keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Kjell Westö: Lang


Olen jo joitain vuosia kuullut suurenmoisia kehuja Kjell Westön kynän jäljestä, joten en pistänyt lainkaan pahakseni, kun Westön Lang valittiin lukupiirissä luettavaksi.

Heti kirjan ensimmäisiltä sivuilta käy ilmi, että Christian Lang, kirjailija ja tv-juontaja, on tehnyt jotain peruuttamatonta ja kenties rikollista. Miksi mikäkin johti Langin suureen tekoon, selviää kirjassa vaihe kerrallaan. Langin tarinaa kertoo hänen vanha ystävänsä ja kollegansa. Hän on päättänyt kirjoittaa kirjan Langista ja tämä teos itsessään on se Langista kirjoitettu kirja/käsikirjoitus (kuten nimestäkin voi päätellä).
Aluksi luulin saaneeni jännityskirjan käsiini, mutta juonen edettyä tajusin sen olevankin melkoisen vaarallinen kolmiodraama. Lang rakastuu nuoreen yksinhuoltajaäiti Saritaan, kunnes paljastuu että Saritan ex-mies ja lapsen isä on väkisinkin vielä kuvioissa. Kumpi mies vetää pidemmän korren tässä pakkomielteen ja himon sopassa?

 Langissa ei tunnu olevan avainasemassa ajatuksia herättävät lauseet tai kauniisti soljuva teksti. Toki kielellisesti tarina oli hyvä, mutta enemmän tapahtumat saivat minut kääntelemään sivuja. Tällä tarkoitan, että kirja ei pursunut lauseita mitä haluisin myöhemmin käyttää "elämänohjeena" tai jopa alleviivata.
Vaikka kirjan suurimman käännekohdan verhoa on raotettu lukijalle lähes apposen auki, ei voi olla täysin varma mitä loppu tuo tullessaan. Valitettavasti sitä pitää odottaa lähes kirjaimellisesti viimeisille sivuille asti. Olin kuitenkin kiinnostunut Langin, Saritan ja pienen Miro-pojan välisistä suhteista, joten kirja ei tuntunut kuitenkaan missään nimessä tylsältä!
Langin ja Saritan suhde oli jossain määrin myös ahdistava, Sarita oli vain niin kertakaikkisen rasittava! Vaikka Lang ei nyt ollut täysin minulle samaistuttava henkilö ulkoisista piirteistä (keski-ikäinen mies), olisin häntä halunnut jopa halata. Kirjan kertoja oli melko pienessä osassa loppujen lopuksi, mutta hänestä taisin pitää eniten. Koska Lang oli julkisuuden hahmo, kirjassa vilahteli erinäisiä suomalaisia kuuluisuuksia, mikä oli mielestäni aika hauska yksityiskohta.
Ensimmäinen Westöni ei ilmeisesti ollut sitä perinteisintä sorttia. Lukiessa kieltämättä mietin useaan otteeseen, että tästäkö nyt se kaikki hehkutus? Kirja oli toki mainio, mutta en nähnyt siinä mitään erityisiä elementtejä. Palaan vielä ehdottomasti Westön pariin myöhemmin.

Kustantamo: Otava
Sivumäärä: 254
Suomentanut: Katriina Savolainen
Kansi: Johanna Laine


P.S. Olen tosi innoissani, sillä varasin muutamaksi yöksi vuokramökin kesäkuulle! Olen pitänyt aina mökkeilystä, mutta perheelläni ei mökkiä ole, joten se on aika harvinaista minulle :) Odotan nyt jo lomaani innolla, olen jopa pohtinut mukaan otettavia kirjoja :p Muita mökki-ihmisiä?

20 kommenttia:

 1. Toi kansi on kyllä aika ...luotaantyöntävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh joo.. Silti olin sen ostanut joskus!

   Poista
 2. Kiva lukea tästä kirjasta! Luin sen aikoinaan tuoreeltaan ja muistan pitäneeni, mutta siitä taitaa olla jo vuosikymmen (?). Lang ei kyllä tosiaan ole "tyypillisintä" Westötä (kompaktimpi kuin monet muut eri aikatasoissa jne. polveilevat romaanit), joten kannattaa tutustua muihinkin miehen kirjoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni tämä ilmestyi 2002, eli 10 vuotta tosiaan!
   Jatkan ehdottomasti tutustumista :)

   Poista
 3. Luin tämän joskus kovakantisena ja eri kannella, enkä voi sanoa pitäneeni, nämä Sarita-vaiheet olivat liikaa, olen sen sijaan pitänyt esim. Kuljimme kerran kirjasta , ja jonkin verran myös Älä käy yöhön yksin. Tosin Langin alku on minusta hvää ja tiivistä tekstiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alku ja loppu olivat tosiaan aika tiiviitä! Niissä tapahtuikin eniten (samat tapahtumat..? :) ), mutta minulle keskikohtakaan ei ollut ollenkaan tylsä. Sarita ei tullut niin minun iholleni, vaikka aika "välinpitämätön" olikin.

