sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Kirjojen ostamisesta ja omistamisesta

Kuvassa saamani #coloredbooks -haaste instagramissa @anniivu

Heips! Havahduin hiljattain siihen tilanteeseen, etten edes muista milloin olen viimeksi ostanut kirjan. Ei ole montaa vuotta aikaa, kun oikeasti ostelin kirjoja jatkuvasti ja yritin mahduttaa niitä pienen kaksiomme kirjahyllyihin. Ja kun hyllyt loppuivat kesken, täyttyivät lipaston laatikot ja lattialle kertyi komeat pinot. Kiertelin kirpputoreja, tilasin netistä ja hemmottelin itseäni käynnillä Akateemiseen kirjakauppaan. Enkä väitäkään, että aiemmassa käyttäytymisessäni olisi ollut mitään pahaa. Ken kokee suurta tyydytystä kirjojen hankkimisesta ja niiden omistamisesta sekä lukemisesta, saa aivan vapaasti näin tehdä. Toihan se minullekin ennen paljon iloa. Tai lukeminen tuo toki edelleen.

Luulen, että suurin käännös ajattelutapaani tuli luettuani Konmarin, josta olen viime vuonna blogannut pariin kertaan. Koska olin juuri karsinut lukemattomia määriä kirjoja kirjaston vaihtohyllyyn sekä myyntiin kirpputorille, tuntui todella tuhlaavaiselta ajatukselta ostaa tilalle uusia kirjoja. Lisäksi olin ison osan vuotta 2016 lukujumissa, joten mitä varten olisin uusia kirjoja edes hankkinut? Kovan karsimisen tehtyäni minua ei huvittanut yhtään kerätä uudestaan valtavaa kirjamäärää hyllyihini pölyä keräämään. Lopetin siis osittain huomaamattani kirjojen haalimisen. Olisi kuitenkin hölmöä minulta väittää, että en tulisi edelleen iloiseksi kirjoista ja muista tavaroistani. Kirjani, kosmetiikkapöytäni sekä muumimukini ovat minulle tärkeitä ja ilahdun saadessani käyttää niitä. Ehkä en vain tarvitse niitä kirjoja ihan niin montaa ;)
Nyt ajattelin vähän kirjoittaa siitä, miltä on tuntunut elää pienemmän kirjamäärän kanssa ja mitä hyvää se on elämääni tuonut.

1. Tiedän mitä omistan ja tiedän suunnilleen missä mikäkin kirja on. Minulla on makuuhuoneessamme kaksi Ikean lokerohyllykköä, joissa säilytin ennen kahdessa rivissä kirjoja. Miten voisinkaan tietää mitä kirjoja omistan, kun iso osa on toisten takana piilossa? Nyt kirjastostani ei löydy "unohdettuja kirjoja".

2. Kirjasto. Oi ihana kirjasto. Miten sieltä saakaan luettavakseen kirjan kuin kirjan! Jos kirjastolla ei ole haluamaani kirjaa, voin pyytää heitä hankkimaan sen. Nykyään kirjoja voi varata veloituksetta ja kaikilla on tasavertainen mahdollisuus himottuihin uutuuskirjoihin. Ja jos satunkin lainaamaan kirjastosta huonon tai keskinkertaisen kirjan, voin vain kiikuttaa sen sinne takaisin. Kirja ei jää minun hyllyyni murheekseni. Ja mikäli kirja on todella hyvä, enkä omista sitä, voin tietenkin lainata sen myöhemmin uudelleen niin halutessani.

3. Olen kokenut, että omistamiseen liittyy melkoinen taakka. Muistaakseni Marie Kondo puhuu tästä Konmari-kirjassaan. Pienemmällä kirjamäärällä suorittamisen paineet lukemisesta, stressi sekä velvollisuuden tunne ovat vähentyneet. Harrastaminen tuntuu taas vapaalta :)

4. Oman hyllyn lukemattomat tuntuu nyt realistiselta määrältä, jonka voisin saada luetuksi. En tiedä mitä järkeä on omistaa sellaista määrää lukemattomia kirjoja, että ajatus niiden kaikkien lukemisesta naurattaa omassa epätodennäköisyydessään.

