lauantai 3. joulukuuta 2011

Elina Tiilikka: Punainen mekko20-vuotias Noora on kyllästynyt jatkuvaan työttömyyteen ja satunnaisiin "paskaduuneihin". Netin kautta hän törmää sivuun, jossa naiset tarjoavat maksullista seksiä. Kauaa ei tarvitse lukijan odotella, kun Nooralla on jo sivulla oma ilmoitus ja työpuhelin alkaa piristä. Punainen mekko kertoo melko toistavasti ja yksityiskohtia kaihtamatta Nooran ja asiakkaiden välisistä akteista.

Minulla oli aika isot odotukset ja mielenkiinnot tätä kirjaa kohtaan. Alussa huvitti seurata Nooran askeleita siivoamisessa niskaan läähättävän työparin kanssa, stripparikeikkaa Huittisissa ja siitä etenemistä huoraksi. Tavallaan odotin näkeväni jotain edistystä kirjan aikana Nooran ammattitaidoista, mutta sellaista kuvaa en saanut. Yhtä tylyä ja laimeaa kohtelua asiakkaat saivat koko teoksen ajan.
Pidin kirjasta ja lukeminen sujui nopeasti. Näin jälkeenpäin miettien minua ärsyttää Nooran itsekeskeisyys, mihin en lukiessa kiinnittänyt huomiota. Äidin puheluihin vastataan kerran kuussa, riemuitaan kämppäkaverin poismuutosta ja yhtäkkiä pyydetäänkin asiakkailta puolelta tunnilta tuplahinta. Mahtoiko Noora ajatella muuta kuin rahaa, joka ei sekään merkinnyt hänelle mitään...

Kirjassa tuli melko selväksi prostituoidun arki, jokaista asiakasta ja sänkyhetkeä kuvailtiin suhteellisen tarkasti. Siinä ei pohdita oikeastaan syitä huoraamiselle, kirja on oikeastaan vain vuoden kurkistus erilaisen ammatin maailmaan ja sen harjoittajaan.
Ilon hetkiä minulle aiheutti kirjassa oleva päätös, uuden elämän aloitus, joka antoi lukijalle pohdittavaa rahan iloista ja haitoista. Henkilökohtaisesti se laittoi minut pohtimaan omaa rahan käyttöäni ja sen aiheuttamaa stressiä. Miksi Noorankin oli niin vaikea säästää rahaa, vaikka sai rahaa käteen viikossa useita satalappusia?
Kiukkua Noora tosin sai minulta valtavasti, kun kirjassa kuvailtiin ankaraa pahoinpitelyä hänen kissaansa kohtaan. Kiukun lisäksi eivät kyyneleetkään olleet kaukana. Voiko stressi ja ahdistus liiasta rahasta aiheuttaa oikeasti noin pahoja seurauksia?2 kommenttia:

 1. En ole lukenut tätä kirjaa, enkä tiedä onko enää edes mielenkiintoa. Arvioita sen sijaan olen lukenut niin, että jonkinlainen kuva kirjasta ja sen päähenkilöstä on.

  Jotenkin mua nyppii ajatus siitä, että miten Noora ylipäänsä päätyy valintaansa. Helpon rahan vuoksi.

  Kun on lukenut tarinoita, joissa pakon edessä joudutana alentumaan moiseen erinäisistä syistä, niin tuntuu jotenkin todella etovalta ajatus, että joku ajautuu tuohon hommaan helpon rahan takia. Millä sitten enää on väliä jos ei edes omalla keholla ja hyvinvoinnilla ja aäsdfhäaf.

  Jep. Ehkä parempi etten luekaan kirjaa, kun se jo nyt ärsyttää minua :D

  VastaaPoista
 2. Katri, niinpä. Kaikilla on omat mielipiteensä näistä asioista, mutta niihin ei itseasiassa sen syvemmin kirjassa puututa. Mun mielestä pimeä työ on lähinnä epäreilua.

  Kirjan loppupuolella Noora tajuaa juuri noi asiat mitä pohdit sun kommentissa :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)