maanantai 11. huhtikuuta 2016

Joe Abercrombie: Vain puoliksi kuningas

Olin nyt laiska blogin suhteen ja liitin tähän instakuvani kirjan lukuhetkestä :)

Uuden Särkynyt meri -trilogian ensimmäinen kirja on tarina prinssi Yarvin taistelusta valtaistuimensa takaisin voittamisesta. Raajarikkona syntyneen Yarvin piti ryhtyä papiksi, eikä suinkaan taistella sodissa armeijan kanssa. Käy kuitenkin niin, että Yarvin isä ja veli kuolevat äkillisesti ja Yarvista tulee Gettlannin kuningas. Kauaa hänen hallitsemiskautensa ei kestä, kun hänet jo syöstään valtaistuimelta. Vaikkei Yarvi tunne itseään kuninkaaksi, hän haluaa valtansa takaisin. Yksisormisella kädellä ei kuitenkaan pidellä edes kilpeä, joten taistelu ei tule olemaan helppo. Yarvi onnistuu kokoamaan itsellensä erikoiset tukijoukot tuskaisen ja hyytävän matkan aikana. Mielenkiinnolla lukija kulkee prinssi Yarvin matkassa pitkin Särkyneen meren vesiä.

Abercrombiella on hyvä tyyli kirjoittaa! Huomaa, että hänellä (ja kääntäjällä) on sana hallussa, eikä teksti etene vain juonen voimalla. Kirjailija maalaa uskottavasti maisemat, hajut, maut, kosketukset ja hahmojen väliset keskustelut kirjan sivuille sanoiksi. Silti missään vaiheessa ei tuntunut siltä, että liian konstikas kieli menisi ohi tapahtumarikkaasta kirjasta. Juuri sopivasti :)

Kirjan alku lähti reippaasti käyntiin ja koukutuin lukemaani. Usein tämän tyyppisissä kirjoissa keskitytään suurilta osin sotimiskohtauksiin, mutta koskapa Yarvin taisteleminen ei ole helppoa yhdellä kädellä, niin Abercrombien kirjassa näitä ei niin paljoa ole. Niitä toki on, mutta romaanista saa paljon muutakin irti. Tykkäsin kuitenkin siitä, että Yarvi laskelmoi, puhui taitavasti, taisteli älyllään.
Täysiä pojoja kirja ei minulta kuitenkaan saa, sillä minä haluan nähdä lukemassani kirjassa vähän enemmän valoa ja toivoa. Vain puoliksi kuningas on täynnä kylmää, harmaata, ilkeyttä, orjuutta ja vihaa kirjan mustia kansia myöten, mutta on siinä myös lojaaliutta ja ystävyyttä.
Lukiessa sain jatkuvasti mielikuvia The Vikings -telkkariohjelmasta. Olen sarjaa katsonut pari tuotantokautta, ja onhan siinä eri meininki, mutta joitain yhtäläisyyksiä tunnelmasta hoksasin. Ei varmaan ihan hatusta heitettyä ole suositella tätä Game of thronesin ystäville (en ole itse lukenut tai katsonut), mutta kirjan takakannessa on suositus itseltään George R. R. Martinilta :) Jos tästä elokuva joskus tehdään, niin menen ehdottomasti katsomaan!

Tässäpä on oiva kirjasuositus #pojatkinlukee -kamppikseen :)
3/5

Kustantamo: Jalava
Sivumäärä: 397
Suomentanut: Mika Kivimäki
Kansi: David G. Stevenson / Mike Bryan / Sisko Honkala

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)