5. Kaikki kirjani ovat tällä hetkellä rakkaudella valittuja ja lukemisen ilo välittyy minulle omasta kirjastostani. ♥

30 kommenttia:

 1. Kiva postaus! :) Mulla on ollut aika samankaltaisia ajatuksia nyt, kun omat kirjat ei enää mahdu yhteen hyllyyn. Niistä, mitkä on lukenut ja mistä ei pitänyt, on vielä suht helppo luopua, mutta sitten kun on niitäkin kirjoja, jotka ajattelee lukevansa sitten joskus.. Niin koska, eläkkeelläkö..? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Martta kommentistasi! Niinpä niinpä.. Mutta onko ne sitten mieluisia kirjoja, jos niiden lukemista on valmis lykkäämään vuosikaudet ;)

   Poista
 2. Tuo on nimenomaan tosi hyvä pointti, että jos kaikki muu menee koko ajan niiden hyllyssä odottavien edelle, ovatko ne niin hyviä kirjoja..? Itse ajattelin, että karsin tässä kevään mittaan reippaasti niitä lukemattomia kirjoja, jotka eivät mahtuneet edes hyllynlämmittäjä-haasteen tusinaan ja lojuisivat siis luultavasti tämänkin vuoden vain hyllyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On muuten kiva, kun on tuollaisia haasteita, missä muistutellaan niistä oman hyllyn kirjoista :) Postailepa sitten, mitä kirjoja hyllyyn jäi.

   Poista
 3. Minulla on kotona aika paljon lukemattomia kirjoja, mutta en ole kokenut niistä minkäänlaista ahdistusta, suorittamisesta nyt puhumattakaan. Päinvastoin, on mukavaa, ettei tarvitse aina lähteä kirjastoon vaan monenlaista luettavaa löytyy käden ulottuvilta. Kierrätän lukemiani eteenpäin ronskilla kädellä, eli pysyväispaikoille hyllyihin jäävät vain ne, jotka tiedän haluavani lukea uudelleen. Näin kirjamäärät pysyvät hallinnassa, eikä pinoja pääse kertymään. Semmoiset kyllä alkaisivat ahdistaa minuakin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet sinut kirjamääräsi kanssa :) Itse olen tuntenut jonkinlaista "pakkoa" lukea omia kirjoja ja sitten taas huonoa omaatuntoa kirjaston kirjojen lukemisesta :/

   Ja hei, hienoa että kierrätys pelaa! :)

   Poista
 4. Minulla oli nuorempana tapana juuri samalla tavalla kahlata kaikki alet läpi ja ostaa kirjoja vain ostamisen vuoksi. "Rakkaudella valitut kirjat" on nykyään myös oma ohjenuorani kirjahyllyni rakentamisessa. Kirjaston lisäksi toinen hyvä paikka etsiskellä luettavaa on kierrätyskirjahylly. Siinä on jotenkin hienosti sellaista "villin kortin" sivujuonnetta, ja usein tulee otettua mukaan sellaista, minkä ohi olisi kävellyt kirjastossa. Olen sinne myös vienyt paljon hyllyäni tukkivia "ihan kivoja" kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Lukijatar! :) Kierrätyskirjahylly on kyllä kätevä. Saa useampi ihminen lukea saman kirjan.

   Poista
 5. Tuntuu uskomattomalta ajatella että vielä kotona asuessani kirjani mahtuivat kahdelle pienelle seinähyllylle, joista toisen täytti käytännössä Harry Potterit. Niissä hyllyissä todella oli vain ne kaikkein rakkaimmat joita luinkin monta kertaa uudestaan! Nythän tilanne on aivan eri, olohuoneessamme on iso kirjahylly eikä aikaa uudelleen lukuun ole. Mutta Konmarin myötä minäkin havahduin kirjamäärään. Rakastan kirjoja ja haluan että niitä kotona on, mutta haluan myös etteivät kirjahyllyt täyty ihan mistä vain kirjoista. Omalla tavallani kaipaan sitä kahden pienen hyllyn verran kirjoja -meininkiä, koska niissä hyllyissä oli kaikki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta! Eihän se omistamien kirjojen määrä kerro ollenkaan lukijan intohimon määrästä kirjoihin! ♥

