torstai 10. heinäkuuta 2014

John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe

16-vuotias Hazel sairastaa kilpirauhassyöpää. Parantumaton syöpä on ehtinyt muutamassa vuodessa pesiytyä myös keuhkoihin. Hazel on sinut lähestyvän kuolemansa kanssa, mutta nauttii vielä elämästään. Hän ei tosin käy enää koulua, tarvitsee ympäri vuorokauden lisähappea ja käy vertaistukiryhmässä.
Vertaistukiryhmään ilmestyy yhtäkkiä mukaan Augustus Waters, luusyövän voittanut 17-vuotias nuorukainen. Rakkautta ensi silmäyksellä! Mutta millaista on rakkaus tytön kanssa, jonka voi vain odottaa räjähtävän kin kranaatti?

Tähtiin kirjoitettu virhe on maailmalla hehkutettu ja huomenna elokuvaksikin muuttuva kirja. Päätin, että viimein oli aika katsoa oliko tämä rakkaustarina minua varten. Olihan se. Syöpäaihe ei tuntunut erikoisuuden tavoittelulta, jolla kerätään suuret myyntiluvut (niinkuin tietysti on tapahtunut...). Syöpä ei muutenkaan ollut tässä kohtaa tärkeä teema, ennemminkin hetkeen tarttuminen ja ajan rajallisuuden ymmärtäminen. Tottakai sairaus oli esillä läpi kirjan, mutta mielestäni Green ei ole yrittänyt koskettaa lukijoitaan nuoren ihmisen syövällä. Tunne tulee muualta.

Hazel ja Augustus, ihana pari. Tuntuu, että pitkästä aikaa pidin rakkaustarinan molemmista osapuolista. (Katsoin elokuvan trailerin ja miten yhteen sopivilta he näyttivätkään! Ihanan herkkä Hazel ja komea karismaattinen Augustus. En kyllä voi ymmärtää miksi tässä pitää olla samat näyttelijät kuin juuri ilmestyneessä Outolinnussa.) Molemmilla tuntui tosin olevan jonkinlainen ärsyttävän kapinallinen asenne kuolemaan/ parantumattomaan sairauteen. Kuin kuolemalle pitäisi nauraa päin naamaa.

Tähtiin kirjoitettu virhe on nopeasti luettava, uskon tosin että itse olisin voinut pitää siitä piirun verran enemmän englanniksi. Siten nuorten naiivit ilmaukset tietyistä asioista eivät ehkä olisi hypänneet silmään. Vaikka täytyy myöntää, että 15-vuotiaana en olisi välittänyt tippaakaan. Myöskään caps lockilla kirjoitetut huudot eivät ilahduttaneet minua.

Tähtiin kirjoitetun virheen loppuratkaisu ei yllättänyt minua. Mutta kaikki Hazelin ja Augustuksen suhteessa eletyt hetket, tunteet, kirjat, pelit olivat minulle yhtä seikkailua. Tiesin, että kumppanin kanssa kirjojen lukeminen on romanttista ;) Ja kirjan yksi keskeinen kohtaus tapahtui minulle hyvin tärkeässä paikassa... Odotan kovasti tuota kohtausta valkokankaalla <3

Mitäköhän John Greeniltä lukisi seuraavaksi?

Kustantamo: Wsoy
Sivumäärä: 340
Suomentanut: Helene Bützow
Kansi: Sofia Scheutz Design


4 kommenttia:

 1. Hauskaa, että pidit näin paljon! Minäkin haluan nähdä tämän elokuvissa. Piti mennä jo ennakkonäytökseen, mutta sairauden vuoksi annoin lippuni pikkusiskolle. Tosin sain sitten jälkikäteen kuulla, etten menettänyt mitään. Elokuvaa kuulemma pilasi kaikki kilpaa itkevät teinit yleisössä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidinpä hyvinkin! Ensi viikolle olen jo varannut leffaliputkin ;)
   Haha voi ei... Tunnen itseäni sen verran, että aion myös vollottaa pimeässä salissa, toivottavasti en pilaa kenenkään elokuvanautintoa!

   Poista
 2. Kiva, että pidit kirjasta ja sen rakkaustarinasta. Tunnustan itkeväni herkästi ja varaan elokuviin nenäliinoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuvissa oli aikamoinen nyyhkytys taustalla! Ihmettelin, etten itse kyyneltäkään tirauttanut.

   Poista

Kiitos kommentista! :)