tiistai 11. maaliskuuta 2014

Veronica Roth: Outolintu

Hahhah Severuksen ilme on niin paras! Koko pää näyttää luonnottoman isolta :D
Yhteiskunta on jakautunut viiteen osastoon ihmisten ominaisuuksien perusteella. Osastot ovat Vaatimaton, Sopuisa, Rehti, Uskalias ja Terävä. Osastot ovat syntyneet syiden perusteella, joista mikäkin osasto syyttää sotia. Vaatimattoman mielestä sodat johtuivat itsekkyydestä, Terävän tietämättömyydestä ja niin edelleen. Osastojen välit ovat kuitenkin alkaneet pikkuhiljaa vähän hiertää...

Beatrice on Vaatimattomassa kasvanut 16-vuotias. Nautintoa tuottavat asiat ovat paheksuttavia ja peiliinkin hän katsoo vain kerran kolmessa kuukaudessa hiusten leikkuun yhteydessä. On kuitenkin tullut aika Beatricen, hänen veljensä Calebin ja muiden heidän ikäistensä taipumuskokeen aika. Taipumuskoe selvittää simulaation avulla mihin osastoon heillä on taipumuksia ja seuraavana päivänä valitaan oma osasto. Jotta vaihtajille hyppy tuntemattomaan ei olisi liian helppo, oman perheen hylkääminen osaston vaihtamisen yhteydessä on väistämätöntä.  Beatricen taipumuskokeessa tapahtuu kuitenkin jotain odottamatonta, ja hän ei saa siitä tulosta! Hänen kokeensa valvonut nainen kertoo Beatricella olevan taipumuksia jopa kolmeen osastoon, mikä on epätavallista. Näitä epätavallisia ihmisiä nimitetään divergenteiksi, ja divergenttinä et kuulu mihinkään muottiin ja ole minkään osaston hallittavissa. Divergentit ovat uhka hallitukselle. 

Voi pojat mikä kirja! Olen lukenut tosi vähän dystopiakirjoja, mutta tästä oli hyvä päästä niiden imuun mukaan! Koko kirjan idea oli tosi mielenkiintoinen ja jossain määrin realistinenkin. Aloin heti miettiä heti mihin osastoon minä kuuluisin :P Kieltämättä en voinut olla ajattelematta, miten sattuikaan että kirjan päähenkilö Beatrice on juuri Vaatimattomasta, syrjityimmästä yhteisöstä. Ja juuri Beatrice kokee olevansa kömpelö, ruma ja kaikkea, vaikka oikeasti on divergentti eli lahjakas monessa asiassa! No mutta nämä ovat näitä, ei se lukukokemustani häirinnyt :) 

Kirja oli huisin jännä, olin loppukäänteestä aivan yllättynyt ja järkyttynyt ja suorastaan kihisin eilen peiton alla jännityksestä! Rakkaustarina nyt kuuluu jokaiseen nuortenkirjaan, mistä olin vähän pettynyt ja tuosta annoinkin kirjalle ainoan miinuksen. Tietysti jonkinlainen kipinä on suotavaa, mutta ilmiselvät romanssit ärsyttävät. Toimintaa ei silti kirjasta puuttunut, koko osastoon kouluttautuminen simulaatioineen oli hyvin rakennettu ja kuvattu.  Mielenkiintonikin oli niin huipussaan koko ajan, etten edes osannut odottaa kirjassa varsinaista loppuhuipennusta! Jään todella odottamaan mitä eri osastojen välillä tapahtuu ja ehkä enemmän selvitystä myös siitä mitä ennen on tapahtunut. En kyllä tiedä ollenkaan maltanko odottaa seuraavan osan suomentamista...

Kustantamo: Otava
Sivumäärä: 363
Suomentanut: Outi Järvinen
Kansi: ?


14 kommenttia:

 1. Minusta toisen osan lopun juonikoukku on parempi kuin ensimmäisen. Ensimmäisen osan jälkeen jaksoin kuitenkin odottaa reilu puoli vuotta ennen kuin luin seuraavan, nyt en kyllä jaksa. En niin suuresti ihastunut kuin sinä, mutta viihdyttäviä ja nopeatempoisiahan nämä ovat. Lisäksi Divergent-trilogia on todella helppoa englantia, joten jos et jaksa odottaa suomentamista, rohkeasti vain englanniksi lukemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin heti kirjan lukemisen jälkeen lukemassa kakkososan bloggauksesi ja jee odotan sitäkin!
   Ehdin jo hiplailemaan kakkososaa kirjakaupassa ja pakko myöntää, että vaikutti sellaiselta enkulta jonka minäkin ymmärtäisin!

   Poista
 2. Minäkin tykkäsin tästä ihan hurjasti! Mutta eihän meidän tarvitse kovin kauan odottaa seuraavan osan suomennosta, eikös se tule jo kesällä? Ja elokuvakin on tulossa, jipii! :)

  Tämä oli ihan parhautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooo kesälläkö jo?? Ihanaa!!
   Ja elokuvahan on katsottava! Traileri ainakin näytti hyvältä :p

   Poista
 3. Nuorille suunnattu dystopia on kyllä melko koukuttavaa, vaikka niissä usein onkin aika kliseisiä ja kömpelöitä juttuja. Täytyy vakavasti harkita tämän lukemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on niin hyvä kirja, ettei ne kliseet haittaa ;) Kyllä ne huomaa, mutta tarina vie silti koko ajan niin nopeasti eteenpäin ettei ne ärsytä.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Severus ei ollut mun kaa samaa mieltä kirjasta :(

   Poista
 5. Mielestäni tämä kirja oli tosi mielenkiintoinen. Itse juonessa oli jotain vähän kökköjä juttuja, mutta teema ja aiheet saivat todella ajattelemaan.

  Severus on aika tomerana. Ehkä hän on Uskalias.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli! Todella :)

   Hahhah Uskalias pupu :D Ehkäpä! Ainakin yhtä ärhäkkä se osaa olla ;)

   Poista
 6. Oih, Divergent on ihana. Itse olen tykännyt trilogiassa erityisesti siitä, että vaikka romanssi onkin olemassa (ja pidän kyllä siitäkin ;)), koko juonta ei ole rakennettu sen ympärille. Tris ja tämän sulho kykenevät toimimaan myös itsenäisesti. :D

  Erittäin koukuttava sarja, itse odottelen nyt leffaa kun olen kaikki jo englanniksi lukenut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ihana! Ehkäpä minäkin lämpenen parisuhteelle, saa nähdä miten se jatkuu kakkososassa :)
   Elokuva saisi tosiaan tulla jo :p

   Poista
 7. Tämähän kuulostaa todella mielenkiintoiselta. En ole koskaan ollut kamalan kiinnostunut dystopioista, mutta Outolintu pääsee kyllä to-read-listalleni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iida, Outolintu on ehdottomasti lukemisen väärtti, vaikkei genre muuten olisikaan tuttu!

   Poista

Kiitos kommentista! :)