sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Ahdistaa

 Ahdistaa. Eilen ihmettelin ystäväni kanssa miten pitkälle syksy onkaan yhtäkkiä edennyt. En ollut huomannut suosikkivuodenaikani ilmestymistä omien kiireideni vuoksi. Opiskelusyksy käynnistyi todella vauhdikkaasti ja asioita on pitänyt oppia minulle vähän turhan nopealla tahdilla. Tämä on vaatinut minulta kotihommia ihanien viikonloppujeni kustannuksella. Olin jo aloittelemassa tätäkin sunnuntaipäivää lääkehoidon kanssa olohuoneen sohvalla, kun päätin että minun täytyy nyt blogata tästä.
Tämä ei ole kuitenkaan valitus opinnoistani! Kaikki on todella mielenkiintoista (paitsi pitänee myöntää, että lakien muistaminen aiheuttaa minulle harmaita hiuksia) ja tiesin että vapaa-aikani vähenee, kun vaihdoin töistä takaisin koulun penkille. Tämän postauksen tarkoitus on herätellä omaa ajankäyttöäni ja priorisoida.


Totuus on kuitenkin se, että saan melko hyvin tehtyä tarvittavia koulujuttuja etäpäivinä. Nyt tiukempana ajanjaksona minun tulisi vain miettiä mistä uhraan, kun käytän viikonlopun palautumisaikaani esimerkiksi tenttiin lukemiseen. En nimittäin haluaisi kulutetun ajan olevan pois lukemisesta. Mutta siltä on nyt näyttänyt. 

Kuluneella viikolla Harry Potterin ja salaisuuksien kammion lukeminen on ollut aivan parasta vastapainoa koulujuttujen miettimiselle. Valitettavasti olen tarttunut kirjaan vasta aina kymmenen maissa, kun olen kaivautunut sänkyyni jo yöpaita päällä. Ja 10 sivua ja olen jo unessa. Kun pohdin mihin muuhun olen aikaani kuluttanut illan aikana, vastaus löytynee tietokoneella surffailusta ja television katsomisesta. Minulla ei ole kovin montaa ohjelmaa mitä katson televisiosta, mutta eräänäkin iltana jumituin sohvalle katselemaan ensin Salkkareita, sitten Leijonan luolaa, sitten Iholla... Jos kuvittelee, että olisin heti Salkkareiden jälkeen napsauttanut television kiinni (koska Pihlajakadun edelle ei mene mikään), olisin illan aikana ehtinyt lukemaan kirjoja jo 1½ tuntia kauemmin. 


Kävin tällä viikolla myös pitkästä aikaa uimassa ja muistin miten paljon siitä nautinkaan. Myös vähintään yksi uimahallireissu on mahdutettava viikko-ohjelmaani. Liikunta on tärkeä osa hyvinvointia, joten uimiseen käytettävä aika saa olla pois tietokoneella hengailusta.
Käytän tietokonettani moniin hyödyllisiin asioihin, mutta myönnän istuvani sen äärellä aivan liian monta tuntia viikossa. Pohdin olisiko hyvä idea laittaa herätyskello soimaan vaikka tunnin päästä, jotta yleistä facebookissa roikkumista tulisi rajoitettua? Tietenkään tätä ei voi käyttää kouluasioiden ohella, mutta muuten.

Pään pistää vielä sekaisin jatkuvat ja todella mainiot kirjasuositukset, joita kuulen tai näen. Yllä olevassa kuvassa taas pieni osa omista lukemattomista kirjoista, jotka pitäisi lukea nyt ja heti. Ja tälläkin hetkellä mielen sopukoissa piilee ajatus ehtisinkö tänään hakemaan kirjastosta yhden kirjan, josta luin todella kehuvan arvion eräässä kirjablogissa...
Kesken.
Viimeisenä asiana haluan nostaa vielä esille hetkestä nauttimisen. Tätä kirjoittaessani näen ikkunasta pihallemme, jonka pensaiden lehdet ovat vielä paikoillaan, mutta osa punertaa jo ihanasti. Auringon valokin osuu todella kauniisti yhteen pensaaseen. Voi olla, että parin viikon kuluttua sää on jo aivan toinen, joten nyt pitäisi ehdottomasti keittää kuppi teetä ja mennä pihalle hetkeksi istuskelemaan tai vetää lenkkarit jalkaan ja lähteä kävelemään. Kodin voi siivota vähän illemmallakin ;)

