torstai 14. toukokuuta 2015

Jälkijunassa


Liityin muistaakseni vuoden 2013 alussa Goodreadsiin ja yksi syy oli, että halusin kovasti osallistua kyseisen sivuston reading challengeen, joita olin monen kirjablogin sivupalkissa huomannut vilkkuvan. Edelleen reading challenge on minusta tosi kiva laskuri ja kätevä tapa seurata omaa vuosittaista lukemista. Mutta nyt junnaa ja sen näkee yllä olevasta kuvastakin. 9 (YHDEKSÄN) kirjaa perässä aikataulusta! Tuntuu, että juuri katselin luvun olevan jotain 2 tai 3, jonka voisin kiriä nopeasti mutta eilen havahduin tähän lukuun. Eihän mikään Goodreadsin lukuhaasteen suorittaminen ole elämäni suurimpia pyrkimyksiä, mutta olen silti vähän pahoillani että lukemiseni on näin hidastunut.

Tottakai opiskelut työharjoitteluineen vievät tällä hetkellä aika ison lohkon ajastani, mutta onhan minulla silti lähes joka päivä edes muutama tunti joutoaikaa. Olen mielestäni ennenkin pohtinut lukemisteni ja ajan käyttöni priorisointia, mutta onhan tämä aihe aina vähän pinnalla. Minä ainakin myönnän, että minulle iskee säännöllisin väliajoin kausi, kun haluaisin lukea kaikki kirjani samaan aikaan ja hädissäni turvaudun googleen hakusanoin "how to read more". Tällä hetkellä minulla on taas nimittäin tuollainen kausi ja en voi sietää ajatusta, että töiden jälkeen minun pitäisi lukea kolmea eri tenttikirjaa mielenterveydestä. Entä kolmivelhoturnajaiset? Entä kyborgi nimeltä Cinder? Tai 59-vuotias Ove, joka arvottaa ihmiset auton perusteella?

Ehkä tästäkin tuskasta taas selvitään, kun muistan ettei huonoja kirjoja onneksi tarvitse lukea loppuun (saati edes aloittaa) ja, että kirjoja ehtii lukemaan enemmän yksinkertaisesti lukemalla enemmän. Ehkä vähän nuivat vinkit, mutta ihan helkutin totta. Tiedän kyllä, että minulla on kotona paljon aikasyöppöjä, joita ilman lukisin helposti kirjan tai kaksi parissa päivässä.  Onneksi pian on kesä ja voin lähteä kotoa tietokonetta ja televisiota karkuun rannalle tai Turun jokirantaan kirjan kanssa :)

Miten sinä priorisoit aikasi lukemiselle?

P.S. Tämän postaukseni ansiosta löysin sitä paitsi jotain positiivista päivän salkkarittomasta illasta; puoli tuntia enemmän aikaa nyt sille lukemiselle. Hah!

14 kommenttia:

 1. Huh niinpä, miten sitä priorisoisi, sama kysymys mietityttää välillä täälläkin. Minusta on tullut ihan selvästi television orja viime aikoina, kaikki maailman ohjelmat pitää katsoa ja niitähän on kertynyt sitten jo ihan kiitettävä määrä.. Aika tuntuu siis menevän siihen, vaikka sen voisi myös käyttää paljon fiksummin lukemalla.

  Toki jos eteen tulee todella hyvä kirja, niin huomaan kyllä unohtavani myös ne ohjelmat ja samoin yöunet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Telkkarista tulee kyllä ohjelmia moneen makuun ja aina joskus itsekin huomaan katsovani mitä typerämpiä ohjelmia ihan vain ajankulukseni.. Muuton yhteydessä on tosin tullut vierottauduttua melko hyvin, kun digiboksimme ei sopinutkaan tähän talouteen ja rahaa uuden ostamiseen saa vielä hetken kerätä eikä nyt mikään tallentaminen onnistu.

   Poista
 2. Minullakin on tänä vuonna lukuhaaste menossa, tosin ei goodreadsin mutta samapa se, haaste mikä haaste. Välillä tuntuu siltä että nyt oon jäljessä, pitäisi lukea lisää, nopeammin, kirjoittaa arvioita enemmän. Vuoden alussa stressasin sitä, mutta nyt olen tajunnut että mun ei tarvitse. Nyt olenkin yrittänyt pitää niin lukemisen kuin kirjoittamisenkin asioina, joita teen just silloin kun siltä tuntuu, en yhtään pakotetusti. Koska harrastushan se kuitenkin on, mehän tehdään tätä koska se on kivaa. Ja mun mielestä sen pitäisi myös pysyä kivana. Stressinaiheita löytyy ihan tarpeeksi muualtakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet täysin oikeassa! :) Harrastusten kuuluu olla hauskoja ja positiivisia fiiliksiä herättäviä. Minäkin stressasin jonkin aikaa sitten aika paljon blogiani, mutta heti kun lopetin pakonomaisten arvioiden kirjoittamisen, stressi hävisi...

