torstai 25. syyskuuta 2014

Brian K. Vaughan, Fiona Staples: Saga osa 1

Saga-sarjakuvien ensimmäinen kirja aloittaa hyvinkin vauhdikkaan avaruusseikkailun, joka pursuaa kirosanoja, väkivaltaa ja seksiäkin. Alana ja Marko ovat kotoisin eri planeetoilta, mutta päätyneet kuitenkin yhteen galaksien sodasta huolimatta. Tarinan alussa parin lapsi syntyy ja ennen kuin lukija huomaakaan, tuore perhe on pakomatkalla. He joutuvat kohtaamaan kammottavia palkkamurhaajia, robotteja, joilla on tv pään paikalla ja legendaarisia Kauhuja. Säilyvätkö he edes hengissä turvapaikkaan asti?

En muuten edes huomannut Alanan siipiä tai Markon sarvia ennen kuin heidän lapsensa syntyi ja huomasin ominaisuudet vauvassa. Vaikka aika hyvin ne tuosta kannestakin erottuvat :D Mutta, itse sarjakuvaan.
Saga on jotenkin hyvin epätyypillinen sarjakuva minulle, mutta halusin kokeilla tätä sillä kehuja Sagalle on piisannutkin. Saga 1 oli takakannen mukaan jopa vuoden 2013 ostetuin sarjakuvaromaani! Olen todella noviisi scifi-juttujen suhteen, mutta mielestäni Saga oli todella raju. Ehkä vähän liian hurja minulle :D Hahmojen jatkuva kiroilu menetti pian merkityksensä, eivätkä kaikki lausahdukset edes kuulostaneet aidoilta suomeksi. Esimerkiksi Alanan haistattelu "Pussaa peräpukamiani" sai minut lähinnä hämmentymään. En myöskään tiedä mitä mieltä olisin sarjakuvan seksisävytteisistä kuvista. Lähinnä päässäni pyörii kysymys, että miksi kaikki on pitänyt piirtää niin tarkasti ja mitään piilottelematta. Yhden palkkamurhaajan vierailu Sekstiljoona-planeetalla oli oleellinen ainakin yhtä juonen haaraa ajatellen (ja asia varmasti syvenee seuraavassa osassa), mutta lähinnä halusin vain edetä nopeasti joihinkin kiinnostavampiin kohtiin... Onhan joskus kirjoissakin jotain seksikuvauksia, mutta ilmeisesti oma mieleni ei ole yhtä halukas iskostamaan kuvia aivoihini :D (Josta hyvänä esimerkkinä Sofi Oksasen Puhdistus, josta pidin kirjana valtavasti eikä se tuntunut pahalta, mutta elokuva... Vollotin leffassa ihan törkeästi ja elokuvan kohtaukset vaivasivat mieltä useita öitä sen jälkeen.)

Juoni tuntui aluksi hyvin sekavalta selitettäväksi sarjakuvamuodossa, mutta aika nopeasti siihen pääsi jyvälle. Todella hakuseen jäi vielä eri planeettojen varsinaiset erot ja erilaiset tekniset jutut joita sivujen välissä näki. Ihan kiinnostava tarina yhden perheen vaarallisesta matkasta ja vihollisten kohtaamisesta. Odotan kuitenkin vielä tarinan syventymistä, jotta tarinan politiikasta saa enemmän irti. Kakkososan suomennosta siis odotellaan Like ja Antti Koivumäki! :)

Piirrostyylistä haluan vielä sanoa, että tykkäsin tosi paljon! Se on hyvin yksityiskohtaista ja kuvissa on käytetty kauniita värejä. Ehkä vähän liikaa puhekuplia ja informaatiota yhdessä ruudussa, joka sai sarjakuvan tuntumaan liian sekavalta. Staplesin piirtämät hahmot ovat todella absurdeja, mikä viihdyttää, mutta toisaalta kummastuttaa hyvinkin paljon. Ovatko avaruusoliot aina olleet näin outoja? (Nyt en viittaa Alanaan tai Markoon, koska heidän ulkonäöstään pidin hyvin paljon.)

Kustantamo: Like
Sivumäärä: 166
Suomentanut: Antti Koivumäki
Kansi: Fiona Staples


2 kommenttia:

  1. Peräpukamat ja sekstiljoona... olen laittanut albumin kehut merkille, mutta aloin hieman epäillä mahtaako tämä sittenkään olla ihan minulle kirjoitettu. :) Piirrostyylistä kyllä uskon pitäväni, joten ehkä kuitenkin lainaan tämän jossain vaiheessa kirjastosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sekstiljoonasta päästiin eroon muutaman aukeaman jälkeen! ;) En oikeastaan tiedä mikä olisi tälle albumille paras kohdeyleisö... Ainakaan ei kovin nuorille, mutta toisaalta en tiedä saako hahmojen kielenkäyttö vanhemman lukijan vain ärsyyntymään. Kokeile ainakin yksi osa, sarjakuvat lukee aina nopeasti :)

      Poista

Kiitos kommentista! :)