lauantai 13. syyskuuta 2014

Jorma Palo: Nils Gustafsson ja Bodomin varjo


5. kesäkuuta 1960 kolme nuorta surmattiin telttaretkellään Bodominjärvellä ja seurueen neljäs jäsen Nils Gustafsson pahoinpideltiin. Nils toipui, mutta tragedia jäi selvittämättömäksi. Vuonna 2004 kuitenkin Nils sai kutsun keskustelemaan poliisin kanssa vanhasta rikoksesta ja tuli pidätetyksi murhista epäiltynä. Nils istui kaksi kuukautta vankilassa ja taisteli oikeudessa murhasyytettä vastaan lokakuuhun 2005 saakka. Murhasyytteet häntä vastaan kuitenkin hylättiin. Nils Gustafsson ja Bodomin varjo on neurologian emeritusprofessori Jorma Palon kirjoittama kirja tästä yli vuoden mittaisesta prosessista.

Täytyy myöntää etten olisi lukenut tätä kirjaa, jollei mummuni olisi antanut tätä minulle. Kirja kuitenkin kertoi selvittämättömistä yli 50 vuotta vanhoista murhista, joista oli kiva saada lisätietoa. Tuntui muutenkin ihan käsittämättömältä, että Suomessa 44 vuotta uhrina pidettyä miestä syytetään aivan yhtäkkiä ystäviensä murhista. Poliisin motiivit eivät tunnu selviävän kirjassakaan, joten sen puoleen luin kirjan "turhaan". 

Palon kirja on helppolukuinen, mutta silti vähän epälooginen. Kirjassa oli paljon paljon toistoa (mutta toisaalta, mitä muuta itse tekisit kuin toistelisit omaa syyttömyyttäsi) ja vaikka oikeuskäsittely eteni aikajärjestyksessä, rikos paisui päässäni suureksi epämääräiseksi möykyksi, josta ei tiedä mistä ottaisi kiinni. Nils Gustafsson kertoo kadottaneensa muistinsa hetkestä jolloin nuoret menivät telttaan nukkumaan ja muisti palaa vasta, kun hän herää neljän päivän kuluttua sairaalasta. Yölle oli myös joitakin silminnäkijöitä ja heidän kaikkien + Nilsin kokemat tapahtuneesta sekoittavat ihan totaalisesti pään. Tuntuu, ettei kenenkään sanaan voi luottaa :D Mutta toisaalta, tragedia ei olisi enää mysteeri, jos Nils ja silminnäkijät tietäisivät kaikki 100% varmasti kuka oli murhaaja.

Kirja kertoo myös siitä, miten Nilsin perhettä seurattiin herkeämättä oikeuskäsittelyn aikana. Jokainen sana minkä hän suustaan päästi kirjattiin ylös ja jokainen askel autosta kotiovelle kuvattiin. Tuntui aika kauhealta Nilsin puolesta, samoin kuin lukea poliisin pitämiä kuulusteluja, jossa intetään yhtä ja samaa kysymystä, kuin odottaen Nilsin murtumista. Julkinen piina on ollut ohi nyt melkein 10 vuotta, mutta ei varmasti kukaan Nilsin perheestä ole unohtanut päivääkään tästä prosessista.

Näin pientä tekstiä oli kirjan viimeiset 30 sivua, jotka kattoivat kopion tuomiosta. Sori, en nähnyt lukea kunnolla.

Kustantamo: Wsoy
Sivumäärä: 257
Kansi: Mika Tuominen & Ville MyllynenEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)