perjantai 15. elokuuta 2014

Veronica Roth: Allegiant

Veronica Rothin trilogian viimeinen osa Allegiant oli minulla suurella odotuslistalla. Olin spoilaantunut kirjan lopusta, mutta tilasin silti kirjan pikapuoliin Kapinallisen lukemisesta ja aloitin kirjan.

Allegiant jatkuu lähes kirjaimellisesti siitä mihin Kapinallinen jäi. Osattomien johtaja Evelyn toteuttaa kaupunkiin parhaillaan osastojen kieltämistä ja Trisin mieltä vaivaa Kapinallisessa videolla esiintyneen Edith Priorin henkilöllisyys ja videon sanoma. Tobias ja Tris kohtaavat Allegiantit, jotka ovat päättäneet lähteä kaupungista aidan yli. Kaupungin ulkopuolinen maailma antaisi heille paljon vastauksia, joten kaksikko ystävineen tekee pakoretkensä suljetusta yhteisöstä. Ulkopuolinen maailma onkin jotain aivan muuta kuin he odottivat...

Petyin. Olen tosi harmissani, että Outolintu oli minulle niin mahtava lukukokemus, Kapinallinenkin aika hyvä, mutta tästä en saanut paljoa irti. Luin kirjan englanniksi, mutta en usko kielen vaihdoksenkaan vaikuttaneen niin paljoa lukukokemukseen. Tulihan tässä uusia sanoja esimerkiksi seerumeista, osastoista, geeneistä, mutta teksti oli kuitenkin ymmärrettävää. Dialogi oli helppolukuista ja ymmärsin koko ajan mitä tapahtuu vaikken nyt jokaista sanaa olisikaan sisäistänyt. Luin kirjaa lähestulkoon kuukauden ja nyt olen vain niin onnellinen, ettei tarvitse enää lukea tätä :D

Viimeisen osan idea on minusta hyvä; viimeinkin lukija ja kirjan hahmot näkevät ulkopuolisen maailman missä osastoja ei käytetä, matkustetaan lentokoneella ja ollaan tekemisissä muiden kaupunkien kanssa. Jotenkin suuri osa kirjasta tuntui asioiden jahkaamiselta, selvittelyltä ja jäin näiden perusteella odottamaan jotain suurempaakin toimintaa loppuun. Toimintaahan siellä olikin, mutta koska olin spoilaantunut lopusta, se ei tehnyt niin suurta vaikutusta minuun. Suoraan sanottuna Allegiant oli minulle vain turhan pitkä.

Allegiantissa on otettu Trisin kertojaäänen rinnalle myös Tobias. Koin vuorottelevat näkökulmat todella vaikeiksi, koska a) Tobias ei ole suosikkini b) kertojat kuulostivat aika samoilta ja minun oli vaikea eläytyä tekstiin aina kertojan vaihtuessa. Aika monta kertaa luin pitkälle Tobiaksen lukuja Trisin näkökulmasta, kunnes Tris itse ilmestyi kohtaukseen ja tajusin sen olevan Tobiaksen luku... Kapinallisessa lämpenin jo Tobiaksen ja Trisin suhteelle, mutta tässä se taas tuntui vähintäänkin vittumaiselta. Nimenomaan ehkä heidän vaihtelevan suhteensa ja kirjan lopun vuoksi koko trilogia onkin aika realistinen.

Uskon, että Allegiantin kohdalla pidän enemmän elokuvasta.

Kustantamo: Katherine Tegen Books
Sivumäärä: 526
Kansi: Joel Tippie


8 kommenttia:

 1. Myös minulle tuon kahdn kertojan -ratkaisu oli ongelmallinen. Usein jouduin lukemaan jonkin aikaa ennen kuin tajusin kumpi sankareista oikein oli äänessä - häiritsevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri. Ja kirjan luvut olivat niin lyhyitä, että hädin tuskin pääsin mukaan koko tilanteeseen, kun näkökulma vaihtui.

   Poista
 2. Mää vähä mietin, etten lukisi näitä jatkoja enää ollenkaan, vaan katsoisin vaan elokuvat jos sattuu osumaan kohdalle. Eka oli ihan ok, mutta jos näiden taso laskee näin.... niin enpä tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, jos ei jääny ykkösestä niin isoa kutinaa niin ehkä kannattaa vaan odotella leffoja :) Olihan kirja kokonaisuudessaan mielenkiintoinen, mutta odotin viimeisen osan olevan tajunnan räjäyttävä.

   Poista
 3. Minä tykkäsin tästä selvästi enemmän kuin toisesta osasta, mutta olen huomannut olevani vähemmistössä. En ollut varsinaisesti spoilaantunut (SPOILAAN!), mutta tiesin, että jotakin surullista tapahtuu ja luulin, että Four kuolee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onhan tuokin jo häiritsevää, koska sitten tulee vain koko ajan odottaneeksi, että milloin se tapahtuu.
   No nyt voinkin sitten miettiä minkälaista dystopiaa lukisi seuraavaksi ;)

   Poista
  2. Jos uskallat lukea lisää englanniksi, suosittelen lämpimästi Neal Shustermanin Unwind-trilogiaa. Kirjastosta ei tosin taida löytyä kuin ensimmäinen osa. :/ Minulla on muut omana, joten jos sitä joskus innostut lukemaan, voin vaikka lainata sinulle jatko-osat. Se on aivan mahtava, paljon parempi kuin Divergent-trilogia. Tosin se on myös paljon karumpi ja synkempi.

   Poista
  3. Joo olen huomannut sinun ja muutaman muun kirjabloggaajan hehkutukset kyseisestä trilogiasta! Aion varmasti lukea jossain vaiheessa :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)