   Poista
 6. Mullakin on nykyään periaatteena että yritän rajoittaa kirjojen ostamisen siihen että ostan vain ne, joista olen aika varma että haluan ne myös sitten pitää. Toki virheostojakin tulee tehtyä, mutta hinnasta riippuen olen sitten ne myynyt tai vienyt kirjaston vaihtohyllyyn. En jaksa enää pitää hyllyssäni kirjoja, jotka ovat olleet oikeasti huonoja tai sellaisia, joita tuskin tulen enää koskaan lukemaan. Mulla suurin syy tähän on myös ihan vaan tilanpuute. Jos omistaisin jonkun kirjastohuoneen niin asia olisi varmasti aivan eri! :D

  Sitä en osaa kuvitella että luopuisin kokonaan omistamistani kirjoista. Niillä on kuitenkin tunnearvoa ja musta on ihana ajatus että ne lempparit löytyvät hyllystä. Mulla myös harvemmin on mitään suurta määrää omia kirjoja, joita en olisi lukenut. Tälläkin hetkellä taitaa muutama vaan olla ja en kiirehdi niiden kanssa. Kirjastosta varailen ja lainaan myös todella usein, nytkin taitaa olla varmaan lähemmäs 20 varattua kirjaa, vaikka niissä olenkin vuoronumeroilla niin korkealla että tuskin ennen loppuvuotta niitäkään näen. :DD En osaa siksikään kuvitella että olisin pelkän kirjaston varassa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virheostoja tulee aivan varmasti kaikille joskus, vaikka miten hyvin tuntisi oman kirjamakunsa. Suosikkikirjailijalta voi ilmestyä kirja, joka onkin aivan floppi, eikä sitä tahdo lukukerran jälkeen enää säilyttää.. Kirjastohuone olisikin unelma! Kyllä vain Kaunottaren ja Hirviön kirjasto saa joka kerta sydämeni pamppailemaan, vaikka miten olisin Konmarin lukenut ;)

   Sinulla on hei hyvä tilanne, jos löytyy vain muutama lukematon omasta hyllystä :) Luet ne sinä aikana, kun odottelet niitä varauksia :D

   Poista
 7. Mielenkiintoinen teksti! Minulla on ollut ohjenuorana, että kirjahyllyssä täytyy olla vähintään yksi perusteos jokaisesta kirjaston pääluokasta. Tällä hetkellä vain fysiikka puuttuu, mutta muuten käsikirjastoni on kattava. Ne aiheet, jotka eivät erityisemmin kiinnosta, jäävät tähän yhteen kirjaan ja muita keräilen sitten enemmän. Miellän laadukkaat tietokirjat hyllyjeni perustaksi, eikä niitä ole tarkoituskaan lukea kannesta kanteen.

  ''Ja mikäli kirja on todella hyvä, enkä omista sitä, voin tietenkin lainata sen myöhemmin uudelleen niin halutessani.'' Tässä on kohdallani aika suuri ongelma. Luen sellaisia pienen levikin kirjoja, joita kirjasto ei usein edes tarjoa. Juuri tänä vuonna lähikirjastoni hävitti melkein kaikki kirjat, joita luin ja lainasin kerta toisensa jälkeen. Tässä tulee vastaan tavallaan ''pakko'' omistaa. Toisaalta omistan ison kasan kirjastokortteja eri puolilta Suomea, joten välillä matkustan kirjojen perässä eri paikkakunnille.

  ''Kaikki kirjani ovat tällä hetkellä rakkaudella valittuja ja lukemisen ilo välittyy minulle omasta kirjastostani.'' Tämä on totta, en ota edes ilmaista kirjaa, jos en siitä ole potentiaalisesti kiinnostunut. Olen todennut, että mieluummin maksan sen 40€ tai enemmän kirjasta, jonka todella haluan, kuin että ostaisin samalla hinnalla muutaman pokkarin, jotka eivät edes herätä innostusta. Kirjoja siis tulee ostettua harvoin, mutta vastikään tilaukseen lähti Markis de Saden De 120 dagarna i Sodom, enkä malttaisi odottaa sen saapumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa jännittävä ohjenuora sinulla! Sinun kirjahyllystäsi löytyy sitten varmasti ratkaisu kysymykseen kuin kysymykseen :D

   Ikävä kuulla, että sinulla on hankaluuksia saada haluamiasi kirjoja kirjastosta. Mutta mikäli kirja on hiljattain ilmestynyt (=helposti hankittavissa), en ymmärrä miksei kirjasto sitä pyynnöstäsi hankkisi, vaikka olisikin pienen kustantamon julkaisema.

