolison kanssa se uudempi versio Carriesta ja ei se kyllä pelottamaan asti päässyt :)

   Poista
 7. Mahtavaa, että luitte Kingiä lukupiirissänne :)

  King on siitä(kin) mahtava kirjailija, että hän osaa kirjoittaa monipuolisia hahmoja, niitä ihastuttavia tai samastuttavia, mutta myös inhottavia, jotka saavat lukijan lähes raivoihinsa :) Kingin tuotanto on muutenkin monipuolista, vaikka tuo määritelmä "hyvin kamalan kauhun kuningas" on totta löytyy kirjoista myös muunlaisia puolia, myös sitä ns. pehmeämpää, hiipivää ja vaivihkaista kauhua. Pakko sulkea Kingiä suitsuttava sanainen arkkuni, ennen kuin pääsen vauhtiin ;) Sanonpahan vain, että toivottavasti luet lisää Kingiä. Jos kaipaat vähemmän kammottavaa Kingiä lue Eksyneiden jumala, sieltä kammottavasta osastosta sitten esimerkiksi Uinu uinu lemmikkini, josta tehty elokuva on pelottava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että King-fanit eksyivät kommentoimaan <3 :)

   Uskon tarttuvani vielä Kingiin, joten ei hätää ;)

   Poista

Kiitos kommentista! :)