torstai 31. joulukuuta 2015

Mitä luin vuonna 2015?

Heippa taas kaikki! Joulu tuli ja meni ja ennen kuin huomasinkaan, niin aatosta on kulunut jo viikko ja vuosikoosteita pukkaa blogeista ulos hirveällä tohinalla. Niin myös täällä. En ole koskaan ollut mitenkään erityisen innostunut juhlistamaan uutta vuotta, kaikki raketit ja tinan valamiset ääh... Sen sijaan mikä olisikaan mukavampaa aattoiltana pohtia vähän kuluneen vuoden kirjaseikkailuja ja mussutella irtokarkkeja?

Nappasin pienen screenshotin Goodreadsin mainiosta My Year in Books -koosteesta, josta näkyykin hyvin vuonna 2015 lukemieni kirjojeni määrän; 46. Pettymys, että määrä tippui puoleen viime vuodesta, mutta onneksi nyt on mitä ihanteellisin hetki luvata, että ensi vuonna karsii aikaa pois siivomiaselta tietokoneelta ja rauhoittuu sänkyyn tuntia ennen nukkumaan menoa kirjan kanssa. Vaikka Netflix, blogit, Youtube sun muut niin mahtavia keksintöjä ovatkin, niin ei niitä ole järkeä puolille öin asti tuijotella ;) Joskus sitä kuitenkin tarvitsee vielä yhden jakson sitä uutta suosikkisarjaa, joten lupauksia ei saa ikinä ottaa tärkeämmäksi kuin se mikä tuntuu itsestä hyvältä. Hyvin kevein ja huolettomin askelin siis vuoteen 2016! Mutta vielä ennen muutamia kirjamainintoja aion kertoa yhden vakavasti ottamani uuden vuoden lupauksen: Tästä eteenpäin lupaan ostaa vain kirjan, jos tiedän että tahdon ja aion lukea sen seuraavaksi! Olen korviani myöten täynnä sitä, miten ostan jonkun kirjan aivan innoissani, en jostain syystä aloitakaan sitä ja näin kirja unohtuu muutamaksi vuodeksi hyllyyni lukemattomana. Myöhemmin luettuna kirja ei välttämättä teekään enää niin suurta vaikutusta, kuin mitä se olisi tehnyt silloin kun sen palavasti tahtoi lukea. Vaikka tällä hetkellä ei sitä ajattelisi, niin kyllä vaan se kirjamaku vaihtelee elämän mittaan.
Mutta nyt, poimintoja kuluneelta vuodelta ( ja pahoittelut, että tämä noudattaa hyvin samaa kaavaa kuin viime vuotinen.. En ollut nyt kekseliäällä tuulella) :

Top 3:
1. J.K. Rowling: Harry Potter-sarjan osat 4,6 ja 7
2. Lisa Genova: Edelleen Alice
3. John Irving: Kaikki isäni hotellit

Hudit:
Nicole Richie: Totuus timanteista
Jari Tervo; Jarrusukka
Pärttyli Rinne: Viimeinen sana

Kauneimmat kannet:
Inka Nousiainen: Arvaa ketä ajattelen
Julie Orringer: Näkymätön silta

Yllättäjä:
Elina Hirvonen: Kun aika loppuu
Satu Grönroos: Lumen syli

Hauskin:
Sophie Kinsella: Himoshoppaaja vierailla mailla

Koskettavin:
J.K. Rowling: Harry Potter ja kuoleman varjelukset

Ahdistavin:
Terhi Rannela: Punaisten kyynelten talo

Vuoden tietokirja:
Josephine Fairley & Lorna McKay: Parfyymien salat

Suosittelen:
Andrea Levy: Pitkä laulu
Tove Jansson: Taikatalvi (kuuluisi oikeastaan top3:seen, mutta koska tämä oli uusintaluku niin sijoitin tämän tänne)
Salla Simukka: Punainen kuin veri
Anna Gavalda: Karkumatka

Paljonko sinä luit vuonna 2015? Entä teitkö uuden vuoden lupauksia?

15 kommenttia:

 1. Ihana kun Gavaldan Karkumatka on suositeltavissa! Suosittelen samalla myös myöhempää (kaikkea) tuotantoa.
  Bloggauksia kirjoista on tältä vuodelta 64, pari on bloggaamatta, pari jää bloggaamatta. Satoja lastenkirjoja (ääneen luettuna) en tähän laske, ne on lastenkirjablogini puolella :)!
  Hyvää uutta lukuvuotta :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Tämä on ainoa häneltä lukemani kirja, pitää tutustua lisää :) Hieno kirjavuosi sinulla takana, toivottavasti uusi vuosi pitää sisällään vielä parempia lukukokemuksia!

