tiistai 8. heinäkuuta 2014

Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias

A. J. Fikry, neljääkymppiä lähestyvä on Alice Islandin kirjakaupan kauppias, on tympeä leskimies. Fikry ei jaksa olla kustantamon uudelle katalogiesittelijälle mukava, kirjakaupalla ei mene niin hyvin kuin ennen ja hänen hyvin arvokas kappaleensa Edgar Allan Poen esikoisesta varastetaan. Hyvin yllättävä paketti kirjakaupalla muuttaa kuitenkin Fikryn elämän täysin. Vuodet kuluvat ja Fikryn asenne elämään, ihmisiin, rakkauteen muuttuu.

Siitä on nyt viikko, kun sain luettua Tuulisen saaren kirjakauppiaan loppuun. En muista milloin viimeksi olisin viimeksi pantannut jonkun kirjan bloggausta näin kauan. (Lukemisintoni on huipussaan, mutta valitettavasti bloggaus takkuaa.) Kirja on mielestäni pois hiipunut, mutta pidin siitä kuitenkin paljon. Ihana kirja kesään kirjojen rakastajille!

Kirjan juoni on ennalta arvattava, mutta mukaan mahtuu myös pari yllätystäkin. Kirjan tarkoitus ei ole ollakaan maata mullistava. Sen on tarkoitus viihdyttää, ilahduttaa, koskettaa. Ja ennen kaikkea kirjassa on ihania viittauksia ja mainintoja kirjoista! Uusista ja vanhoista teoksista, luetuista ja lukemattomista. Kirjakauppa saarella oli suorastaan ihana miljöö kirjalle! Rakastin saaren kylämäistä tunnelmaa, sinne harvakseltaan liikkuvaa lauttaa... Kirjakauppa itsessään oli myös ihanan kotoisa. Ilahduin miten paneutuneesti Fikry valitsi myyntiin otettavat teokset, eikä uskonut ns. listahitteihin.

Kirjan miinukseksi koin kirjan todella nopean etenemisen. Muutamassa sivussa saattoi kulua vuosia ja kirjassa ei muutenkaan ole kuin 240 sivua, vaikka tarina on oikeastaan melko massiivinen.

Fikry oli minulle mieluinen hahmo. Pidin hänen äksyilystään, vaikkei se tuntunutkaan hänelle ominaiselta. Kuten kirja myöhemmin paljastaa, tympeys lieneekin merkki onnettomasta olosta. Fikry voitti minut puolelleen, voin vain huokaista että olisipa hän olemassa oikeasti!

Kustantamo: Gummerus
Sivumäärä: 240
Suomentanut: Tero Valkonen
Kansi: ?


7 kommenttia:

 1. Viihdyttävä kevyt kesäkirja, jossa on tärppejä paljon lukevalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla sanoilla tätä voi helposti luonnehtia!

   Poista
 2. Minä kaipaan myös kirjakauppiasta, joka antaa hyviä lukuvinkkejä ja tietää niistä aika paljon. Yksi nuori poika yhdessä pienessä kirjakaupassa on tähän asti ollut paras kirjavinkkaaja ja myös hänen työkaverinsa vinkkasi pojan olevan hyvä tiedoissaan. Keskustelin kyseisen nuoren miehen (pojan) kanssa Rosa Liksomin kirjoista ja Nobel-kirjoista.
  Tämä kirja osui ja upposi, tämä oli minulle The Kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh! Ilahdun myös aina keskustelevista kirjamyyjistä, vinkeille ei ole niin lisätarvetta kilometrin mittaiseen lukulistaani :D

   Poista
 3. Kesäkirjaksi tämä onkin vallan mainio. Ja olin ihan varma, että pitäisit tästä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, oikeassa olit! Suloinen tarina juuri minun makuuni.

   Poista
 4. Juuri mietin itsekin, olisiko tämä sellainen täydellisten kesäpäivien kirja ja aika ihanalta vaikuttaa! Toivottavasti helteet jatkuvat, koska silloin ei jaksa tehdä juuri muuta kuin lukea. ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)