16 kommenttia:

 1. Samaistun! Minä kävin eilen myöskin pitkästä aikaa uimahallissa ja tosi kivaa. Pitäisi ottaa tavaksi. Samaistun myös lukuajan kortilla olemiseen, sillä syyskuun alku oli minulla todella nihkeää lukemista. Tietokone on kauhea aikasyöppö, enkä tahtonut edetä oikein missään kirjassa. Viime viikon ajan olen kuitenkin ollut aikamoisella loppuspurtilla ja vetänyt kirjoja kauheaa tahtia. Onneksi aikaa näyttää sittenkin löytyvän. Ja oi että, Pottereihin minunkin pitäisi tarttua uudestaan! (Sanon tämän varmaan kolme kertaa päivässä ja lokakuussa olisi viimeinkin tarkoitus...)

  Tsemppiä opiskeluihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uiminen on ihan huippu harrastus!! Aivan lemppariani on mennä aikaisin aamulla sinne eläkeläisten joukkoon polskimaan ja saunassa kuuleekin sitten parhaat jutut ;)
   Hyvä, että sinunkin opiskelusi ovat hetkeksi vähän hellittäneet ja ehtinyt sittenkin lukea <3

   Poista
 2. Kuulostaa tutulta! Opinnot vievät kamalasti aikaa lukemiselta ja se harmittaa, vaikka niin paljon opinnoistani pidänkin. Kesä oli aivan hirveä, kun olin ensin puolet siitä töissä ja toiset puolet luin tentteihin ja kirjoitin 20-sivuisia esseitä. Kuvittelin voivani hengähtää hieman syyslukukauden alettua, sillä minulla ei ole syksylle montaakaan kurssia, mutta mitä vielä, lupauduin sitten taas töihin pariksi kuukaudeksi! Siinäpä ne ihanat lukuhetket taas menevät.

  Potterit ovat kyllä oivaa vastapainoa opinnoille. Pitäisiköhän minunkin taas pian tarttua seuraavaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh kuulostaa todella raskaalta kesältä! Mutta työnteko ei koskaan ole pahasta, pitää vain sitten miettiä missä välissä ehtii avata kirjan...

   Seuraavaa Potteria odotellessa!

   Poista
 3. Tsemppiä opiskeluihin! Samaistuin NIIN tekstiisi. Itselläni työ vie usein aikaa vapaa-ajalta, koska opena töitä täytyy tehdä paljon varsinaisen opetustyön jälkeenkin ja aineiden korjaus ahmaisee helposti paljon aikaa. Minulla alkaa ensi viikolla työt uudessa työpaikassa ja uudessa kaupungissa, ja ensimmäistä kertaa opetan myös lukiossa. Ajatuksissani on kiinnittää laillasi tarkoin huomiota ajankäyttööni, sillä en tahdo samanlaista järkyttävää väsymystä, joka minulla oli viime keväänä. Liikunta on minulle todella tärkeä voimavara ja yritän nyt napsauttaa sille oman aikansa myös arkipäivistäni. Ihanaa syksyn jatkoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, tsemppiä sinulle uuteen työhön!! Voin vain kuvitella opettajan työn määrää.. Itsekin sitä aina ihmettelee miksi kokeita on aikaa arvostella kokonaiset kaksi viikkoa, mutta eihän sitä tajua että opettajalla voi olla muitakin ryhmiä ja muuta elämää ;) Toivottavasti vähän ymmärtävät kokeita jännittävää..

   Liikunta ja raikas ilma tekee niin hyvää paperihommien ohella! Kesätyö oli minulla niin fyysisesti raskas, etten kaivannut enempää liikuntaa.

   Poista
 4. Vähän samoja fiiliksiä täälläkin, itseasiassa juuri nyt. Pitäisi kirjoitella koulujuttua, mutta ja kun. Aurinko paistaa, facebook piippailee ja blogejakin tekisi mieli selata.

  No mutta tsemppiä sinne (ja tännekin vähän)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä Katri, olet paras! Olen todennut, että koulujutut tulee tehtyä nopeammin kuin keskittyy vain niihin ja pitää sitten tauot taukoina.

