tiistai 23. syyskuuta 2014

Anne Tyler: Hengitysharjoituksia

Anne Tylerin Hengitysharjoituksia on kertomus keski-ikäisestä avioparista Maggiesta ja Irasta ja heidän yhdestä päivästä elämässään. Maggie ja Ira ovat olleet aviossa kokonaiset 28 vuotta ja perhe on lisääntynyt sinä aikana kahdella lapsella. Daisy on aivan muutaman päivän kuluttua korkeakoulun aloittava nuori nainen, joka jää kirjassa hyvin pieneen rooliin. Jesse on 25-vuotias, nuorena isäksi tullut ja nykyisin riitaantuneissa väleissä entisen vaimonsa Fionan kanssa. Mutta lapsia enemmän Hengitysharjoituksissa on kyse tasapainoisen, älykkään ja suorapuheisen (ja karismaattisen) Iran ja höpsön huolehtivaisesta ja hyvää tarkoittavasta sotkeutujasta Maggiesta. 

Kirja alkaa, kun Maggien ystävättären mies on kuollut ja Maggie ja Ira kutsutaan hautajaisiin. Hautajaisista seuraa äkkilähtö ja kirja jatkuu kuvaillen sattumuksia tien päällä ja ennen pitkää matka saa välipysähdyksen Jessen entisen vaimon Fionan ja tämän 7-vuotiaan tyttären Leroyn luona. Kirjassa on pitkiä, intensiivisiä lukuja, joista yksi kuvaa aina yhtä hetkeä heidän päivässään. Välillä kirja etenee takautuvasti, aikaan jolloin Maggiesta ja Irasta tuli isovanhempia. 

En ole lukenut Anne Tylerilta ennen mitään ja voisin jopa sanoa yllättyneeni positiivisesti! Minulla on hyllyssä useampikin Tylerin kirja odottamassa vuoroaan, mutta juuri lukupiirikirjaamme minulla ei sitten ollut. Melko kulunut oli tämäkin kirjaston kappale, pohdin eikö olisi kannattavaa tehdä tästä uutta painosta esimerkiksi pokkarina? Tarina oli kuitenkin sen verran hyvä ja kirjailijallakin nimeä, etten keksi syytä miksei menisi kaupaksi :)

Hengitysharjoituksia on hivenen hitaasti etenevä, mutta kirja oli silti sen verran hyvä, että luin sen muutamassa päivässä. Kulutin vain kirjan kanssa enemmän aikaa kuin ehkä tavallisesti olisin jonkun nopeatempoisen kirjan kanssa. Tylerin kirjoitustyyli on minusta viehättävä, tarkkanäköinen, ymmärrettävä ja hauskakin. Suomennoskin on hyvin onnistunut! Taitava kirjoittaja Tyler on muutenkin, sillä henkilöhahmot ovat käsittämättömän hyviä. Tyler on ikuistanut niin heidän hyvät kuin huonot puolensakin täysin inhimillisinä. Ira oli hahmoista ehdoton suosikkini! Vaikka hän oli välillä melko suorasanainen Jesse-poikaansa kohtaan, niin hän oli silti jotenkin todella tyyni ja miellyttävä. Ärsyttäviäkin hahmoja kirjassa vilisi, mutta niinhän niitä nimenomaan on tosielämässäkin.

Koin kirjassa kerrotut takaumat mm. Fionan raskausajasta ja Maggien ystävän häistä vähän tylsinä. Vaikka olihan kuvaus Fionan ja Jessen erosta tärkeä, jotta voisi ymmärtää heidän nykyhetkeään, niin silti ne olivat ehkä liian pitkästi kirjoitettuja. Ja vaikka luvut olivatkin hyvin tiiviitä ja tunnelmallisia, minulle 60 sivun luvut ovat liian pitkiä. En välttämättä pitkästy, mutta kaipaan hengähdystaukoa ja hyvää paikkaa kirjanmerkille. 

Kustantamo: Otava
Sivumäärä: 350
Suomentanut: Saara Villa
Kansi: Juha S. Kalliolahti


8 kommenttia:

 1. Minua taas takaumat kiinnostivat ehkä jopa enemmän kuin se nykyhetki, mutta myönnän, että esim. ne häät vähän pitkästyttivät minuakin.

  Hauskaa, että pidit tästä näin paljon! Itse en nyt ihan yhtä lailla ihastunut, vaikka ei tämä huonokaan ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivathan ne ihan kiinnostavia, mutta kun tiesi tulevaisuuden jo niin...

   Hih! Kunpa pitäisin muistakin Tylereista näin paljon!

   Poista
 2. Oon kyllä niin paljon samaa mieltä että! Viehättävä, tarkkanäköinen, henkilöt... Kaikki ihan huippua! Joku jäi kuitenkin puuttumaan, mutta pitkän blogitauon jälkeen muistan tämän kirjan kyllä varmasti pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava löytää vähän "vanhemmasta" kirjallisuudesta tälläisiä helmiä.... :)

   Poista
 3. Kiva, että Tyler onnistui ihastuttamaan :) Tyler on minulle sellainen lohtukirjailija, lämmin, lempeä ja paikoin vähän kipakkakin. Hänen kirjoihin tarttuessaan tietää suurinpiirtein mitä tulee saamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihana kuulla!! Käynkin heti kurkkimassa, jos blogistasi löytyisi vinkkiä mihin Tyleriin tarttua seuraavaksi :)

   Poista
  2. Blogistani löytyy vain yksi Tylerin kirja, Aikaa sitten aikuisina, muut lukemani olen lukenut aeb (aikaan ennen blogia). Pitäisi kyllä ottaa Tyleriä lukupinoon, kotikirjahyllystäkin taitaa löytyä ainakin pari kirjaa :)

   Poista
  3. Jep, sen vain löysinkin :( Haha aeb! Pitää ottaa tuo käyttöön.

   Poista

Kiitos kommentista! :)