   Poista
 4. Joo tuo kansi on aika hirveä kyllä :D. Mutta kiva että tykkäsit tästä kuitenkin ja erityisen kiva että päätit lukea lisää Westötä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, en kyllä tajua, että miten kebab oleellisesti liittyi tuohon tarinaan.. :)

   Poista
 5. Viittaakohan tuo Kebab siihen, missä Lang ja Sarita tapaavat? Näin äkkiseltään tuli se mieleen!

  Mutta joo, ei tämäkään kansi kyllä kaunis ole, kuten ei kovakantisenkaan kansi. Miten voikin saada yhdestä kirjasta kaksi näin rumaa painosta aikaiseksi? :D

  Mutta Westöön palailen minäkin varmasti vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi muuten hyvin olla! Jokin pizzeriahan se oli :) Lukiessa vain en kuvitellut sitä noin "halvaksi" ruokalaksi.

   Poista
 6. Minunkin on pakko kauhistella tuota kamalaa kantta, vaikka kirja noin muuten alkoi kinnostaa. Minulla on edlleen Westö-neitsyys tallella, vaikka hyllyssä lymyilee Missä kuljimme kerran. Aloin kuunnella sitä joskus vuosia sitten äänikirjana ja se koukutti kyllä totaalisesti. Äänikirja vain ei ole minun juttu: en osaa lähestyä kirjoja sillä tavoin eli en osannut keskittyä, vaan aloin ajatella ihan muita asioita. Lukiessa minulle harvemmin käy niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, tästä ei kuitenkaan ehkä parane aloittaa, kun ei liene sitä perinteisintä Westöä. Jos kokeilet Helsinki -trilogiaa?

   Poista
 7. Tervehdys Solariksesta! Heitän sinua Liebster Award -tunnustuksella ja haastan sinut vastaamaan kysymyksiini, täällä kas näin:

  http://rainwilds.blogspot.fi/2013/05/tunnustuksia-ja-kysymyksia-liebster.html

  :)

  VastaaPoista
 8. Komppaan Sannaa, kiva että luit ja aiot lukea Westöä. Ja hmm, täytyisi lukea tosiaan tämä uudestaan, olisi hauska nähdä miltä se vaikuttaa nyt. Ei se minuunkaan suurta vaikutusta aikoinaan tehnyt, toisin kuin Westön "Helsinki-kirjat." Joista menin aivan sekaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmastikaan Lang ei ole mitään verrattuna Helsinki-trilogiaan!! Mutta pidin silti siitä :)

   Poista
 9. Otin ensimmäisen Westöni syksyn kirjalistoilta...

  Ihanaa, että pääsette mökkielemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin alkoi syksyinen Westö kutkuttamaan :)

   Niinpä <3

   Poista
 10. Minä olen Westö-fani, mutta vanhempi herran tuotanto on lukematta. Jotenkin on jännittänyt, ovatko ne yhtä vetoavia kuin Leijat Helsingin yllä, Missä kuljimme kerran ja Älä käy yöhön yksin. Arviosi kuitenkin tsemppasi, että kannattaa lukea :) Suosittelisin sinulle juuri tuota Helsinki-sarjaa ja siitä erityisesti lemppariani, Missä kuljimme kerran. <3 Omassa hyllyssä odottelisi myös Halkeamia, johon on koottu Westön kolumneja jne. Syksyn uutukaista odotan innolla! (Ja samalla kauhistellen sitä, miten paljon lempikirjailijoiltani on tulossa syksyllä uutta.. onneksi synttäri ja joulu on tulossa :-D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lang on varmasti vähän erilainen lukukokemus kuin Helsinki-trilogia, mutta toivottavasti nautit tästä :)

   Voivoi, syksyllä tosiaan tulee, vaikka mitä mielenkiintoista..

   Poista

Kiitos kommentista! :)