   Poista
 5. Jaan tunteesi! Olen suuressa murroksessa ajankättöni suhteen. Minä en oiekastaan ikinä pääse lukemaan ennen klo 22:ta. Se on jotenkin outoa, mutta näin se vain on. Toisaalta kun luen sudenhetkeen voin nukkua aamulla pidempään ja nauttia hitaista aamuista kera Hesarin, mutta joka ilta pelästyn, kun klo on aina jo viisi tai kuusi, kun luulen, että se on vasta kaksi.

  Televisio ei vie aikaani nyt kun Scott&Bailey loppui ja Downtron Abbeyn uudet jaksot eivät ole vielä alkaneet eivätkä myöskään sillan, mutta on kiva katosa vaikka joku leffa viikonloppuna. Mutta minulla ei ole tarpeeksi aikaa puutarhalla, kuntoilulle puhumattakaan, että tykkäisin myös vähän kokkailla uusia juttuja. Eniten kyllä painaa, että pitkät vaellukset meillä eivät ole enää kuin ehkä viikonloppuihin sijoittuvia ja jos sinne tulee muuta, se on taas kuntoilusta pois.

  Kaikki on siis aika tavalla ilmassa. Muistan kesällä kun tuli uitua joka päivä paljon, miten hyvältä se tuntui. Muistan miltä tuntui viimeksi kun olin ratsastamassa eli kaipaan nyt fyyisisiä kicksejä, sitä endorfiiniä, jota saa melkein vain liikunnasta ja vaikka issikoiden kanssa touhuamisesta.

  Iloa ja väriä syksyysi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Leena, mihin meidän aika katoaa? Pitäisikö vaatia vuorokauteen enemmän tunteja kuin 24, kun ei ne kenellekään riitä :D

   Minulle suurin kynnys erilaiselle kokkailulle/leipomiselle tai kuntoilulle on se aloittaminen/lähteminen hallille. Kuvittelen sen vievän ihan tolkuttomasti aikaa, mutta loppujen lopuksi piiras on uunissa yllättävän nopeasti tms.

   Kahta ei vaihdeta, liikuntaa tai lukemista! ;)

   Poista
 6. Tuttu juttu tännekin. Opiskelujuttuja ja kotihommia on niin paljon, että aikaa ei tunnu jäävän lukemiselle juurikaan - varsinkaan, kun tulee niin helposti roikuttua koneella turhaan silloin kun sitä aikaa joskus olisi (kirottu Netflix ja tyhmät hömppäsarjat). Hankin myös juuri kissan ja kieltämättä senkin kanssa kuluu päivittäin tovi jos toinenkin, mikä on tosin sellaista puuhailua, mistä tykkään. Olisi kyllä kiva saada silti luettua joskus muutakin kuin tenttikirjoja, olivat ne kuinka kiinnostavasta aiheesta tahansa.

  Potterit ovat kyllä aina hyvä valinta kun tahtoo saada ajatukset pois opinnoista, itsekin tässä juuri katselin että olisiko kirjastossa ekaa osaa vapaana ja huomenna menen varmaan lainaamaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh kisu! Minunkin tulee joskus leikittyä Severuksen kanssa tosi kauan, mutta hän nyt onkin niin rakas lemmikki etten osaa ajatella sitä tekemisenä jonka edelle pitäisi laittaa jotain muuta :) (Niinkuin et sinäkään varmasti tarkoittanut, mutta kuitenkin)

   Pää täyteen Potteria!

   Poista
 7. Tsemppiä Anni!

  Näyttipä Lääkehoidon kirja tutulta! Sieltä se omasta hyllystäkin vilkuilee... Mutta näin oikeastaan kollegana voin lohduttaa, että lääkehoito tulee tutuksi käytännössä. Varsinkaan, jos alkuun lääkkeet (ja kauppanimet geneerisistä nimistä puhumattakaan!) eivät ole tuttuja. Samoin myöhemmin, kun asioihin syvennytään, tulee alussa käytyjä asioita kertailtua samalla.

  Työ tekijäänsä opettaa!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista :)
   Juuri näin se taitaa mennäkin, ainakin ymmärrän kirjasta paljon helpommin ne kohdat, joissa on tuttuja lääkkeitä kesätöistä :) Odotankin jo ensi kevään harjoittelulta paljon!

   Poista

Kiitos kommentista! :)