tiistai 8. maaliskuuta 2016

#pojatkinlukee


Heippa kaikki! Kuulin #pojatkinlukee -somekampanjasta, jonka tarkoituksena on edistää poikien lukemista. Keksin heti, että paras (tai huonoin) mahdollinen tapa lähteä messiin, olisi blogata omasta miehestä ja hänen suhteestaan kirjoihin.

Blogin parrasvaloissa on tänään siis ensimmäistä kertaa poikaystäväni Jonni! [Hakasuluissa omia kommettejani]

Kerro itsestäsi lukijana tänään ja peruskouluikäisenä.

Kouluikäisenä minulla ei ollut intoa lukemiseen, luin vain muutamia kirjoja loppuun saakka (mm. Goosebumps). Tähän saattoi vaikuttaa se, että koulussa luettiin aina niin huonoja kirjoja! *muistelee jotain susikirjaa, enkä oikein saa kiinni mitä tarkoittaa* Aloitin kyllä kavereiden suosittelemia ja koulun äikäntunneilla luettuja kirjoja, mutta en saanut niistä mitään irti. En ajatellut, että lukeminen olisi ollut noloa, mutta ulkona kavereiden kanssa pelaaminen oli vain enemmän minulle ominaista.

Kun olin 18 vuotta, isäni suositteli minulle Michael Crichtonin Pelon ilmasto -kirjaa ja antoi sen minulle luettavaksi. Sen aihe tuntui heti mielenkiintoiselta ja olin vaikuttunut miten paljon taustatyötä kirjailija oli tehnyt teoksensa eteen. [Muistan, kun Jonni sai tuon kirjan ja alkoi lukea sitä heti. Hän istui lukemassa aivan nenä liimattuna kirjaan.]

Nykyään minulle voi tulla kuukausienkin mittaisia taukoja lukemisessa, kunnes eteen tulee taas joku hyvä kirja tai kirjasarja, jota innostun lukemaan. Kirjan pitää houkutella minua ennen sen näkemistä! [Toisin sanoen, hän ei yksinkertaisesti osaa mennä kirjastoon tai kirjakauppaan katselemaan ja valitsemaan jotain, vaan löytää luettavansa paremmin suositusten perusteella.] Inhoan myös sitä, jos kirjassa oleva ongelma ei ratkea kunnolla lopussa. Äkkiä kyhätty loppu tai avoin loppu ei ole minusta hyvä.

Lempikirjasi?

Arthur C. Clarken Garden of Rama. Löysin sen intin kirjaston ilmaishyllystä ja otin luettavakseni. Se on scifi-seikkailu, jossa on luovasti ajateltu kaikki avaruusjutut ja tuntuu uskottavalta. Pidin siitä, että avaruusoliot ja niiden väliset suhteet oli niin hyvin kirjoitettu.

Miksi suosittelet poikia lukemaan?

Suosittelen ihan kaikkia lukemaan, jos vain itsestä siltä tuntuu. Ei ole pakko, jos ei kiinnosta. Lukeminen on mukavaa ajanvietettä ja se antaa erilaista näkökulmaa asioihin. Tuntuu, että elokuvissa käytetään usein samanlaista ns. yleisnäkökulmaa kuten hyvät vastaan pahat. Kirjoissa uskalletaan haastaa nämä normit. Kirjat auttavat ymmärtämään, että oma mielipide ei olekaan aina välttämättä se oikea ja hyvä, ja vastakkaisen henkilön mielipide väärä ja paha.

Haluatko vielä sanoa jotain?

Paulo Coelho on yliarvostettu, älkää lukeko hänen kirjojaan. *tässä kohtaa pyydän Jonnia huonoista kirjoista kertomisen sijaan suosittelemaan jotain kirjoja pojille ja tottakai muillekin*
 Jos olet kiinnostunut peleistä, lue Ernest Clinen Ready player one! [Tästä pääset minun bloggaukseeni kirjasta.]
Jos pidät fantasiasta, kannattaa lukea World of Warcraft -sarjaa, joka perustuu samannimiseen tietokonepeliin.
Avaruusjutuista kiinnostuneiden kannattaa kokeilla Arthur C. Clarken Rama-sarjaa. Lisää hyvää scifi-kirjallisuutta löytää Michael Crichtonilta esim. Andromeda uhkaa.
Pokémon-faneille suosittelen Victoria Scottin kirjoittamaa kirjaa nimeltä Fire & Flood.