   Poista
 3. Blogger nyt vähän sekoili, en tiedä saapuiko perille yksi vai kaksi kommenttia...

  VastaaPoista
 4. Minä en tänä vuonna asettanut edes tuota tavoitetta ihan vaan koska en halunnut, mutta myös siksi, että tiedän koulun syövän romaanien lukuaikaa tehokkaasti.

  Itse jumitan ihan liikaa tietokoneella välillä. Saatan istua tunninkin sen äärellä ja tajuta, etten oikeastaan ole tehnyt mitään... ei se nyt silloin tällöin haittaa, mutta tiedän tekeväni sitä useamman kerran viikossa, joten se syö oikeasti välillä turhaan aikaa lukemiselta.

  Nyt on sellainen vaihe vielä itsellä, että haluaisin lukea oman hyllyn kirjoja, mutta kun on kirjastolla työharjoittelussa, niin tietäähän sen. Tänään oli pakko napata mukaan Aki Ollikaisen uusin ja Stonerin varauskin saapui :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ihan tietokoneella surffailuun saa katoamaan aikaa ihan tajuttomasti.. Tietokoneella pitää tehdä niin paljon muitakin juttuja, että olisi kyllä loppuajaksi saada sormet irti näppäimistöltä.

   Hih, kirjaston työharjoittelu voi tosiaan olla vähän turmiollinen omien kirjojen projektille :p Mutta Stoner ja Ollikainen! ♥___♥

   Poista
 5. Joo, olen nyt 16 kirjaa jäljessä Goodreadsin haasteessa, joten samaistun täysin ajatuksiisi. Olen opetellut jättämään kivoista harrastuksista stressaamisen, mutta vähän se mietitytti kun tuon luvun näin lukutauon jälkeen, ja mitä kauemmaksi jäin miettimään sitä enemmän jumitin kun en keksinyt mistä kirjasta aloittaa.

  Yleensä odotan vain kärsivällisesti koska tekee taas mieli lukea, koska muuten mikään ei maistu miltään, mutta joskus auttaa myös jonkun ohuen kirjan lukaiseminen. Yritän myös järjestää sen verran aikaa esim. aamupalalle, että ehdin lukemaan vähintään yhden luvun. Televisiota en onneksi omista, koska jäisin varmaan aika usein tuijottamaan jotain tosi-tv:tä mistä en edes pidä (ainakin vielä vanhempien luona asuessa tein tätä aika usein) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis sama! Se on ihan uskomatonta, että on hyllyt täynnä lukemista odottavia ja mielenkiintoisia kirjoja, mutta silti sitä pohtii päiviä että mitä lukisi seuraavaksi..

   Aamupalalukeminen kuulostaa ihanalta! Ennen iltavuoroja voisin ottaa itselleni tuon tavaksi, mutta aamukuudelta ei kyllä täällä ainakaan pysy silmät auki aamupalapöydässä. Bussissa kylläkin luen.

   Poista
 6. Minä deletoin Goodreadsin lukutavoitteeni noin parin kuukauden jälkeen. Luen mitä luen, mutta en halua tuijottaa jotain lukua aina kun menen Goodreadsiin eli lähes joka päivä. :) Totesin, ettei se tavoiteluku edistä minun lukemisintoa millään lailla, pikemminkin päinvastoin. Joten luen ilman tavoitteita ja katson vuoden lopussa mitä tuli saldoksi. :)

  Tsemppiä sinulle opiskeluhommiin! Ne kannattaa kuitenkin hoitaa prioriteetilla yksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan järkevästi ajateltu :) Toisaalta koen, että itseäni motivoi jos näen oman lukutahtini ja voin seurata sitä noinkin helposti.

   Kiitos! Opiskelu on minulle tärkeä juttu :)

   Poista
 7. Minä en ole vielä osannut laittaa tuota lukuhaaste-janaa blogiini, täytyy vielä yrittää uudelleen, kun näyttää muillakin toimivan.
  Äänikirjat on hyvä apu ajanpuutteessa. Esim. siivotessa ja ruokaa laittaessa voi hyvin kuunnella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Goodreadsin asetuksista widgets-välilehdestä saa oikean HTML-koodin, jonka voi kopioida oman blogin sivupalkkiin :)

   Äänikirjat on toisinaan jees, mutta minulla ainakin kirjan pitää olla tosi tietynlainen, että kykenen seuraamaan, sillä usein minun pitää palata tarkistamaan jotain...

   Poista

Kiitos kommentista! :)