lauantai 1. marraskuuta 2014

Petter Karlsson: Muumimaailma ja todellisuus


Muumimaailma ja todellisuus on ihana kirja Tove Janssonista. Petter Karlsson on tiivistänyt hyvin pieneen sivumäärään Toven elämän pääpiirteittäin ja Bengt Wanseliuksen toimittamiin kuviin kirjoittanut yksityiskohtaisia kuvatekstejä. Kirja tarkastelee Toven elämää kuvineen loogisessa järjestyksessä, alkaen lapsuuskuvista aivan viimeisten sivujen kuviin, joissa rypyt ja kulunut elämä näkyvät. Ennen näkemättömien perhekuvien lisäksi kirjassa esitellään Toven tärkeimpiä taideteoksia ja myös kuvia muumeista. Vaikka osa kuvista minulle olikin tuttuja Ateneumin näyttelystä ja Tuula Karjalaisen kirjoittamasta Tove-kirjasta, niin koko sivun tai aukeaman kokoiset kuvat vaikuttavat. Pienen kuvatekstin kanssa lukija malttaa paneutua kuvan yksityiskohtiin ja tunnelmaan.

Tuskin tarvitsee edes mainita, että tämä kirja oli minulle aivan täydellinen. Varsinainen tekstiosuus oli melko paljon vanhan kertausta, mutta Toven maailmaan uppoaminen teki silti hyvää. Tämän naisen elämänkatsomus ja rohkeus oli jotain aivan omaa luokkaansa ja voin vain ihailla! Kirjan esipuheen on kirjoittanut Toven veljentytär Sophia Jansson, jonka tekstistä huokuu myös arvostus ja rakkaus tätiään kohtaan.

Kuvia oli kirjassa niin paljon, että koin kuvatekstit tärkeäksi osaksi. Aina niissä ei kerrottu kuvan tilannetta, henkilöitä tai kuvausajankohtaa, vaan Karlsson oli kirjoittanut jonkun muun yksityiskohdan Toven elämästä tai tämän ajatuksen tai teon. Näiden kappaleiden kautta pääsi vielä lähemmäs Toven sisintä. Ja viisaita sanoja siellä olikin.

Minua on aina kiinnostanut Toven tyyli ja vaatteet osana hänen vaatimatonta elämäntyyliään ja määrätietoista asennetta. Miten se näkyy kampauksessa tai pukeutumisessa? Kiinnitin kuvissa huomiota kymmeniin erilaisiin esteettisiin seikkoihin, Toven hiukset ovat ojennuksessa, hänen kasvonsa ovat meikittömät, olemus hyvinkin itsevarma ja vaatteet tyylikkään ajattomat. Kertooko nuoruuden kuvien vakavuus ja uudempien kuvien iloisuus kyseisen ajan hengestä vai jotain Tovesta itsestään?

Uskon, että Muumimaailma ja todellisuus sopii joillekin ensikosketukseksi Tove Janssonin elämään ja taiteeseen tai aiemmin taiteilijaan perehtyneille, mutta mahtavia kuvia ja Toven ajatuksia lisää kaipaavalle. Minulla tämä kohosi oman kirjahyllyni tärkeimpien teosten joukkoon.

Kustantamo: Wsoy
Sivumäärä: 242
Suomentanut: Sari Kumpulainen
Kansi: Patrick Leo
Kuvatoimitus: Bengt Wanselius


2 kommenttia:

 1. <3

  Voi apua, en enää tiedä maltanko odottaa tätä joulupukilta vai pitäisikö ostaa ihan vaan nyt heti itselleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, aika paha! Tontut tuovat pikkujouluksi? Minunkin pitäisi malttaa odottaa jouluun asti sen kirjan kanssa, missä on Toven kirjeenvaihtoa..

   Poista

Kiitos kommentista! :)