tiistai 13. marraskuuta 2012

Herman Koch: Illallinen

Paul Lohman on menossa vaimonsa, veljensä  ja kälynsä kanssa illastamaan yhteen Hollannin hienoimmista ravintoloista. Ja siitä tämä kirja kertoo. Kirja on jaettu hauskasti illallisen eri osiin alkaen aperitiivistä myöhäisillan juomarahaan saakka. Illallisen perimmäisenä tarkoituksena on keskustella Paulin ja Clairen pojasta Michelistä, kuten myös Sergen ( Paulin veli sekä suurta vaalityötä parhaillaan tekevä tuleva pääministeri) ja Babetten pojasta Rickistä. Mutta miksi? Paul on löytänyt Michelin puhelimesta videon, joka vaikuttaa lopullisesti heidän kaikkien elämiin.

Vaikka Illallinen kattaa periaatteessa vain yhden illan tapahtumat, kirjassa siirrytään useasti menneeseen aikaan. Välillä pari tuntia menneisyyteen, välillä kymmenenkin vuoden taa. Liittyvätkö kaikki tapahtumat kuitenkaan illan draamaan, vai oliko Kochilla tarkoituksena osoittaa menneillä Paulin lojaaliutta perheelleen vai kuvastaa hänen hallitsematonta raivoaan sivistyneen aikuisen miehen alla?

Pidin Illallisesta. Paljon. Erittäin paljon. Kirja oli todella mukaansatempaava aivan ensimmäisistä sivuista lähtien. Sitä ei näe usein. Yleensä tarinat imaisevat kunnolla sisäänsä vasta kirjan edettyä muutaman kymmentä sivua. Tunsin ärtymystä, kun en päässyt lukemaa kirjaa. Toki minulla oli jopa kahdenkin päivän tauko lukemisessa viikonloppumenojen vuoksi, jonka takia lukeminen kesti viikon. Mikäli työt ja muut riennot olisi voinut jättää, olisin lukenut tämän yhdeltä istumalta.
Illallinen on mielestäni erittäin hyvin koottu teos, josta ei puutu tapahtumia ja käänteitä. Olen aiemmin lukenut yhden yhtä päivää käsittelevän teoksen ( Ian McEwan - Lauantai), mutta siinä asiat etenivät verkkaisemmin ja tunnelma tiivistyi viimeisillä sivuilla. Tässä kirjassa sen sijaan olin totaalisen liimaantunut sohvannurkkaan siitä lähtien, kun Paul näki salaperäisen videon Michelin kännykässä.
Ennen kaikkea tämä kirja on monipuolinen; Koch on sisällyttänyt yhteen illalliseen niin karua huumoria ( minua hymyilyttää vieläkin hovimestarin pikkurilli lähes sivelemässä annoksia), valheita ( ja kun luulit, että voit luottaa edes vaimoosi...), väkivaltaa ( tunsin silti pientä ihailua!), jännitystä, todella hienosti perusteltuja mielipiteita (esimerkiksi rasismista ja kuolemantuomiosta), ilkikurisuutta (kertoja ei piruillakseenkaan paljasta Clairen sairautta, koulua jota Michel kävi tai ravintolaa, jossa he illastavat) ja aivan erinomaista kuvailua.

Tämä on kirja, joka kertoo kuinka koko elämäsi voi muuttua yhden illan aikana. Kirja onnellisen näköisistä perheistä ja synkästä salaisuudesta. Kirja rehellisyyden hinnasta.
Maltan tuskin odottaa, että pääsen lukemaan muita Herman Kochin teoksia. Oi, onhan niitä suomennettu?


P.S. Oli pakko antaa pikkuinen miinus keskikohdan melko pitkästä sairaalatakaumasta. Claire oli sairaalassa, ihan sama, kertokaa mitä tapahtuu tällä hetkellä!

10 kommenttia:

 1. Kiitos ihanasta arviosta, josta välittyi kirjan tunnelma ja hienous mainiosti!

  Harmi kun Kochilta ei näytä olevan suomennettu muita kirjoja :( Minulle tämä taisi olla ensimmäinen kosketus myös hollantilaiseen kirjallisuuteen!

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Lisäsin tämän kirjan heti TBR-listalle, sait innostumaan :D

  VastaaPoista
 3. Ihana arvio, kiitos! Minäkin naureskelin tarjoilijan pikkusormelle, pitkästyin siinä keskivaiheilla, ärsyynnyin, kun en päässyt kirjaa lukemaan ja päästin henkilöt iholle. Mahtava teos, näitä lisää!

  VastaaPoista
 4. Tuulia, Eikö ole! Typerää.. Toivottavasti suomennetaan pian :)
  Itse en kiinnitä kirjailijoiden kansallisuuteen kamalasti huomiota, mutta ei tule kyllä mieleen muita hollantilaisia kirjoja. Jollei Anne Frankin päiväkirjaa lasketa.

  Pii, Hahaa, hienoa!!

  Annika K, Jep, olisin varmasti myös paikan päällä ravintolassa repeillyt kyseiselle asialle :D Tehtiin tarkkaa selontekoa aterioista ;)

  VastaaPoista
 5. Illallinen on hieno romaani. Kun se alkaa, ei lukija voi millään tietää, mitä kaikkea illallisen aikana saadaan selville. _Hurjan_ hyvä kirja, joka ei ihan heti unohdu.

  VastaaPoista
 6. Voi että, nyt odotan tosi paljon että pääsen lukemaan tämän!! Kiitos hienosta arviosta :).

  VastaaPoista
 7. Iloksenne voin paljastaa, että olen suomentamassa Kochin seuraavaa kirjaa. Julkaisua joudutte kuitenkin vielä jonkin aikaa odottamaan.

  VastaaPoista
 8. Katja, Olet oikeassa, tätä ei voi osata arvata!

  Sanna, Lue pian!!

  SannavL, Oi ihanaa!! Kiitos myös sinulle ihanasta suomennoksesta :)

  VastaaPoista
 9. Anni, yksi kirja tämän vuoden kuumaan ryhmään minulla! Tässä siis jo paljastusta;-)

  VastaaPoista
 10. Leena Lumi, Oli kyllä ihan loistava! Varmasti kuumassa ryhmässä täälläkin :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)