maanantai 21. heinäkuuta 2014

John Boyne: Tarkoin vartioitu talo

16-vuotias Georgi päätyy kotikylästään yllättäen Talvipalatsiin tsaari Nikolai II:n pojan henkivartijaksi. Georgi nimittäin sattuu Ajatuksia pelastamaan Venäjän suurruhtinaan hengen oman ystävänsä kustannuksella ja tsaarit näkevät pojassa uskollisen pojan. Georgin toimiessa nuoren kruununperijän henkivartijana, kansan hengessä tapahtuu muutoksia ja Romanovien valta ei ole enää niin vakaalla pohjalla. 

Muutamaa vuotta 1910-luvulta kuvailtaessa, lukija pääsee myös näkemään Georgin vanhat päivät. On vuosi 1980 ja Georgi elää Lontoossa sairaan vaimonsa Zojan kanssa. Syöpää sairastavan Zojan viimeinen toive on tehdä retki Pietariin ja sinne pari matkustaa. Georgi palaa kirjassa ajassa taaksepäin, hän pohtii aikaa kun hänen ja Zojan lapsi syntyi, vuosia ennen Lontoota ja hyvin traagista Romanovien vallan loppua.

Mielenkiintoisesta aiheesta kirjoitettu kirja! En ole Anastasia-piirrettyä pahemmin perehtynyt Romanoveihin, joten tämä oli mukava uusi kertomus kyseisestä aiheesta. Romanovien perhettä kuvattiin tarkkaan, mutta yhtään suosikkia en perheestä löytänyt! Olihan kaikissa jäsenissä hyviä puolia, mutta kyllä ehdoton suosikkihahmoni oli Georgi. Epävarma maalaispoika tsaarien kultaloisteessa, valmiina joka sekunti uhrautumaan maansa tulevan hallitsijan tähden. Myös Rasputin oli minulle tuttu tästä lasten elokuvasta, mutta Tarkoin vartioidussa talossa hän oli aika ylimääräinen hahmo. Lähinnä tarinaan mukaan sotkettu, koska hänet ihmiset yhdistävät automaattisesti Romanoveihin.

Tarkoin vartioitu talo oli välillä rasittavan pitkäpiimäinen. Tarina oli hyvä (vaikkakin hyvin ennalta arvattava), mutta kirjaa lukiessa tuntui että se voisi olla satakin sivua lyhyempi. Boyne oli tarinassaan hyvin yksityiskohtainen, mutten silti pitänyt tarinaa sellaisena johon jaarittelu sopisi. Pidin tarinan eri aikajaksoista, mutta oli hyvin lukijaa hämäävää että otsikoissa ei aina kerrottu mihin aikaan oli siirrytty. Oli myös vaikeaa napata kiinni Lontoosta 1950-luvulla, kun juuri oli ollut Talvipalatsin loistossa.

Olen lukenut Boynelta aiemmin Poika raidallisessa pyjamassa, jota rakastin. Tarkoin vartioidun talon jälkeen pidän Boynesta vieläkin, ja odotan mitä häneltä lukisin seuraavaksi.

Kustantamo: Bazar
Sivumäärä: 446
Suomentanut: Laura Beck
Kansi: Helin Sepa


12 kommenttia:

 1. Ööh, miten olisi vaikka kaksi isoa iitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, hoksasin asian juuri työmatkalla.

   Poista
 2. Minäkin luin tämän juuri, tykkäsin kyllä, sopi näin kesähelteille kevyehköksi kirjaksi. Minusta ei ollut ollenkaan pitkäpiimäinen, just sopiva oli minulle. =D Minusta myös Rasputinin rooli oli vähän irrallinen, juuri niin kuin sanoit, että tuntui, että hänet oli pakko ängetä tarinaan, koska hän oli olemassa aikoinaan. Niin, ja uskoisin, että ennalta arvattavuus on tässä kirjassa tarkoituksellista. Pakko kai niin räikeän on olla! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon myös, että ennalta arvattavuus oli tarkoituksellista, mutta tuntui hölmöltä ettei asiaa kuitenkaan "virallisesti" paljastettu, vaikka asia oli selvä.
   Kiva, että tykkäsit!! :)

   Poista
 3. Minustakin tämä oli aika kevyt, enkä oikein ymmärtänyt kirjan suurta suosiota. En ole lukenut kirjaa Poika raidallisessa pyjamassa. Se lienee parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen myös kuullut Boynea moitittavan naiiviksi kirjailijaksi, lukiessani PRP olin muistaakseni 16. Jos ikä vaikutti myös tarinan vastaanottoon. Mutta kirja on kuitenkin puolet lyhyempi kuin tämä, joten suosittelen nappaamaan sen rantakassiin ;)

   Poista
 4. Sait kun saitkin kirjan lopulta luettua! Itsellä tuli aika monta kirjaston kirjaa luettavaksi, joten tämän teoksen lukeminen siirtyy luultavasti syksyn puolelle.. Toivottavasti pidit kirjaa kuitenkin lukemisen arvoisena! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa kyllä vain ;) Oli se mielestäni lukemisen arvoinen, aiheen perusteella vain odotin enemmän.

   Poista
 5. HEE! Sinähän olet jopa jo blogannut tästä ;)

  Minä en tälle syttynyt, vaikka aihe olikin ihan kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopea tyttö kun olen ;) Niin muistaakseni Poika raidallisessa pyjamassakaan ollut sinun kirjasi?

   Poista
 6. mahtavaa Anni, että bloggasit tästä! :D Vähän pitkäpiimäinen oli, vaikka aihe olikin kiinnostava. Ja kyllä mä silti Boynesta tykkään. Raidallinen pyjama ja Kuudes mies on niin upeita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jep! Kuudes mies mun pitäisi vielä lukea!

   Poista

Kiitos kommentista! :)