perjantai 13. kesäkuuta 2014

Stephenie Meyer: Houkutus

17-vuotias Isabella Swan muuttaa isänsä luo pieneen ja sateiseen Forksiin. Forks on luotaan työntävä harmaudessaan, mutta Bella tietää että hänen muuttonsa Phoenixista äidin ja tämän uuden miehen luota oli järkevää. Bella onkin houkuttelevampi hänen luokkatovereidensa mielestä ja hän saa heti ystäviä. Yksi järkyttävän kaunis poika, Edward, on kuitenkin hyvin tyly Bellaa kohtaan. Bella ei tiedä mitä pojasta ajattelisi. Edward on upea ja virheetön kuin veistos, mutta ei ole helppoa väistellä tämän murhaavia katseita biologian tunnilla. Bella saa kuitenkin pian tietää syyn Edwardin vastahakoisuuteen. Edward on vampyyri! Vampyyri, joka ei juo ihmisverta, mutta jolla on suuret tuskat hillitäkseen itsensä Bellan herkullisen tuoksun lähellä. Millaista on vampyyrin ja ihmisen välinen rakkaus?

Olin muistaakseni 14-vuotias, kun luin Houkutuksen ensi kerran. Rakastuin. Aivan ihana tarina rakkaudesta, jossa oli mukana jännitystä ja fantasiaa. Luin tämän toisen kerran 15-vuotiaana juuri ennen elokuvan ilmestymistä. Ihanaa vieläkin. Luin tämän kolmannen kerran, kun halusin kerrata tarinaa ennen viimeisten osien lukua. Tuttu juttu jo, mutta ihan jees. No, olin tänä talvena lähikirjastossamme, kun silmiini osui Houkutus äänikirjana. Päätin kokeilla jaksaisinko keskittyä tällaisieen tarinaan kuulokkeiden välityksellä. Sain kuunneltua viimeiset kappaleet tällä viikolla ja voin huokaista, että ohi on. Jos jäisi tämä neljäs kerta nyt viimeiseksi. Enää ei nimittäin napannut.

Tarinahan on paikoitellen ihanan suloinen ihastumisen tunteineen ja vampyyrien historiikkia oli mukava kuunnella hölkötellessä lenkkipolulla. Mutta tämä ei nyt riitä. Minua otti suoraan sanottuna päähän Bellan jatkuva typeryys, naiivius ja ennen kaikkea oman itsensä vähättely. Oman itsensä uhraaminen lähestulkoon kuolemattoman puolesta on minulle sama kuin antaisin viimeisen euroni miljonäärille.
En periaatteessa olisi halunnut mitään seksikohtauksia Bellan ja Edwardin välille, mutta jatkuva siveellisyys tuon ikäisillä tuntuu jokseenkin epäuskottavalta tässä maailman ajassa. Edwardillahan oli vanhat periaatteet ja erilaisia pariskuntia on yhä edelleen, mutta minusta oli outoa, ettei seksistä ollut ollenkaan puhetta ja monen kuuntelemani tunnin aikana vaihdettiin vain muutama pusu.
Teksti tuntuu olevan kirjoitettu jonkinlaisessa huumassa, lauseet olivat välillä todella kömpelöitä ja en oikein päässyt nauttimaan niistä.

Houkutuksen parasta antia oli Edwardin ja hänen perheensä tarinat ja vampyyrien menneisyys yleensäkin. Kiinnostavaa, mutta en kyllä voi antaa tälle tällä kertaa enempää kuin kaksi pusua.
Muita osia en ota enää kuunteluun :)

Kustantanut: Wsoy
Kesto: 14 tuntia (12 cd-levyä)
Lukija: Leena Pöysti
Suomentanut: Tiina Ohinmaa
Kansi: ?? Ehdin taas palauttaa jo äänikirjan, enkä muistanut katsoa taiteilijaa.

Edit // Unohdin kirjoittaa, että lukija Leena Pöysti oli oikein miellyttävä lukija! Hänen äänensä piti minut tarkkaavaisena ja ääni oli korvaani oikein sopiva :)

10 kommenttia:

 1. Ai että, miten hyviä nämä olivatkaan silloin joskus teininä. Mutta pakko sanoa, että iän myötä varmasti näistä häviää se juttu, josta vielä nuorena jaksaa tykätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jep. Mistä sitä nyt sitten tietää mistä kirjoista tykkää vanhempana ja mistä ei?? Olisin mielelläni säilyttänyt sen ihanan ruusuisen mielikuvan Houkutuksesta.

   Poista
 2. Mä kuuntelin koko sarjan viime vuonna enkä ollut lukenut niitä aikaisemmin. Luulen vähän, että paperimuodossa ne olisivat saattaneet itseltäni jäädä kesken. Ja vaikken kauheasti tykännytkään, niin kyllä siinä silti jotain kiinnostavaa oli, kun kerran jaksoin sarjaa neljän osan verran....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onhan sarjassa paljonkin kiinnostavia pointteja, mutta toteutus on vain kökkö ja liian romanttinen omaan makuuni :)

   Poista
 3. Minä olen lukenut sarjan ensin suomeksi ja sitten englanniksi ja hurahdin täysin. Kolmatta lukukierrosta en ole vielä ottanut, kamalaa jos en pitäisikään näistä enää ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Villis! :) Luulen, että ensimmäisen hurmiokierroksen jälkeen näitä katselee vähän kriittisemmin silmin..? Kannattanee siis pitäytyä ihanuuden tunteessa millaisena se on mielessä viime kerrasta :p

   Poista
 4. Mä olen Twihard ja kaikki Meyerin kirjat löytyy hyllystä niin englanniksi kuin suomeksikin ja vielä sarjakuvasovituksina ja movie-tie-in-versioina. Joo, myönnetään, ehkäpä vois rajoittaa jotenkin:) Eli ei varmaan tartte sanoa että tykkään ja paljon. Vieläkin. En edes muista kuinka monen lukukerran jälkeen. Äänikirjat ei nappaa kun en osaa asettua aloilleni vaan kuuntelemaan enkä taas pysty keskittymään pelkään kuuntelelmiseen.

  Tsemppiä lukumaratooniin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti Salka! Sarjiksia en ole lukenutkaan! Leffoista täytyy sanoa, että kolmonen on mielestäni paras :) Olin ihan järkyttynyt silloin joskus viimeisen leffan ohjaajien pikkulisäyksestä loppuun :D

   Minäkään en aloillani jaksa kuunnella, mutta lenkillä toimii!

   Poista
 5. Hei ! Ei mielestäni ikää katso tämä ihana rakkaustarina. Olen ikuinen romantikko ja Edwardin ja Bellan tarina sai minut todella liikutuksen kyyneliin. Todellinen rakkaus on ikuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anonyymi kommentistasi! Ihanaa, jos tämä vampyyritarina saa sinut liikuttuneeksi ja hyvälle tuulelle! Sellaista on kaunokirjallisuus parhaimmillaan :) Minulle tämä ei enää valitettavasti ollut paras lukukokemus, mutta aikansa kutakin.

   Poista

Kiitos kommentista! :)