torstai 29. toukokuuta 2014

Sara Razai: Olen etsinyt sinua

Sara Razain esikoisromaani Olen etsinyt sinua on lyhyt tarina turkulaisesta 26-vuotiaasta Annikasta. Annika on ekonomin työssään hyvin tarkka ja hoitaa asiat järjestelmällisesti. Hän ajautuu kuitenkin Moan ja Sandran, kahden riehakkaan opiskelijan, seuraan ja viettää iltojaan useasti baarissa nimeltä Bailando. Bailandossa eli B:ssä istuu usein myös poika, joka on kaikki vakiasiakkaat tuntevalle seurueelle nimetön. Erään illan päätteeksi poika ja Annika tutustuvat toisiinsa. Hän on 19-vuotias Samim, pakolainen Tabestanista. Olen etsinyt sinua on kertomus kahden erilaisen ihmisen välisestä ihmissuhteesta.

Sara Razain kirjoitustyyli kolahti minuun heti. Hän toi mieleeni Inka Nousiaisen, jonka kirjoja olen myös rakastanut. Razailla on taito tiivistää tarina, mutta olla silti tekstissään viipyilevä ja painottaa joka sanaa aivan erityisellä nuotilla. Tekstin ollessa kaunista (kirjahan on kirjoitettu alunperin ruotsiksi, joten upean tyylin tavoittamisesta kiitosta suomentajalle!) myös tarina etenee koko ajan. Tunteet elävät, asiat tapahtuvat. Razai ei päästä Annikan ja Samimin välistä suhdetta tylsäksi, valahtamaan lukijalta.

Ilahduttavaa on myös lukea aina turkulaisessa miljöössä olevia kirjoja. Maahanmuuttajien kämpät Varissuolla on tosi kuin vesi ja turkulainen yöelämä on mielestäni aidosti kuvattu. Romaani näyttää upeasti uuden puolen pakolaisen elämästä. Millaista on yrittää jatkuvasti sopeutua joukkoon, johon ei tule koskaan kuulumaan? Millaista on ainainen todistelu omasta kelvollisuudesta, tehdä töitä kaikki illat vuokra-asunnon toivossa? Razain kannanotto on selvä, mutta mietin kuitenkin vielä mitä hänen hahmonsa halusivat minulle sanoa.

Olen etsinyt sinua on intiimi romaani, jota suosittelen tiettyyn hetkeen tai ympyrään jämähtäneille. Joskus on hyvä katsoa mitä nurkan takaa löytyy.

Kustantamo: Teos & Schildts & Söderströms
Sivumäärä: 169
Suomentanut: Jaana Nikula
Kansi: Eva-Jo Hancock


8 kommenttia:

 1. Hieno ja kiinnostava arvio! Voisin itsekin lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri :) Lue toki, toivottavasti tämä tulisi yhtä paljon sinun ihollesi kuin mitä se teki minulle.

   Poista
 2. Kolmannessa kappaleessa mainitsemasi tematiikka kiinnostaa minuakin. Kiitos, että nostit tämän teoksen esiin. En tiennyt siitä ennalta mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siinä on pohdittavaa meille pienille ihmisille :)
   Kirja tuli minullekin eteen sattumalta kirjakaupassa alekirjana, mutta päädyin kuitenkin hakemaan sen kirjastosta. Olisi ollut kaunis lisä omassa hyllyssä.

   Poista
 3. Ihana blogi sinulla! Jäin lukijaksi.


  http://better--life.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Eiks joskus Hämeenkadulla ollu semmonen baari ku Bailando?? :D Wanhan mestarin vieres`?? :D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä joo! Tai sitä ainakin ajattelin koko ajan, kun niitä baarikohtauksia luin :) Kirja kertoo 2000-luvun alusta, jolloin se baari oli vielä paikoillaankin.

   Poista

Kiitos kommentista! :)