perjantai 18. heinäkuuta 2014

Tuula Karjalainen: Tove Jansson - Tee työtä ja rakasta

Tuula Karjalainen on kirjoittanut Tove Janssonista uuden elämäkerran. Janssonin rikkaan (tällä tarkoitan monivaiheista, en kirjaimellisesti rikasta..) elämän tärkeimmät asiat olivat työ ja rakkaus. Karjalainen keskittyykin uutuuselämäkerrassaan erityisesti näihin kahteen teemaan. Kirja käsittelee tottakai Janssonin elämää muutenkin, ja kuvaa myös maailman samanaikaisia tapahtumia. Karjalainen kirjoittaa esimerkiksi Toven elämästä toisen maailmansodan aikaan, mitä hänen ystävilleen tapahtui ja miten sota inspiroi Tovea. Kirja on myös täynnä upeita kuvia taiteilijasta ja hänen teoksistaan.

Kirjassa on 300 sivua, joten se on napakka ja tuhti. Olin kirjan lukemisen jälkeen melkein pökerryksissä kaikesta uudesta tiedosta! Karjalainen on ammentanut Toven elämästä kaiken oleellisen sivujen väliin, mutta kirjassa on myös ihania yksityiskohtia mm. kirjeenvaihdosta. Kirja oli varmasti vaikea koota, yrittäen samalla noudattaa tapahtumien oikeaa järjestystä ja samalla käydä Toven elämää läpi teema teemalta. Silti en voinut olla rypistämättä kulmia kirjassa olevalle toistolle.

Karjalainen oli hienosti pohtinut Toven oman elämän vaiheita ja niiden yhteyksiä hänen teoksiinsa, kuten kirjoihin. Tulen tästä eteenpäin lukemaan Janssonin tuotantoa uudesta näkökulmasta, ja olen siitä hyvin iloinen. Tämän jälkeinen vierailuni Ateneumissa osottautui erinomaistakin paremmaksi juuri tämän lukemani kirjan takia.

Hyvin onnellisen ja intohimoisen elämän elänyt Jansson muodostui kirjaa lukiessa upeaksi tien näyttäjäksi, jota kelpaa ihailla. Jansson välittyy Karjalaisen tekstin kautta hyvin rohkeana, luovana ja älykkäänä naisena.

Kustantamo: Tammi
Sivumäärä: 303
Kansi: Timo Numminen


P.S. Kivasta päivästä tuli huippu, kun mies voitti pelikoneesta Toven juhlarahan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)