   Olen samaa mieltä kanssasi tuosta hintakysymyksestä. Niin kirjoihin liittyen kuin muuhunkin materiaan: mieluummin 1 mieluinen ja kalliimpi, kuin 10 halpaa kohtalaista.

   Poista
 8. Mainio kirjoitus. Pohdin juuri näitä kirjavuorikysymyksiä omassa blogissanikin. Minä ratkaisin ongelman hankkimalla lukulaitteen, koska tunnen itseni ja tiedän että kirjoja tulee osteltua. Tästä lähtien ostan kaunokirjallisuuden ainoastaan sähkökirjoina, vanhemmat kirjat lainaan kirjastosta ja tietokirjat ostan omaan hyllyyni tarpeen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu kommentista! Tulenkin lukemaan sinun postauksesi aiheesta :) Lukulaite onkin ekologinen ratkaisu.

   Poista
 9. Mielenkiintoinen teksti. Minulla on kohtalaisen kokoinen kirjahylly täynnä kirjoja (kahdessa rivissä) ja vaihtuvuus on melkoista. Ostan ja saan paljon kirjoja, lisäksi lainaan kirjastossa. Laitan kirjoja myös paljon kiertoon, hyllyssä pysyvät ne aarteet, helmet. Haluaisin ostaa enemmän täysihintaisia kirjoja, etenkin kotimaisia, jo tukeakseni kirjailijaa mutta kirjojen hinnan ollessa niin korkea ei minulla ole siihen hirveän usein varaa. Kirpparit, antikvariaatit... Tänään kävin juuri antikvariaattireissulla ja palasin neljän kirjan kanssa. Toki on ihanaa käydä myös kirjastossa mutta kirjan omistaminen, se että sen voi lukea milloin tahansa ja laittaa kiertoon ystäville, se on minulle todella tärkeää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmet kuuluukin ehdottomasti säilyttää! ♥ Otit esille yhden tärkeän seikan, eli tuon (kotimaisen) kirjallisuuden tukemisen omilla ostoksilla. Koen kuitenkin, että vaikka ei olisi varaa hankkia uutta kirjaa, sen lainaaminen kirjastosta tai kaverilta ja siitä bloggaaminen tuo lisää kirjalle sekä kirjailijalle. Voisin kuvitella, ettei ole yksi tai kaksi kertaa kun joku on blogipostausten perusteella ostanut kirjan itselleen tai lahjaksi :)

   Mielestäni kirjajuhla saa jatkua! En siis paheksu missään nimessä kirjojen ostamista ja omistamista, pidänhän siitä itsekin kovasti :) En vain enää yhtä suurissa määrin kuin ennen. Enkä voisi kuvitellakaan luopuvani esim. Muumi-kirjoistani.

   Poista
 10. Kaikki digilaitteet kasaantuvat jonnekin, yleensä kolmansiin maihin, joten lukulaitteet eivät ole ekologisia. Lisäksi ne kuluttavat sähköä tai pattereita, joita ei voi kierrättää, vaan ne saastuttavat luontoa.
  Kirjasto on paras ratkaisu, jota olen aina kannattanut. Siitäkin huolimatta kirjoja on kertynyt liikaa kotiin. Enkä ole voinut viime aikoina niitä kierrättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin muuten hyvä huomio. Mutta toisaalta lukulaitteeseen voi mahduttaa todella suuren määrän kirjoja. Mutta mikä mahtaa olla lukulaitteen käyttöikä, sitä en tiedä.

   Poista
 11. Kiva teksti! Olen joskus miettinyt, olenko outo kirjatoukko, kun en haaveile isosta kotikirjastosta vaan siinä missä tavarapaljous ahdistaa, en kaipaa hyllyyni ylimääräistä myöskään kirjojen suhteen, vaikka kirjoja rakastankin. Haluan, että hyllyssäni olisi vain mm. lempparikirjani. Olen muuttanut nyt viimeisen viiden vuoden aikana vähintään kerran vuodessa, välillä kaksikin kertaa, joten myös kirjojen karsintaa on ollut pakko tehdä. Tällä hetkellä kirjojani tosin on kolmella eri paikkakunnalla, mikä hieman kyllä harmittaa. :-D Käyn säännöllisesti läpi kirjaston vaihtohyllyyn menevät kirjat ja koen iloa siitä, että voin ilahduttaa jotakuta ilmaisella kirjalla. Tällä hetkellä itse asiassa vaivaakin, kun omassa hyllyssä olisi sellaisia kirjoja, jotka haluan lukea ja jotka tiedän laittavani vaihtoon ne luettuani, mutta kummasti tuota kertyy luettavaa aina kirjastosta ja ne pitää tietenkin lukea ensin.. Tämän takia pidän välillä kirjastolakkoja. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa kommentista! Olet oikeassa, muuttaessa on todella tylsää, jos kirjalaatikoita pitää kantaa rappusia edestakas loputtomasti :D

