sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Julie Orringer: Näkymätön silta


Nuori mies nimeltä Andras Lévi on saanut stipendin pariisilaiseen arkkitehtikouluun. Juutalainen mies muuttaa Budapestistä uuteen maahan mukanaan kirje, joka hänen on toimitettava salaperäiselle C. Morgensternille. Kirjeen välittäminen käykin helposti, mutta lähetyksen vastaanottajalla on suuri vaikutus Andraksen loppuelämään.
 On vuosi 1937 ja ilmassa voi aistia muuttuvan ilmapiirin. Käykin niin, että Andraksen stipendi joudutaan perumaan, mutta nuorukainen ei aio luovuttaa silti paikkaansa. Andras hankkii töitä pariisilaisesta teatterista hankkii vaivoin kokoon koulun kuukausimaksujaan opiskellen samalla ahkerasti ja viettäen aikaa juutalaisten luokkakavereidensa kanssa.
Kuukausi kuukaudelta juutalaisen elämä Euroopassa käy hankalammaksi ja lopulta syttyy toinen maailmansota. Eikä hulluna pauhaavalta sodalta voi välttyä Andras tai hänen kaksi rakasta veljeään Tibor ja Matyas.

Julie Orringerin tiiliskivestä on vaikeaa kirjoittaa spoilaamatta tätä upeaa tarinaa. Itse on lukiessani tiennyt kirjasta muuta kuin takakannen tekstin, ja sekin on todella suppea. Mutta minulle se riitti oikein hyvin. Näkymätön silta on siis kertomus veljeksistä, rakkaudesta, lähestyvästä sodasta ja sen rumuudesta.

Luin tätä kirjaa yli kuukauden päivät (mikä on kai ymmärrettävää, sillä katsokaa tuota sivumäärää, 765!), mutta en todellakaan pitkästynyt tämän tarinan seuratessa minua viikosta toiseen. Olisin lukenut kirjan varmasti nopeammin, mutta minkäs sitä tekee koulutöille. Joka tapauksessa kirja ei paksuudestaan huolimatta ole junnaava, yksitoikkoinen tai tylsä. Julie Orringer kirjoittaa kohtauksiin paneutuen, mutta ei tee tekstistä vaikeaa tai hidaslukuista. Kun nyt kirjan lukeneena selailen ensimmäisiä lukuja, tuntuu kuin ensitapaamisestani hahmojen kanssa olisi kulunut jo vuoden päivät. Kirjan henkilöiden kanssa toden totta elää ja tapahtumat koetaan yhdessä.

Näkymätön silta on hyvin mieleenpainuva romaani ja ennen kaikkea todentuntuinen kuvaus sodasta. En voi millään uskoa, että kukaan kokisi tätä kirjaa tylsäksi tai ei antaisi sen herättää ajatuksia itsessään. Varsinkin kirjassa tapahtuvien sotaisien ja epäinhimillisten kohtausten ajattelu saa nytkin silmäni kostumaan ja vihan kasvamaan sisälläni. Näkymätön silta muistuttaa vielä, että tämä on vain yksi fiktiivinen kertomus yhdestä perheestä sodan aikana ja heidän kokemuksistaan. Mitä saattoikaan tapahtua oikeasti ja kuinka monelle elämälle?

Kustantamo: Otava
Sivumäärä:765
Suomentanut:Kristiina Savikurki
Kansi: Katja Kaskeala


8 kommenttia:

 1. Oi, tämä on yksi parhaista - ikinä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan harmittaa, että olen tällaista helmeä pantannut hyllyssäni kolmen vuoden ajan!

   Poista
 2. Anni, tämä on todella vahva teos! Olen saanut tästä kirjasta jopa s-postille viestejä, että miten ihmeellinen kirja, miten kiinnostava....Kukaan ei ole tätä kirjaa minulle moittinut, kaikki tämän lukeneet ovat pitäneet: Kiva, että sinäkin!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En todellakaan Leena voisi uskoa, että joku ei tästä kirjasta pitäisi! Vahva onkin oivallinen sana kuvaamaan tämän kirjan mahtia... Hieno lukukokemus!

   Poista
 3. Ihanaa, että sinäkin löysit tämän. <3 Yksi mieleenpainuvimmista vuosien jälkeenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että tämä pysyy minunkin mielessäni kirkkaana pitkään :)

   Poista
 4. En kyllä malta odottaa, että ehdin lukea tämän! Toivottavasti en pety kaikkien hehkutusten jälkeen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iik, en minäkään! En usko että pääset pettymään, kunhan et liikaa ongi tietoa kirjan tapahtumista etukäteen ;)

   Poista

Kiitos kommentista! :)