lauantai 25. lokakuuta 2014

Suzanne Collins: Nälkäpeli

Olen varmasti viimeisiä, joilla Nälkäpeli on lukematta, mutta kertailenpa nopeasti. Erilaiset luonnonkatastrofit tuhosivat Pohjois-Amerikan käytännössä maan tasalle. Tuhoista eloonjääneet synnyttivät uuden maan Panem, jonka hallitsijoita vastaan syntyi kapina. Hallitsijat voittivat ja halusivat pitää jatkossakin kansalaiset vähän varpaillaan kehittämällä nälkäpelin. Nälkäpelissä valitaan joka vuosi maan jokaisesta 12 vyöhykkeestä tyttö ja poika mukaan. Nuoret viedään järjestäjien päättämälle luontoalueelle selviytymään hengissä luonnon armoilta ja toisiltaan. Pelin nimittäin voittaa viimeiseksi eloonjäänyt. Jotta peli ei olisi vielä tarpeeksi julma, niin nälkäpeli on maanlaajuisesti kuvattava tosi-Tv-ohjelma! Panemin pääkaupungin asukkaat (joiden ei tarvitse osallistua nälkäpeliin) ovat innokkaita veikkaamaan voittajaa ja jos nälkäpeli käy tylsäksi, järjestäjät kyllä sormeilevat areenalle katastrofin jos toisenkin.
Nälkäpeli kertoo vyöhykkeellä 12 asuvan Katnissin tarinan, joka ilmoittautuu kilpailuun vapaaehtoiseksi pelastaakseen pikkusiskonsa hengen.

Mahtava kirja! Tiesin Nälkäpelin olevan hyvä, mutta yllätyin silti sen nopeatempoisuudesta ja kiinnostavista yksityiskohdista. Vaikka Katniss asuu köyhällä vyöhykkeellä, lukija pääsee tutustumaan myös Capitoliin ja sen loisteeseen. Kun lukee Katnissin jokapäiväisestä perheen elättämisestä salametsästyksellä ja ammuttujen oravien myymisellä rahan saamiseksi, Capitolin uusin elektroniikka, tyylikkäät ja hyvinvoivat ihmiset tuntuvat kamalilta. Mutta onhan maailmassa tänä päivänäkin yhtä suuria eroja.. Nälkäpelissä se vain hätkähdytti ja laittoi ajattelemaan meidän maailmaamme.

Hyvinvointierojen lisäksi kirjasta huokuu poliittisuutta. On selvää ketkä ihailevat presidentti Snowta, ja ketkä haluaisivat ryhtyä kapinaan. Ilmeisesti tämä teema yltyy seuraavassa kirjassa (ei saa spoilata!), ainakin elokuvan lopun perusteella...

Entäs hahmot... Katniss oli aivan ihana! Pidin hänen määrätietoisuudestaan ja jousen kanssa metsästyksestään. Katniss oli aluksi hyvinkin kipakka tapaus, eikä pelissä taktikointi miellyttävällä käytöksellä ollut hänelle luonnollista. Kirjan alussa esitellään Katnissin metsästystaidot, jotta lukija toteaa hänen olevan selviytyjätyyppiä. Katniss on elättänyt perhettään jo vuosia, joten nopeasti tulee esille myös hänen älykkyytensä. Edes areenalla Katniss ei toimi sokeana vaistonsa varassa.
Vyöhykkeeltä 12 valitusta pojasta Peetasta en itseasiassa kovin paljon pitänyt. Peetasta ei ottanut selvää ja vaikka poika olikin kiltti, hänestä huokui minulle jotain epämiellyttävää. En lähde kilpailijoita sen kummemmin erottelemaan, mutta Katnissin nimeämä Ketunnaama oli aivan huippu! Hänellä ei ollut kirjassa edes puheenvuoroa, mutta jokin sai minut välittömästi pitämään hänestä. Niin ja Katnissin ja Peetan valmentaja Haymitch oli kaikessa ärsyttävyydessään loistava tapaus. Vähän jopa huvittavakin hahmo, mutta hänestä irtosi viisautta.

Yllätyin itseassa miten pienen osan kirjasta peli vei aikaa. Valmisteluja tehtiin muistaakseni sivulle 150 saakka, ja pelin loppukaan ei ollut ihan kirjan viimeisillä sivuilla. Nälkäpeli ei ollut missään vaiheessa silti tylsä! Päinvastoin, todella mielenkiintoinen ja moniulotteinen kirja! Jos et ole lukenut, nyt olisi korkea aika!

Kustantamo: Wsoy
Sivumäärä: 389
Suomentanut: Helene Bützow
Kansi: ?


4 kommenttia:

 1. Mä taas en pitänyt Nälkäpelistä yhtään. Kirja jotenkin ahdisti, ja kirjoitustyyli tökki pahasti. Melkein kaikki kuitenkin sanovat pitäneensä, joten ehkä minun makuni on vain jotenkin outo...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Kirjoitustyylihän on melko simppeliä, mutta mielestäni se sopi tällaiselle toimintapakkaukselle hyvin :)
   Onhan kirja todella karmaiseva, suorastaan ahdistava! Kuka sitten kokee sen hyvänä ja kuka huonona :)

   Poista
 2. Minä muistan, että nämä kirjat ovat hurjan koukuttavia, mutta silti taisin päätyä pitämään jopa enemmän elokuvista kuin kirjoista. Näin käy nykyään usein nuortenkirjojen kanssa minulle. Mutta eipä tuo haittaa, kiinnostava kirjasarja tämäkin oli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin nyt sen ensimmäisen elokuvan, ja oli se ihan jees! Tällaisissa uusissa maailmoissa jotkut yksityiskohdat jäävät aina hämäriksi, joten on kiva nähdä elokuvatyyppien käsitys siitä asiasta.

   Minä odotan mielenkiinnolla miten tämä jatkuu...

   Poista

Kiitos kommentista! :)