   Tuo on kyllä jännä, että tietää omistavansa kirjan jota ei halua lukemisen jälkeen enää säilyttää. Minultakin löytyy nimittäin sellaisia kirjoja! En tiedä miksi olen vaivautunut ne alunperinkään hankkimaan, kun olisin voinut lainata ne kirjastosta..

   Poista
 12. Suomessa onkin melko kattava kirjastolaitos, vaikka ei kai sieltäkään ihan kaikkea saa (mahtaako olla alueellisia erojakin), mutta varmaan suunnilleen. Täällä (Lontoo) on ihan turha kuvitella saavansa kaikkea haluamaansa kirjastosta. Oma lukumakuni poikkeaa sen verran valtavirtabriteistä (eli siitä, mitä kirjastoon hankitaan), että kyllä on pakko ostaa kirjoja, jos haluaa tiettyjä lukea. Pyrin ostamaan sellaisia kirjoja, joita ei saa kirjastosta, mutta tulee silti ostettua sellaisiakin (joita saa). Asia ei häiritse minua ja minulle kijat luovat kodin ja tuovat "turvaa", kun on aina lukemista saatavilla. Kirjoja pistän kieroon eli en sillä lailla saa mitään kiksejä omistamisesta. Tänne mahtuu kyllä kirjoja, kun muuta rojua ei juuri ole eli en keräile esim. koriste-esineitä tai muumimukeja tmv. :D Kämpässä on lähinnää "virikkeellistä" tavaraa eli just ne kirjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, en kyllä epäile sanojasi yhtään Lontoon kirjastojen suhteen :D Itselläni ei ole kokemusta kuin Varsinais-Suomen alueen kirjastoista.
   Kirjat luovat minustakin kodikkuutta kodille :)

   Poista
 13. Meillä on tapana ostaa liikaa kirjoja ja nyt tämän vuoden puolella ollaan osteltu (ja pyritty ostamaan) vähemmän. Kierrätetään kirjoja jonkin verran, eli sellaiset joita ei aio uudestaan lukea, menee kiertoon. Niitä vaan voisi karsia hyllystä ehkä useammin ja meillä sitten vielä se että suurin osa hyllyssä olevista kirjoista on sellaisia, että toinen on ne lukenut ja toinen ei joten sitten pitääkin vain odotella sitä yhteistä päätöstä, että jääkö. :D Se vähän tukkii kirjahyllyä. :D /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa ymmärrän :D Yhteisen hyllyn kurjat puolet :D

   Poista
 14. HYvä postaus.

  Konmari kirjaa en ole lukenut mutta jo "kommari" tietää, että omistamisessa on rasitteita sekä itselle että muille. OLen päättänyt, että vuonna 2017 luen vain oman hyllyn antimia, ja lainaan kirjastosta. Lahjaksi olen pyytänyt joitain kirjoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, no näinhän se on!
   Ja hyvä päätös tälle vuodelle :) Aion varmaankin itse pyrkiä samaan.

   Poista
 15. Voih, kadehdin tavallaan, toisaalta kauhistun! Ihan mahtavalta kuulostaa tuo, että olet nyt päässyt tasapainoon omistamisen ja lukemisen kanssa. Tärkeintähän on olla itse tyytyväinen tilanteeseensa. Minulla on tuohon vielä matkaa :D Tosin olen koettanut myös kuskata kirjoja ulos, ei pelkästään sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi Kirsi, minulta on ihan jäänyt kommenttisi huomaamatta! :(

   Olen samaa mieltä kanssasi, kaikilla meillä on omat tavat omistaa/ostaa kirjoja, parasta vain kun tekee itselleen sopivalla tavalla :)

   Toivottavasti et sentaan pahasti kauhistunut postaustani :D

   Poista

Kiitos kommentista! :)