Jos haluat lukea lisää Mikko Toiviaisen #pojatkinlukee -kampanjasta, niin klikkaa tästä! 

10 kommenttia:

 1. REipasta toimintaa :)

  Suketuksellahan oli Pojat lukemaan -haaste, johon muistaakseni omalla pienellä panoksella osallistuin, jos oikein muistan täällä:
  http://joklaaja.blogspot.fi/2015/05/haastevastaus-pelastakaa-pojat-lukemaan.html.

  Huvittavaa tai ei niin lause "Pojatkin lukee", sisältää minusta jo kielioppivirheen :)

  Facebook-sivulla tuntui olevan vireästi pääosin naisia liikkeellä (jotka varmasti tietävät poikien lukemisesta enemmän kuin pojat), sen sijaan oma ideasi oli hyvä eli haastatella oikeaa miestä, eikä voivotella poikien lukemattomuutta, minusta motiivit olivat järkeviä ja juttu hyvä. Minustakin Coelho on varsin yliarvostettu, eikä ole ainakaan nuoren miehen kirjailija, scifi on genre, joka sopii minusta myös pojalle ja miehelle, Arthur C. Clarken Avaruusseikkailu 2001 on hyvä, myös Isaac Asimovin kirjat on ok ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke kommentistasi!

   Pojat lukemaan -haaste kuulostaa etäisesti tutulta, hyvä että aiheesta ollaan innostuneita :)
   Kappas, niinhän siinä taitaakin olla kielioppivirhe! En itse hoksannutkaan, mutta toisaalta "pojatkin lukee" on minusta tarttuvampi. Ehkä asian yhteydessä kuitenkin hupaisaa, että siinä on pieni virhe :)

   Kiva, että pidit bloggauksestani! Täytyy välittää suosituksesi eteenpäin :)

   Poista
 2. Voin sanoa, että tämä on paras (EI huonoin) tapa lähestyä aihetta. Rehellinen mielipide lukemisesta mieheltä, kiitos jutusta Anni :) Itsekin mietin miten lähteä mukaan, mutta "miehisten" kirjavinkkien jakaminen ei oikein inspiroinut, joten taitaa tämä homma minun osaltani jäädä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että tykkäsit Jassu! :) Tätä postausta oli tosi mukava tehdä.
   Kiva, jos keksit vielä keinon lähteä mukaan tempaukseen :)

   Poista
 3. Hyvä postaus! :) Näinhän niitä miehiä ja poikia kiinnostavia suosituksia saa, kysymällä kaksilahkeisilta itseltään. Jänniä nuo peliaiheiset kirjat, tuli heti mieleen pari geimaajaa joille vois teoksista vinkata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henni! :) Toivottavasti vinkeistä on apua kavereillesi :)

   Poista
 4. Hei Anni. Kiitos postauksesta. Mielenkiintoinen teksti – tällaisia lukisin mielelläni lisääkin! Arthur C. Clarkeen pitäisi varmaan itsekin tarttua, kun sitä tunnutaan kehuttavan usein. Ja lause tosiaan sisältää (tiedostetun) kielioppivirheen – #pojatkinlukevat ei olisi ollut yhtä raflaava. Ja toisaalta puhekieli on kieltä sekin ;) T. Mikko / #pojatkinlukee / facebook.com/pojatkinlukee

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Mikko :)
   Arthur C. Clarkesta minulla ei ole omia kokemuksia, mutta paljon häntä kehutaan erityisesti miespuolisten suusta.
   Kuten tuossa Jokellekin kommentoin, #pojatkinlukee on minustakin tarttuvampi lause :)

   Poista
  2. Olisiko nk susikirja Jack Londonin Valkohammas? Sitä muistaakseni luetettiin meillä koulussa. Tuuli

   Poista
  3. Tuuli, ei kuulemma ollut :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)