   Poista
 2. Minullakin luettujen kirjojen määrä tippui suunnilleen puoleen edellisestä. Luin vain 18 kirjaa, mikä on suorastaan itkettävän vähän :D Ne olivat kuitenkin lähes kaikki hyviä, että sinänsä saldossa ei ole valittamista. Onneksi vuosi vihdoin vaihtui, niin pääsee asettamaan uuden tavoitteen ja aloittamaan uusia kirjoja hyvällä omatunnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Se mukava puoli uudessa vuodessa aina onkin, uusi puhdas pöytä, jonka voi järjestellä uudella tavalla :)

   Poista
 3. Tuo Edelleen Alice oli muuten todella hyvä myös elokuvana, suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kävin katsomassa sen heti keväällä elokuvateattereissa. Todella hyvä!

   Poista
 4. Minä luin vain 21 kirjaa, mikä oli todellinen pettymys, mutta uusi vuosi, uusi yritys. En tee lupausta, mutta toivon ehtiväni lukea enemmän, lukevani kirjan tai pari englanniksi, lukevani oman hyllyn kirjoja ja käyttäväni edelleen aktiivisesti lähikirjastoani. Paljon toiveita, mutta haluaisin oikeasti niiden kaikkien toteutuvan.

  Niin ja oman blogin henkiinherääminen ois kanssa tosi kiva, mutta ei niin toivottu kuin em. asiat. :)

  Hyvää tätä vuotta. Täälläkin on kiva vierailla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivonkin sinulle oikein ihanaa vuotta oman hyllyn ja lähikirjaston kirjojen parissa! Ja huom, vain hyvien kirjojen ;)
   Minulla on myös blogissa vähän herättelemistä, mutta uskon että se tapahtuu omalla painollaan :)

   Poista
 5. Minä luin 61 kirjaa, mikä on enemmän kuin koskaan blogini aikana, joten täällä meni sitten päinvastoin. Lupasin itselleni edelleen jättää ne huonot kirjat kesken ja lukea enemmän sarjakuvia. Novelleistakin olen innostunut, joten ajattelin lukea myös niitä enemmän.

  Voisin kyllä luvata myös, että roikun vähemmän netissä ja luen sen sijaan. Joskus sitä yhtäkkiä havahtuu, että on ollut koneella tunnin pari tekemättä käytännössä yhtään mitään järkevää, ja senkin ajan olisi voinut käyttää lukemiseen. Ärsyttävää!

  Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinulla on hyvä kirjavuosi takana :)
   Ja kirjojen kesken jättäminen.. Koska senkin oikein oppii..?! Toivon, että pystyn tänä vuonna valitsemaan niin hyviä kirjoja, ettei niitä tarvitsisi jättää kesken ;)

   Minulle kyllä tuo netissä roikkuminen on myös paha tapa. Sitä on jo lukenut blogit ja katsonut muut "pakolliset" jutut ja silti sitä vain ei malta sulkea. Todella ärsyttävää :D

   Poista
 6. Minusta sinun kirjavuotesi vaikuttaa hyvältä :)
  Minäkin olen pyrkinyt vähentämään kirjojen ostoa jo tänä vuonna, mutta toivottavasti pystyn parempaan ensi vuonna. Kirjojen ostamisessahan ei ole mitään väärää, mutta on kyllä tyhmää, että ne joskus innolla ostetut kirjat makaavat vuosia hyllyssä lukematta... ei järkeä!

  Minäkin alan pikku hiljaa kokoamaan omaa kirjavuottani jonkinlaiseen pakettiin. Katsotaan tuleeko yllätyksiä vastaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kirjoja saa ja pitää ehdottomasti ostaa, mutta tällä hetkellä oma kirjashoppailuni pitää laittaa nyt todella minimiin, haluaisin kuitenkin että omassa hyllyssä olisi enemmän niitä luettuja kuin lukemattomia ;) Mutta koska ihania uutuuksia alkaa taas pian pompahdella kauppoihin, niin harkitusti saan hankkia jonkun jonka olen valmis heti lukemaan. Mutta kaikki mahdolliset "luen sitten kun" tai alennusmyynnistä hintansa takia kahmitut kirjat saavat nyt minun osaltani jäädä kunnes tilanne vähän tasoittuu..

   Hih, tuosta Goodreadsin koosteesta oli tosi näppärä katsoa vähän omia tilastoja ja sen pohjalta soveltaa oma koostepostaus!

   Poista
 7. Hienoja kirjoja top 3:ssa - Irvingin uusinta odotellessa:D
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäpä juuri täälläkin odotellaan ;)

   Onnellista uutta vuotta Jassu!

   Poista
 8. Tuo on kyllä niin totta, ärsyttää huomata hyllyssä kirjoja, jotka vuosia aiemmin halusi niin palavasti lukea, mutta jäivät silti jostain syystä hyllyyn odottamaan "parempaa hetkeä". Ajattelin itsekin yrittää skarpata niin ostamisen kuin oman hyllyn lukemisten kanssa. :) Kivaa uutta vuotta!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)