sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Jen Campbell: Kummallisia kysymyksiä kirjakaupassa

Jen Campbell on keräillyt eri kirjakauppojen kertomuksia mitä erilaisemmista asiakkaista ja heidän kauppiaille esittämistä kysymyksistään. Kirjassa on kolme osaa; ensimmäisessä osassa on skotlantilaisessa The Edinburgh Bookshopissa tapahtunutta, toisessa osassa Pohjois-Lontoon Ripping Yarns -nimisessä antikvariaatissa kohdattuja asiakkaita ja viimeissä osassa muissa kirjakaupoissa eri maailman kolkista käytyjä keskusteluja. Kirja sisältää ihan yksittäisiä kaikessa koomisuudessaan olevia kysymyksiä kuin myös koko sivun mittaisia asiakkaan ja kauppiaan välillä käytyjä keskusteluja.

Mitä sitten ovat nämä asiakkaiden kummalliset kysymykset kirjakaupassa? Yksi kysyy kauppiaalta pitää Harry Potter -kirja sisällään outouksia (ei suinkaan tarkoittaen ihmissusia, vaan homoja), toinen haluaa tietää onko Anne Frankin päiväkirjalle jatko-osa, kolmas haluaa juuri tietyn kokoisen kirjan oman hyllynsä rakoa täyttämään (ne raot ovat muuten ärsyttäviä!), neljäs tiedustelee voisiko kauppa faksata hänelle Bridget Jonesin jatko-osan.

Niin. Jotkut kysymykset olivat suoraan sanottuna aivan turhauttavan typeriä, enkä viitsisi iloita toisten idioottimaisuudesta. Toivon toki, että kirjaa on väritelty koomisemmaksi, jotta siitä tulisi enemmän viihdyttävä. Ja viihdyinhän minä. Hölmöjen ihmisten joukkoon oli kerätty myös hellyyttävien, hassujen ja ironistenkin asiakkaiden kysymyksiä, puhumattakaan kauppiaiden kommenteista! Joskus suora vastaus on paras vastaus :D

Kirja pitää sisällään mukavia viittauksia moniin kirjoihin ja kirjailijoihin. Oikea lukutoukan vitsikirja! (Paitsi etteivät nämä ole vitsejä, kirjat ovat vakava asia.) Joka tapauksessa, tälle on kirjoitettu/kerätty jatko-osakin, mutta sitä ei ilmeisesti ole vielä suomennettu. Toivottavasti suomennetaan! Iltapäivä kului rattoisasti tämän parissa hihitellen ja päätäni pyöritellen.

Kustantamo: Nemo
Sivumäärä: 114
Suomentanut: Aino Partanen
Kansi: The Brothers McLeod


2 kommenttia:

 1. Kiitti vinkistä, luin tämän ja tykkäsin kyllä hirveästi! Luin myös toisen osan ja siihen oli päässyt Suomalaisen kirjakaupan työntekijä mukaan :D
  Goodreadsissa joku tunnisti oman kertomuksensa kirjasta ja sanoi että sitä on vähän muokkailtu, lähinnä tekemällä kirjakauppiaasta kohteliaampi ja fiksumpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä oli tosi hyvä :) Hei siistiä, pitääkin tutustua kakkososaan, jos se olisi kirjastossa :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)