perjantai 16. toukokuuta 2014

Erik Axl Sund: Varistyttö


Erik Axl Sund -nimen taakse kätkeytyvät ruotsalaiset Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist. Miesten kirjoittamassa trilogian ensimmäisessä Varistyttö-osassa aloitetaan hyvin raa'alla pojan murhalla. Poliisi Jeanette Kihlberg saa tutkittavakseen tuntemattoman jätesäkistä löytyneen pojan tapauksen. Eikä tämä poika valitettavasti jää ainoaksi. Toisaalla psykoterapeutti Sofia Zetterlund yrittää auttaa kahta vaikeaa potilasta. Victoria Bergman, järkyttävistä lapsuuskokemuksista kärsivä nainen ja Samuel Bai, Sierra Leonessa lapsisotilaaksi pakotettu nuori mies. Sofia ja Jeanette kohtaavat työn merkeissä yhdistääkseen voimansa poikien sarjamurhaajan kiinni saamiseksi. 

Kirjasta on aika vaikeaa kirjoittaa niin, että sen ideasta saisi kiinni, mutta ilman ettei paljastaisi mitään olennaista. Joten sanon vain, että tämä kirja on hehkutuksensa arvoinen! Lukekaalukekaalukekaa. Itsekin aloitin lukemisen aivan puhtaalta pöydältä, en tiennyt kirjan ideasta muuta kuin takakansi kertoo. Ja mitä hyvin ahdistava kansikuva näyttää. Kirja vei heti mukaansa ja olisin lukenutkin sen parissa päivässä, jollen olisi tarvinnut pieniä hengähdystaukoja Varistytön synkistä ja mustista maisemista. 

Varistyttö on saanut aivan mielettömän juonen eri henkilö- ja historiahaaroineen. Minusta tuntuu, etten vielä ole edes täysin sisäistänyt mitä kaikkea tässä edes tapahtui ;) Mutta eiköhän kaikki täydenny jatko-osissa. Unissakulkija ilmestyy kesäkuussa, ja tiukasta budjetista huolimatta tämä on haettava kaupasta saman tien..
Huolimatta kirjan ahdistavan kierosta juonesta, haluan nostaa vielä esille Erik Axl Sundin taitavan käsialan. Teksti ei tunnu hätäiseltä, se ei yritä olla liian juonivetoinen. Kirjailijapari on miettinyt tekstinsä lukijan iholle tunkevaksi, kirjassa on lauseita jotka suorastaan hätkähdyttävät. Toivon myös suomennoksen tason jatkuvan seuraavissa osissa :)

Entäs se psykologinen  puoli sitten, huhhuh. Sitä pitää vielä hetki sulatella, mutta olen vaikuttunut. Mietin voiko tällaisia ihmisiä oikeasti edes olla ja mikä ajaa näin karmeisiin tekoihin? Kirjassa kuvattu väkivalta on aivan järkyttävää ja uskon, että Varistyttö voi pahoittaa joidenkin mielen. 
Olin muuten bussissa, kun luin Varistytön ratkaisevan juonikäänteen. Luin tekstiä suu auki ja en voinut kuin kääntyä katsomaan muita kanssamatkustajia tukea hakien. Eivät tainneet ymmärtää, mitä olin juuri saanut selville ;)

Vaatimattomasti sanottuna, ihan vitun hyvä.

Kustantamo: Otava
Sivumäärä: 415
Suomentanut: Kari Koski
Kansi: ? Kannen kuvaa on ainakin muokattu Carl Larssonin maalauksesta.


P.S. Palataan illalla toisen arvion ja matkapostauksen kanssa!

16 kommenttia:

 1. Tuo sun "ihan vitun hyvä" on ihan paras kommentti tästä teoksesta, jonka olen lukenut. Uskotaan. :)

  VastaaPoista
 2. Pidän suun auki loksauttavista juonenkäänteistä, joten jo senkin vuoksi tämä kirja vaikuttaa niin kiinnostavalta! Ehdottomasti lukulistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oo ihanaa, lue pianpian! Tai oikeastaan ehkä kannattaa odottaa kaikkien osien ilmestymistä suomeksi, niin ei joudu tähän hirveään piinaan :D

   Poista
 3. Siis aivan loistava tuo loppu!! :D Saattoi olla että pääsi pieni nauruntyrskähdys, työkaverit vähän katsoivat ehkä kieroon... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ollaanko siellä blogien ääressä työajalla :D

   Poista
  2. Ei tietenkään! :D No ehkä hieman sivusilmällä tulee kännykällä katsottua ;)

   Poista
 4. Anni, täydellinen loppu, johon itse en olisi tohtinut, vaikka näin ajatttelinkin;)

  Tämä on nerokas, mutta tosi ahdistava teos, mutta tätä todellakin tapahtuu. Olen joskus lukenut, mitä eräät heput tekevät vauvoille, siis faktaa, ja voin sanoa, että kirja liikkuu siinä, mitä tapahtuu, tapahtuu, tapahtuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, eiköhän me kaikki ajatella juuri noin :p

   Paraskin mielikuvituksen tuote on kylvetty jostain karmivasta todellisuudesta :(

   Poista
 5. Haha! Ehkä munkin täytyy nyt laittaa tämä lukulistalle, vaikka alkuun ei juurikaan kiinnostanut. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa! Miksei kiinnostanut? Kivaa, jos saan toimia sinun kirjojen kiinnostuttajanasi ;)

   Poista
 6. No huhhuh, tuon viimeisen lauseen takia on kyllä pakko lukea tämä mahdollisimman pian. :D

  VastaaPoista
 7. Olen keikkunut vähän kahden vaiheilla tämän kirja(sarja)n suhteen, mutta tuo kommenttisi "ihan vitun hyvä" keikautti vaakaa taas lukemisen puolelle. Kiitos rehellisistä sanoistasi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten tämän kanssa voi olla kahden vaiheilla?? Vaakahan sanoo selvästi, että tämä on luettava! :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)